Politika Utorak, 16.03.2021.

Deset do Osam – Demokrate u Centru Pažnje

Dobro jutro! Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se i na vajberu klikom na ovaj link

Demokrate u centru pažnje

U svoj euforiji nakon izbora, a i iz razloga što su same Demokrate izbjegavale direktne sukobe i slale pomirljive poruke nakon izbora, na trenutak se zaboravilo koliko se o kompleksnoj partiji radi, i koliko njihovo biračko tijelo šaroliko i koliko suverenističkih glasova nosi. CDM vam donosi analizu rezultata izbora u Nikšiću koja stvari gleda iz malo neuobičajenog ugla i postavlja pitanje, da li je lojalnost Demokrata Crnoj Gori iskrena ili se ipak radi o Vučićevom Trojanskom konju.

Milostinja za URU

Kandidat DF-a za prvog čovjeka Nikšića, Marko Kovačević, pozvao je lidere koalicije Mir je naša nacija i liderku liste Crno na Bijelo, Tatjanu Bečanović Đurišić da se sastanu i razgovaraju o vlasti u Nikšiću. Iz CNB su odmah prihvatili poziv.

Derbi začelja

Prvi tvit nakon objave rezultata izbora u Nikšiću, URA je iskoristila da se cinično posprda sa SDP-ovim lošim rezultatom. Ove dvije partije su jako bile usmjerene jedna na drugu u kampanji, svjesne da dijele isto biračko tijelo. SDP je odgovorio Uri na prozivke podsjećajući je na afere koje je opterećuju u vršenju vlasti na državnom nivou. Interesantno je napomenuti još jednom da su ovi ljudi dva puta bili u koaliciji na lokalu. Prije ribrendinga Ure, dok su se još vodili kao Pozitivna, zajedno su nastupili u Podgorici 2014. na izborima, ali i na posljednjim izborima u Herceg Novom 2017 godine, ovaj put kao Ura.

DF-ovi zahtjevi

Iako je DF izgubio veliki broj birača zbog odliva podrške Demokratama putem Zdravka Krivokapića i episkopa Joanikija, oni su i dalje najjači politički blok unutar nove vlasti u Nikšiću. Nebojša Medojević je čak i protumačio ovaj rezultat kao veliku pobjedu koju su izvojevali protiv svih mogućih i Vijesti. Milan Knežević je pozvao premijera da pokrene dijalog za izlazak iz parlamentarne krize. Ovo se može protumačiti i kao trzaj traženja rekonstrukcije vlade, što je premijer Krivokapić u začetku odbacio kao mogućnost.

Propaganda i slavlje

Digitalni forenzički centar (DFC) Atlantskog saveza u Crnoj Gori uradio je analizu širenja lažnih vijesti i propagande uoči i na dan izbora. Ogromna količina dezinformacija služila je za mobilisanje podrške ali i za obeshrabrivanje protivnika i poslužila je moguće kao jedan od razloga za organizovano slavlje na ulicama Nikšića i Podgorice, gdje su se pojavili i kamioni i obilježja strane države. U Podgorici je išaran i automobil jedne žene, dok je i suprotna strana slavila u Kličevu u Nikšiću.

Analize i reakcije

Danijel Server, profesor na američkom Univerzitetu Džons Hopkins, izjavio je za Glas Amerike da je ishod lokalnih izbora u Nikšiću dijelom odraz onoga što se, kako je rekao, dogodilo na državnom nivou – ali i umora od Demokratske partije socijalista (DPS) kao vladajuće stranke.

Analitičar Centra za monitoring i istraživanje (CeMi) Zlatko Vujović za Nova.rs kaže da je najveći pobjednik premijer Zdravko Krivokapić, uprkos tome što nije učestvovao u kampanji, ali i da DPS može biti zadovoljan, jer je osvojio više glasova nego na prethodnim izborima

Profesor Srđa Pavlović se osvrnuo na rezultate u Nikšiću u kolumni sa interesantnim naslovom u kome aludira na glavnu poruku kampanje Miodraga Dake Davidovića, “Politički tunjel: Na marginama izbora u Nikšiću”.

