Politika Srijeda, 09.06.2021.

Deset do Osam – Crna Gora i Ratko Mladić

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se na Viberu klikom na ovaj link.

Crna Gora i Ratko Mladić

Juče je konačno od strane Žalbenog vijeća Haškog tribunala potvrđena presuda Ratku Mladiću zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad nesrbima tokom rata u BiH. Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe Mladićeve odbrane. Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove nije usvojilo ni žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH.

Skoro cijeli svijet je pozdravio donošenje presude. Od zvaničnika Evropskog parlamenta i Evropske komisije, generalnog sekratara NATO-a, pa do predsjednika SAD Džozefa Bajdena lično. Predsjednik Bajden je u svom obraćanju javnosti povodom presude istakao važnost da i regionalni lideri priznaju ovu presudu kao fakt.

Srpski zvaničnici i zvaničnici Republike Srpske ovaj put nisu bili usamljeni u kritici odluke suda. Osim što ih je podržala Ruska Federacija preko svog ambasadora u UN, podržale su ga nove vlasti u Podgorici, odnosno jedan njihov dio. Prvi put se u izvještaju Rezidualnog mehanizma pred Savjetom bezbjednosti, kao dio platforme za negiranje genocida pojavila i Crna Gora – Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc poručio je da su poricanje i glorifikacija ratnih kriminalaca „posljednji stepen genocida”. On se osvrnuo i nedavnu izjavu ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je, kako je rekao, negirao genocid u Srebrenici: „U Crnoj Gori ministar pravde je nedavno porekao genocid u Srebrenici nakon sto su prethodne vlade imale čvrst stav u poštovanju presuda Međunarodnog suda“, kazao je Bramerc. Jučerašnje saopštenje za javnost Nove Srpske Demokratije (NSD) u kome se Ratko Mladić naziva pobjednikom, još jedan je dokaz da crnogorska vlada srlja u opskurnost. NSD podsjetimo ima kadrove na jako visokim i važnim funkcijama u parlamentu i po dubini izvršne vlasti.

URA je blago pozdravila presudu na tviteru, iako u svojim redovima na važnim funkcijama ima relativizatore genocida poput Tatjane Bečanović, i iako je njen predsjednik i potpredsjednik vlade Dritan Abazović negirao da je Leposavić negirao genocid.

Da je “Mladić osuđen, ali da ideja u čije je ime ubijao nije” zaključio je u svojoj kolumni/reakciji za CdM Andrej Nikolaidis.

Predsjednički bilten

Predsjednik Milo Đukanović je dao intervju beogradskom Danas-u u kom je oštro kritikovao politiku Beograda praveći analogiju sa devedesetim godinama. Pomenuo je i to da Rusija preko Srbije širi svoj uticaj u regionu. Na tragu ovoga je bio i razgovor sa baronicom Anabel Meknikol Goldi, državnom ministarkom u Ministarstvu odbrane Ujedinjenog kraljevstva. Jeste, sa onom pravom baronicom iz premijerovog govora.

Bilten parlamentarne većine

Od poslanika Milana Kneževića, predsjednika skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost, saznali smo da se imenovanja u bezbjednosnom sektoru vrše preko whatsapp grupe. I to je nešto, bar nisu preko Viber-a to radili.

Predsjednik parlamenta i Demokrata, Aleksa Bečić sreo se sa predstavnicima Force. Da li je u pitanju najava neke tješnje saradnje ostaje da se vidimo. Od svih vladajućih partija najbolju saradnju sa manjinskim partijama imaju upravo Demokrate.

SDP koji podržava i održava vlast pro-vladine koalicije u Tivtu odreagovao je nakon pritisaka juče na najavu emitovanja propagandnog filma Borisa Malagurskog u kom se blati Crna Gora. Drugi članovi koalicije iz redova odbornika najveće grupacije juče su na fejsbuku kritikovali ovakvo ponašanje SDP-a. Konačno je vrijeme da SDP napusti vlast u Tivtu, ali i vlast u Budvi.

Poslanik PzP Nebojša Medojević podnio je ostavku na funkciju u parlamentu. Medojević je obećao da će to uraditi ranije, a sada je kao razlog naveo sve ono što je govorio o vladi i ranije. Medojević će primati platu punih godinu dana. Da li Medojević očekuje rekonstrukciju vlade ili nove izbore, ostaje da se vidi.

Primjer dobročinstva

Crveni krst je saopštio da jedna crnogorska porodica iz Berlina, koja za širu javnost želi ostati anonimna redovno pomaže njihove aktivnosti. Do sada su učestvovali u brojnim humanitarnim projektima. Između ostalog u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore, porodica je iz više puta, pomagala ugroženim stanovnicima naše, ali i susjednih zemalja.

Preporuke za čitanje

O obilježavanju 50 godina rada CANU piše za Gradski Stefan Todorović.

Za AntenuM o imenovanju žirija za 13-tojulsku nagradu piše Alekandar Radoman.

Toliko za danas. Čitamo se i sjutra u isto vrijeme.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aleksandar
Gost
Aleksandar

Ako mislimo da ce odlaskom Leposavica prestati negiranje genocida, varamo se. Puno je Leposavica u sadasnjoj vlasti, ali dobro je da se otkrivaju da svijet napokon vidi s kime imaju posla.

Send this to a friend