Politika Petak, 19.11.2021.

Deset do Osam – Engleski Vesne Bratić

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Pozivamo vas da nam se pridružite u Viber Zajednici “10 do 8” u kojoj ćete na najbrži način biti informisani o najnovijim vijestima. Klikom na ovaj link automatski postajete član zajednice.

Engleski Vesne Bratić

Vesna Bratić je ekspert u ekspertskoj vladi. Njena ekspertiza je engleski jezik i književnost. Žena je stekla doktorat proučavajući engleski jezik i književnost. I postala univerzitetska profesorica na Univerzitetu Crne Gore. I njen je naučni rad preporučio za državljanstvo Crne Gore prijemom po članu 12. Zakona o crnogorskom državljanstvu. I to je državljanstvo iskoristila da ostvari svoja politička prava da bira i bude birana. I odabrana je da bude ministarka ni manje ni više nego četiri resora.

A sve je počelo sa engleskim jezikom.

Juče sam je slušao kako govori dok čita taj isti engleski jezik pokušavajući da nabode britanski akcenat i ne mogu da vjerujem da je neko 20 godina svog naučnog rada posvetio nečemu što tako slabo poznaje. I nije ovdje riječ o izgovoru i sluhu, ovdje je riječ o elementarnom neznanju koje je gospođu Bratić tokom bivše vlasti vinulo u zvijezde.

Ministarka Bratić je sa svojim najbližim saradnikom Begović dr. Markom bila gost na 41. Konferenciji UNESCO. Umjesto da nas tamo predstavlja MVP, generalna sekretarka ovog ministarstva je velikodušno kolegama ustupila svoje mjesto da provedu jedan  jesenji vikend u Parizu i sve zasijene svojim znanjem i šarmom.

Da li je Predsjednik prekršio Ustav?

Vlast kaže jeste, opozicija kaže nije. Inicijativa vlasti je politikantska, i kada čujete obrazloženja nekih od poslanika vlasti bude vam muka. Joković iz SNP kaže “ko je protiv crkve (Srbije) taj je protiv države” i da je Đukanović trebao da bude na ustoličenju. Užasi postmoderne: SNP derivat derivata SKJ, njenog staljinističkog krila se zalaže da državnu crkvu.

Dobro jutro na četiri strane Dritana Abazovića

Sve su opcije u igri, ali Abazović ipak vjeruje u opstanak ove vlade. Neka opstane po cijenu da se Crna Gora postepeno ugasi. Pritom kada govori da su sve opcije u igri on se ponaša kao da se on toga ne tiče i kao da drugi treba da odluče o tome. Prijatelju, imaš mandat da odlučiš hoćeš li ili nećeš. Lideri to rade, ne čekaju da mu Andrija Mandić riješi što će biti sa državom.

“Manjinska Vlada kao opcija postoji, ja ne znam kako se do nje može doći, jer postojeća Vlada funkcioniše uprkos problemima. I moje kolege sa pravom, pa i mi, razmišljamo o nekim modalitetima. Da li može da se napravi manjinska, politička, tehnička, rekonstrukcija. Postojalo je više modaliteta”,  rekao je Abazović novinarima u PR centru.

On nije odbacio ni mogućnost novih izbora.

Spajić žali za Singapurom i platom od 20.000 eura

Ministar Milojko Spajić polako ulazi u fazu “ne znam što mi je ovo trebalo” svog ekspertskog angažmana kao ministra. Sljedeća je “mene ovdje niko ne razumije”. Fridrih Veliki je vukao ljude za nos da se obogate. Ministar Spajić nema političku moć da to uradi, ali ima moć da svali sve na kolege u poslaničkim klupama ako odbiju njegov genijalni plan. Po ulicama već slušam poslodavce koji već smišljaju kako kreativno da izbjegnu plaćanje poreza i da se sele u sivu zonu ako do izglasavanja zakona dođe. Sudeći po Medojeviću koga Spajić ne doživljava ozbiljno, izglasavanja zakona neće biti.