Povratak Mika Živkovića

Rezultat izbora u Nikšiću ostavio je mnoga pitanja otvorena, a jedno od njih je i promjena vlasti na državnom nivou. Jedan od odgovora na to pitanje može biti i najava bivšeg lidera Liberalnog saveza i jednog od osnivača Građanski inicijative “21. maj”, Miodraga Živkovića, koji je u emisiji “Zumiranje” RTCG najavio da će se ponovo politički aktivirati “do prvih sljedećih izbora.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Izprveruke
Gost
Izprveruke

Demokrate- samo umerenija opcija zbog karaktera lidera te stranke. Ali, kada se ponovo izglasao Zakon o slobodi veroispovijesti, izraz lica njihovog lidera sve objasnio.

Mino
Gost
Mino

Lako je izanalizirati situaciju u Nikšiću. DF su Srbi koji vole Vučića, a Demokrate Srbi koji ne vole vučića. Ne znam čemu se nadate jer su bliži jedni drugima nego DPS u

Balša
Gost
Balša

Sad sve šakama u glavu zbog frke ispred kuće Mušikića

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Demokrate su prikriveni velikosrbi na žalost,to će se vjerovatno sad pokazati u nikšiću ako odu sa df-om u koaliciju?

DDDD
Gost
DDDD

Afera Trsteno?!?! ZIVKOVIC?

Razum
Gost
Razum

Pljunite me ako jedan suverenista glasa za Demokrate. Daj da se ne zanosimo, znamo s kojim birackim tijelom raspolazemo – imamo u Demokratama Srbe, velikosrpske prikrivene fašiste (bivsi DF glasaci), potplaceni narod, neinformisani narod. Aj nađi mi Crnogorca koji ce glasat za Bečićev osmijeh sa skupstine dje se usvojio Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Ovdje je stalno isto imamo dvije strane,… Više »

staze i bogaze
Gost
staze i bogaze

Ima Crnogoraca u Demokratama i to su ti Crnogorci kojima iz nekog meni nepoznatogvraLoga nijesu bitna identitetska pitanja: jezik, istorija, kultura, crkve i manastiri! Oni sve to relativizuju i amatraju nevažnim, dok su im partijske kolege, Crnogorci sERpskog porujekla to riješile u njihovu korist. A ovi naši to ne vide. Dosta je mladih, sto me navodi na to, da nisu… Više »

Ivan Mitrović
Gost
Ivan Mitrović

Ja sam Crnogorac do koske i glasam za Bečića i sta cemo sad ???

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Ivane kako mozes bit Crnogorac do koske glasajuci Demokrate – Desno krilo SPC .

Mario
Gost
Mario

Veoma je “vazna”konstatacija seljackog djilkosa iz Kaludre i prirepka DF Nebojse Medojevica kojeg o crnom jadu “zabavi”krupni kikirez Abazovic,toliko ga je ponizio da se Medovo staro drustvo sprda sa njim kao sa kakvom nesrecom,sto u stvari i jest jadni Medo.

Garfild
Gost
Garfild

Sve vam ne valjaju Demokrate a sad iz sve snage se trudite da udjete u koaliciju

V.P.
Gost
V.P.

Bravo. Korisni komentari.

Невоља
Gost
Невоља

Али ово нуђење Демократама ми је најјаче хахахахахахаха. Је л знате ви да је Момо Копривица изузетно просрпски оријентисан? Је л знате да је био учесник литија? Је л знате да му је тада полиција по налогу ДПС-а прскала сузавац у очи? Ви очекујете да такав човек седне за сто са вама?

ituturutme
Gost
ituturutme

Litijasi nam ne trebaju i sa njima dogovora nema.

free samples
Gost
free samples

nije Momo poludio!!!Sjecam se snimka covjek se okrenuo ne daje nikakav otpor ..i ne pomislja dok mu pandur prska sprej za vrat i pokusava ga dohvatiti po licu i ocima! Koliko licemjerna stranka od dps da ga sad zovu u koaliciju Novinar sto pise ove textove u deset do osam pitanje za njega, zasto niko nece da DPS-om ? Isto… Više »

Send this to a friend