Politika Utorak, 28.09.2021.

Deset do Osam – Cirkus “Parlament”

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Cirkus “Parlament”

Juče je održana sjednica Odbora za odbranu i bezbjednost Skupštine Crne Gore, na kojoj smo očekivali da čujemo ozbiljnu analizu dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra. Umjesto toga dobili smo kafansko kabadahisanje funkcionera vlasti. Vicepremijer i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović je iskoristio sastanak da se izgrli sa Milanom Kneževićem i Dejanom Vukšićem i da kategoriše ko je ekstremista, a ko nije. Odgovorio mu je poslanik i predsjednik SDP Raško Konjević, koga je Abazović nazvao “podstrekačem” i taj se momenat mogao ne baš lijepo završiti. To bi bilo spektakularno za vidjeti. Tuča Raška i Dritana. Kao scena iz South Parka.

Abazović je priznao ono što je priznao i na televiziji. Molotovljev kao povod za akciju policije je bio lažna vijest. Cetinjani su trovani suzavcem i gađani gumenim mecima zbog gurkanja Veselina Veljovića sa bivšim kolegama. Slagao nas je opet da je Brđanin rukovodio akcijom.

Milan Knežević je htio malo da opusti atmosferu iako smo saznali da su Andrija Mandić i on pod nadzorom zbog ekstremizma, onda smo saslušali i snimak pušten od strane poslanika Predraga Boškovića, koji dokazuje da nije bilo pucanja na policiju nego šenlučenja. Saznali smo i da je Zoran Brđanin nudio ostavku, i da Sergej Sekulović čeka smjenu. Milan Knežević je konstatovao da nakon odbijanja”obavezujućeg uputstva” Sekulović i Krivokapić ne mogu više biti u vladi. U jednom trenutku je rekao da bi Sekulović i Brđanin trebali biti uhapšeni.

Saznali smo od ministarke Olivere Injac da heliHopteri crnogorske vojske nisu NATO heliHopteri. Neđe smo to i znali, jer sada znamo da nam i helikopteri i ministarka odbrane pripadaju Crkvi Srbije.

Na kraju su se složili ovi iz vlasti da je akcija policije na Cetinju za čistu peticu, ali je sjednica prekinuta dok ANB ne dopuni informacije o događaju.

Nastavak sukoba Ure i Demokrata

Umjesto da da odgovore na to što se dešavalo 4. i 5. septembra, Abazović je sve vrijeme držao političku tiradu u kome je prokazivao sve one koje vidi kao prijetnju za svoj dio biračkog tijela. Rekao je i da dogovor oko rekonstrukcije vlade još nije postignut, ali da je otvoren za dijalog. Iako nisam čuo da je Abazović igdje direktno napao demokrate, u njegovom se obraćanju prepoznao poslanik Demokrata Vladimir Martinović kao da je čekao provokaciju Ure i žestoko odgovorio.

Medojević i izbjeglice iz Avganistana

Nebojša Medojević je upozorio vladu da ne pravi dogovore sa bilo kim o dovođenju izbjeglica iz Avganistana u Crnu Goru i onda održao tiradu o tome kako su ti koji dovode izbjeglice pripadnici duboke države i slično. Ako je mislio na najavu predstavnika Mercury One humanitarne organizacije, osnivač i prvi čovjek ove organizacije je Glen Bek, koji je vrlo blizak Medojeviću u političkim stavovima.

Pranje prajdom 

Od prvog prajda u Crnoj Gori, organizatori ovog događaja trpe pritiske i napade. Sada, sedam godina nakon prvog događaja više napadi nisu protiv protivnika koliko od vladi bliskih NVO koji koriste svoja mjesta u Savjetu RTCG da peru vladajuću većinu zbog skandaloznog prenosa ustoličenja na Beranama. Nije problem prenos, radila ga je i bivša struktura. Problem je način prenosa da se razumijemo. Na ovo trupačko skakanje u Prajd od strane LGBT Progres i RTCG odgovorili su iz organizacije događaja.

Odgovor Bazduljčetu

Pominjao sam ranije tekst Muharema Bazdulja, beogradskog Dritanovca i Dodikovca, u kome je pokušao da uvrijedi Tamaru Nikčević, Senada Pećanina i mene, da ponizi Dragana Bursaća i izazove Viktora Ivančića. Ivančić mu je majstorski odgovorio i postavio ga na mjesto.

Četnički svet u Pljevljima

Bazduljčetovi koalicioni ne čekaju, nego su već krenuli u preimenovanje ulica. Na društvenim mrežama pojavila se informacija da je u Pljevljima ilegalno postavljena tabla imena ulice, koja je sada dobila “novi”  naziv po Ivanu Jelovcu, “komandantu prvog četničkog bataljona”. Ovu informaciju objavio je i bivši imam Islamske zajednice u Pljevljima, Samir Kadribašić.

“Ovo je ulica Treće Sandžačke brigade u Pljevljima i ilegalno postavljena tabla na koju niko ne reaguje već mjesec dana, i pored upozorenja mještana. Inače, ulica se nalazi na 10ak metara od policijske stanice”, napisao je Kadribašić na Tviteru.

Lomili kola, sad lome avione

Ovi bi kliker pokvarili. Avion Vlade Crne Gore oštećen je sinoć oko 22 sata, na podgoričkom aerodromu i tom prilikom nije bilo povrijeđenih, potvrđeno je CdM-u. Pretpostavlja se da je došlo do loma stajnog trapa na vladinom avionu. Ovo je bilo prilikom povratka delegacije Skupštine Crne Gore koju je predvodio Aleksa Bečić iz Ljubljane.

Toliko za danas. Uživajte u ostatku dana.

Send this to a friend