Podjele Demokrata. Nekadašnji lider na čelu URE Mojkovac

Izbori u Mojkovcu će biti najinteresantniji. Petnjica i Cetinje će ostati u rukama državne opozicije, što je negdje već izvjesno, dok će se u Mojkovcu voditi i već se vodi ozbiljna borba. Mirko Stanić je genijalno primjetio kampanjsko kameleonstvo Demokrata, koji na Cetinju koriste latinicu, a u Mojkovcu ćirilicu i tako licemjerno dijele Crnu Goru suprotno svom sloganu o podjelama i pobjedama. I teme koje plasiraju Demokrate – vizionarske. O Njegošu na Cetinju, o Mojkovačkoj bici u Mojkovcu. Vizionarski i važno za razvoj grada.

Pored napada na aktiviste i novinare, zapala mi je za oko interesantna činjenica da Uru u Mojkovcu predvodi nekadašnji lider DPS-a u ovom gradu i nesuđeni gradonačelnik iz 2010. godine. Poštujem kada čovjek principijelno promjeni stav, ali nešto ne vjerujem da sredovječni čovjek spozna da je njegova partija “kriminalna” tek nakon 20 godina u njoj. I to nakon što izgubi funkciju direktora jedne državne agencije.

Mojkovac će biti veliki test i za bivšeg premijera Duška Markovića, koji ima ambiciju da se vrati u prvi plan politike u Crnoj Gori. Uspjeh DPS-a u Mojkovcu bio bi mu vjetar u leđa. Gubitak izbora bi mu značajno oslabio autoritet unutar partije.

Sve u svemu, teško vama Mojkovčani sa ovakvim temama na izborima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgorica
Gost
Podgorica

Razvijal li ovo Dritan kore za pitu. Dobro mu ide. Niksicki fakultet za strane jezike treba ugasiti, jer nisam cula nikoga sa tog fakulteta da je naucio strani jezik, a izgleda ni knjizevnost. Zato ne cudi neznanje Bratcke, to je normalno.

Marina
Gost
Marina

Neurastenicnu , histericnu ,neurednu, zenu Vesnu Bratic sigurna sam, ne bi niko komentarisao da sa mjesta na koje je postavise mrzitelji CG kako bi doprinijela njenoj destrukciji, da svakim svojim pojavljivanjem ne emituje transfer stida i blama. Njenu “strucnost ,znanje i potkovanost” najbolje opisuje recenica koju je izgovorila : “Šekspir je veliki AMERICKI dramski pisac”!!! Poslije ovakve recenice NE PROVJERITI… Više »

Hurem
Gost
Hurem

Ona ne zna ni na nasem jeziku sastavit dvije proste recenice a kamoli na britengleskom.

Dolovac
Gost
Dolovac

Gospodine Ljubo samo naprijed. Svako jutro čitam i sa Vama mi dan počinje. Puna podrška!

Anderba
Gost
Anderba

To je taj Bratićkin čuveni engleski jezik sa “bilećkim akcentom”.Uz one njene poznate grimase.

Abazovic
Gost
Abazovic

A što se radi od ovih što na svaku kritiku vlasti govore: “a prošla vlast kakva je bila”.
Dobro je to botovi, uvucite se još dublje

Aleksa
Gost
Aleksa

Ljubo ne budi ljubomoran sto Spajic moze da se vrati u Singapur da radi za 20.000 a ti ne mozes

marius
Gost
marius

Ko mu brani da ide ? Neka ide, bio mu sretnji put ! Teda ga ovamo nije ni kraka .

Minja@
Gost
Minja@

E da hoće da se vrati i da nas ostavi na miru kad već pati!

Mashan
Gost
Mashan

LJuka, dobro je pa nisi napisao kako je bivsa vlast bila poznavalac stranih jezika. 30 godina nisu znali jedan strani jezik nauciti. Objektivan tekst, nema sta

Only_steel
Gost
Only_steel

Barem su poceli kompjutere da pale.. polakote.. doci ce i engleski nared

Tags
Gost
Tags

Zato što bivša vlast nije znala strane jezike bila je impresionirana engleskim jezikom Vesne Bratić.

Send this to a friend