Politika Četvrtak, 04.03.2021.

Deset do Osam – Dritanova Ruka Pravde

Dobro jutro! Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se i na vajberu klikom na ovaj link

Neka strijepi “pola Crne Gore”

Korisnici društvenih mreža duže vrijeme u ponašanju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića prepoznaju autoritarne instikte, maligni narcizam, Napoleonov kompleks, nazivaju ga i malim Dučeom. I to ne bez razloga. Abazović nije nesposoban mladi čovjek, naprotiv. On je samo lijen i nedovoljno hrabar da se uhvati u koštac sa pravim problemima, tako da pribjegava populizmu. Ipak, kako mu ne bi baš povjerovali da krene da gradi kapelu na Lovćenu, ili da nosi trobojke, on “ljubav naroda” kupuje hapšenjima. Pod krinkom ovom društvu prijeko potrebnog obračuna sa koruptivnom kulturom, sa organizovanim kriminalom, on beskrupulozno prije suda sudi ljudima na tviteru. Tako je bilo i jutros kada je na svom tviter nalogu objavio vijest o hapšenju ljudi povezanih sa zloupotrebama donacije EU za projekat opremanja graničnih prelaza. Naime, Abazović je uz vijest opet objavio svoju sliku sa podignutom rukom, koju je u tvitu nazvao “rukom pravde”. Ovaj put je priprijetio “polovini Crne Gore” koja “ne spava” jer je njegova ruka pravde počela da radi. Jako boli i para uši tišina civilnog sektora koji u ovome ne vidi prijetnju i ne vidi  jedan destruktivan, autoritaran i nedemokratski obrazac ponašanja.

Da se razumijemo, neka se hapsi, i neka se sudi svakome ko je činio loše. Ali nemojte da nas prave majmunima ovakvim predstavama za javnost kojima šire strah, nepovjerenje i podjele u društvu.

Rigorozne mjere

Nakon dvomjesečnog divljanja pandemije, vlada je izmijenila PR taktiku i iz defanzive prešla u napad. Savjetnik premijera za vanjsku politiku, Srećko Crnogorac, svalio je sve ne prošlu vlast optužujući ih za to da su sa predumišljaljem prouzrokovali smrt velikog broja građana. Premijer Zdravko Krivokapić je najavio potpuno zatvaranje zemlje ako se za dvije nedjelje ne promijeni ponašanje i smanji broj zaraženih. Mnogi su ocijenili ovo kao tempiranje zatvaranja za nakon nikšićkih izbora. U istom videu se i izvinio za nenošenje maske u toku vjerskog obreda, ali ne i za učešće u tom neodgovorno organizovanom događaju. Zbog situacije u zemlji premijer je sazvao sve predsjednika opština na konferencijski poziv, ali je kritikovan od gradonačelnika Podgorice, koji je u ovom potezu vidio politički marketing.

Nove mjere podrazumijevaju u stvari nastavak mjera u najpogođenijim opštinama, ali  i otvaranje vojnih punktova ili asistenciju vojske na ulicama – što se nije baš najbolje razumjelo.

Ministarka se susrela sa ambasadorom Kine na primopredaji donacije od 30.000 Sinofarmovih vakcina. U KCCG je životno ugroženo 66 osoba, a 28 štićenika Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti se inficiralo virusom.

Nikšić

U Nikšiću se nastavljaju tenzije. Priveden je osumnjičeni za pokušaj ubistva jednog od momaka koji su učestvovali u šetnji podžavalaca liste “Za budućnost Nikšića”. Demokrate su iznijele podatak da je zapaljen automobil jednom od njihovih aktivista. Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić je takođe objavio da ga prati vojna bezjednost.

Patriotsko-Komitski savez i Liberalna partija su upozorile na duplo upisane birače kojih je, po njihovom pisanju, oko 1000.

Procesuiranje za Tuzi

Uprava policije će, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva, krivično procesuirati sva odgovorna lica u firmama i ugostiteljskim objektima iz Tuzi koja su prošlog četvrtka u toj opštini otvorili svoje lokale u znak protesta zbog epidemioloških mjera Ministarstva zdravlja, pisala je Pobjeda juče. Gradonačelnik Tuzi Nik Đeljošaj danas će biti saslušan zbog “pozivanja na otpor”.

Rešto

Peti Podgorički novinarski forum koji okuplja predstavnike značajniji domaćih i regionalnih medija, počeo je juče. Skup organizuju Medijski savjet za samoregulaciju Crne Gore, pod pokroviteljstvom Glavnog grada i Sekretarijata za kulturu. Događaj možete pratiti OVDJE.

Fakultetu za crnogorski jezik i književnost već skoro dva i po mjeseca od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta nije uplaćen ni jedan jedini euro pripadajućih mjesečnih rata za funkcionisanje ustanove, kazao je dekan ove visokoobrazovne ustanove Adnan Čirgić. Ovo je dokaz političkog pritiska na instituciju FCJK-a.

Podrška ministarki Bratić stižu salve podrške od funkcionera Republike Srpske, zbog srbovanja i potpune dominacije ćirilice na društvenim mrežama.

Toliko za danas. Ugodan dan želimo

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mijo
Gost
Mijo

Civilni sektor u ovoj državi više ne postoji,, jer da ga ima imao bi se zašto oglašavati, međutim, užasno glasno ćuti!

Gagi
Gost
Gagi

Svaka čast Ljubo, kao i vazda. Kratko jasno. Ovdje se radi o čistom sijanju straha nad Crnogorskim narodom. Silom se ništa ne postiže. Smo svakim danom dokazuju ko su i što su. Sve će ovo jednog dana doći na naplatu.

Danijel
Gost
Danijel

Stiže Lajčak!

Cg100%
Gost
Cg100%

Previse jednostrano, nerealan prikaz desavanja

Farfalla
Gost
Farfalla

Gospodinu Dritanu ce ambicija glave doci, to je evidentno. Strasno je sto velika vecina u njegovom ponasanju i djelovanju ne vidi nista strasno, sto se to desava sa nama? Svjesno odbijam da budem dio mase, koja ce na ovakvo ponasanje govoriti bravo. Virus se siri i zbog toga sto se ovoj novoj postavi, apsolutno ne vrjeruje. Jos uvijek su mi… Više »

Hajduk
Gost
Hajduk

Procitao sam prve dvije rečenice i nisam mogao dalje… Los tekst

Mitar
Gost
Mitar

Pa e,e. Nista, ti podji procitaj dritangin, lakse ce ti panut.

Atos
Gost
Atos

Imso je Milo 30g, ajde da sada damo ovima makar 3g pa da pričamo

Mitar
Gost
Mitar

Znaci totalni, ali TOTALNI bravi da budemo a? Vidji sto su uradili za tri mjeseca a ti bi da im das tri godine!?!?!

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

a što ćemo sa ovima koji tajno a organizovano zadužiše državu 900 meleona što kupiše isto tako dva avijona što vojski ne daju da što reče d ritan da treniraju topovima što odbiše besplatne i već odavno ponuđenje vakcine i itd.

Vjera
Gost
Vjera

Bravo

Maksim
Gost
Maksim

Srećko Crnogorac obična zamlata i jado nemušto napada bivšu vlast za vrijeme koje je nova vlast uzela apsolutno nezakonski kredit od 890 mil sa kamatama.
E Srećko kredit može za novu vlast u vrijeme stare vlasti a za bornu protiv kovida odgovorna je stara vlast iza svoje i vrijeme nove vlasti.

Bravo ti ga savjetniče!

Send this to a friend