Politika Četvrtak, 29.04.2021.

Deset do Osam – Crna Gora i Republika Srpska

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Pridružite se na Viberu klikom na ovaj link.

Deset do Osam – Crna Gora i Republika Srpska

Što ministri rade, obilaze Srpski svet, prodajući priču o obilasku regiona. Uz neku incidentnu posjetu malo dalje, za sada se sve svodi na Beograd, Banja Luku i Trebinje. Svi i Bato Carević. Posljednji putni nalozi su napisani dvojcu Spajić-Milatović za Banja Luku, sa još jednim ponižavanjem Bosne i Hercegovine, nakon one stidljive januarske čestitke premijera za tzv. Dan republike srpske. Na kanabeu kod Milorada Dodika crnogorska zastava i zastava Republike Srpske kao san o dva entiteta buduće Velike Srbije a sve pod krinkom spašavanja sezone. Milojko Spajić i Jakov Milatović obišli su i predsjednicu RS Željku Cvijanović i još neke ministre, nadajući se unaprjeđenju odnosa “dvije zemlje”. Poniženje, i za Crnu Goru i za Bosnu i Hercegovinu.

Danas je Andrej Nikolaidis napisao kolumnu za CdM na ovu temu približavanja i izjednačavanja CG sa bosanskim entitetom.

Zašto policija nije spriječila ubistvo Ašanina?

Policija je za vikend preko Vijesti pustila u javnost informaciju da su presreli razgovor ubice Ašanina i da su tako otkrili da je isti čovjek najavljivao i ubistvo vicepremijera Dritana Abazovića. Pobjeda postavlja logično pitanje – Zašto nisu spriječili ubistvo Ašanina ako su za njega znali.

Premijerski sat

Premijer je opet briljirao u toku Premijerskog sata. Osim što ga je poslanik SDP-a Raško Konjević “ispreskakao” premijera i dokazao da je Krivokapić bio funkcioner DPS-a, ostatak sjednice je obilježio premijerov tvrdi stav da ide dalje sa smjenom ministra Vladimira Leposavića. To je naišlo na kritike većeg dijela poslanika vlasti, a potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić oštro je reagovao kriveći “kroato-komunizam” za sve, i izražavajući podršku ministru Leposaviću koji “misli kao svi oni”.

Ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović rekao je preksinoć gostujući na A1 televiziji da je pokušao da opravda nastup ministra pravde, ljudskih i manjiskih prava Vladimira Leposavića kod međunarodnih partnera, govoreći da je u političkom neiskustvu naišao na “lukavstvo DPS koje ga je stavilo na tanak led”.

Premijer je branio i konsultanta Vesne Bratić koji je napao Nebojšu Šofranca, i rekao je da ovaj želi da se izvini, iako ga demantuju saopštenja iz kabineta ministarke i sam konsultant, koji nastavlja da vrijeđa i da se sprda sa Šofrancem na fejsbuku. Uredništvo RTCG reagovalo je na ministarkino cinično saopštenje. Učinio je to i Medijski savjet za samoregulaciju.

Premijerovi odgovori, neusaglašenost ministara, nedostatak koordinacije, njihov dilentatizam i neznanje, štete interesima države, a ulivaju i veliko nepovjerenje kod naših partnera spolja.

Oduzimanje državljanstva

MUP je juče saopštio da će pokrenuti postupak oduzimanja preko 2000 državljanstava.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković zatražila je od ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića podatke o aktivnostima koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo nakon informacija da ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i  ministar pravde Vladimir Leposavić imaju i državljanstvo druge države, suprotno zakonu.

Ja sam odlučio da, ne samo zbog činjenice da postoji sumnja da imaju dvoljno državljanstvo, nego i zbog toga što svojim ponašanjem škode vitalnim nacionalnim interesima Crne Gore, odlučio da na organima GI “21. maj” kandidujem inicijativu da se državljanstvo oduzme Leposaviću i Vesni Bratić.

Servilnost prema Rusiji

Dok naši NATO saveznici protjeruju ruske diplomate zbog ruskog agresivnog ponašanja, a i Rusija čini isto, naša vlada se i dalje pravi mrtva i pokušava da se dodvori Kremlju. Kremlj ipak suzama ne vjeruje, i dalje ne odgovara na izlive ljubaznosti i gostoprimstva naših ministara koji su počeli i da tvituju na ruskom. Letovi iz Rusije su i dalje na stendbaju, a do kad će biti – ne znamo.

Kako je SNS finansirao DF kampanju u Nikšiću

Informaciju o boravku šefa SNS Vranja, Slaviše Bulatovića, u Nikšiću objavio je najčitaniji portal u Vranju Info Vranjske, uz naknadne tvrdnje da je novac sa računa jednog vranjskog javnog preduzeća uplaćen na račun koalicije Za budućnost Nikšića, u vrijeme izbora u tom gradu, čime je prekršen niz i domaćih i međunarodnih zakona.

Toliko za ovo javljanje. Vidimo se sjutra na ovom istom mjestu.

 

 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Laki
Gost
Laki

Srpske državne pare za DF.Zaista sramno.Kako neko nema zrno dostojanstva?

Deni
Gost
Deni

Crna Gora i jos crnja Republika Srpska!

MNE 🇲🇪
Gost
MNE 🇲🇪

Kuku nama kad nam šalju pare iz Vranja u Nikšić da nam “pomažu”! Još malo pa će se u Nikšiću govoriti LELE!

Sloboda
Gost
Sloboda

Ovi botovi ‘svakolikog serbskog sveta’, što pitaju stalno za stanove, me podsjećate na čovjeka koji se brine što ima gripu, ali ga ne brine tumor na mozgu.
Stanovi su gripa, a krađa ovoliko imovine i ovakva glorifikacija zločina i ratnih zločinaca su tumor na mozgu.

Hogar
Gost
Hogar

Odlično poređenje.

Viktorija
Gost
Viktorija

A stanovi Ljubo??

Djoko
Gost
Djoko

Stanovi su ništa pri crkvenoj imovini koja se procjenjuje na desetine milijardi eura

Sloboda
Gost
Sloboda

Vi bozovi ‘svakolikog serbskog sveta’ što pitate stalno za stanove me podsjećate na čovjeka koji se brine što ima gripu, ali ga ne tumor na mozgu.
Stanovi su gripa, a krađa ovoliko imovine i ovakva glorifikacija zločina i ratnih zločinaca su tumor na mozgu.

Send this to a friend