Politika Četvrtak, 22.04.2021.

Deset do Osam – Funkcionerski Stanovi

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Pridružite se na Viberu klikom na ovaj link.

Funkcionerski Stanovi

Vijest dana juče bila je konferencija Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije. Kao što smo i pretpostavili savjet će se baviti starom vlašću i tako jačati poziciju ove vlasti pod krinkom borbe protiv korupcije. Ali pitanje stanova koji su davani po “povoljnim uslovima” je veoma važno pitanje i praksa koju treba prekinuti. Dok veliki broj porodica u Crnoj Gori nema krov nad glavom, funkcionerska klasa je šakom i kapom dijelila stanove po smiješnim cijenama. Ovo su neki od funkcionera koje su iz MANS-a naveli kao primjer ove prakse. Ako u ovome ima neetičnog ponašanja, a ja mislim da ima, ovdje svakako nije riječ o korupciji, nego o lošem upravljanju i ovo nikako ne može biti tema Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, posebno ne onog koji treba da kontroliše sadašnju vlast, a ne da bude gonič njenih političkih protivnika.

Poslanik DPS-a Predrag Bošković, rekao je da je vlada u prošlom mandatu sama objavila informacije o ovome, i da je laž da je 119 stanova podijeljeno u mandatu tehničke vlade. Kako ističe poslanik DPS-a, kao i uvijek kad se treba dati odgovor na pitanja od interesa za budućnost Crne Gore krene se sa pričom o navodnoj korupciji i izmišljenim aferama.

Mizoginija Emila Labudovića

Emilo Labudović, veteran ratnohuškačkog novinarstva, direktor “Srpske Kuće” koju je podigao Aleksandar Vučić, i iz koje je Zdravko Krivokapić vodio štab za izbore nakon kojih će postati premijer, juče je u portalu koji je osnovao rektor Univerziteta Crne Gore, napisao tekst pun uvreda na račun poslanice Draginje Vuksanović Stanković. Manifest mizoginije sa svim standardnim šovinističkim stereotipima i opštim mjestima kojih se možete sjetiti. Vlada ćuti, ćute i nevladine organizacije. Jedino je reagovao predsjednik parlamenta, koji je ranije optužen za seksistički komentar upućen poslanici Vuksanović Stanković.

Žestoka kritika Vučića

Predsjednik Milo Đukanović se juče osvrnuo na intervju Aleksandra Vučića u kojem ga je ovaj optužio za “pećinski nacionalizam”. Cijelu izjavu u kojoj Vučića s pravom naziva promoterom velikosrpske politike, možete pogledati ovdje.

Predsjednik je saopštio i o tome da bi kompanija Aman Resorts nakon incidenta sa Svetog Stefana u kom je učestvovao gradonačelnik Budve, mogla da napusti Crnu Goru, i da međunarodnom arbitražom potraži 100 miliona eura.

Hapšenje Kavčana

Policija je juče saopštila o hapšenju Slobodana Kašćelana, kojeg policija označava kao vođu kavačkog klana, večeras je određeno zadržavanje do 72 sata, Zadržavanje je određeno i navodnim članovima klana Krstu MarošuMilošu Radonjiću i Vladimiru Vučkoviću, nakon što su saslušani u SDT-u. Pogledajte kako je izgledalo hapšenje.

Kupovanje vremena

Dnevnim novinama je juče saopšteno da skupština ima prečeg posla od razrješenja Vladimira Leposavića, i da će se o njemu odlučivati kada na to dođe red. Ovako vlada i nova većina sebe čuvaju od suočavanja sa neprijatnim odlukama, ali što je za njih važnije daju Leposaviću vremena da dovrši ono za šta je i postavljen – da osigura povlašćeni položaj srpske crkve u Crnoj Gori. Na ovu temu sam juče za CdM napisao kratak komentar.

Tužilaštvo

Zastoj u izboru čelnika Vrhovnog suda utiče i na sam rad, funkcionisanje i zadatke Sudskog savjeta, tijela čija je ustavna uloga nizom „prethodnih poteza“ obesmišljena i marginalizovana, ocijenila je u razgovoru za Pobjedu predsjednica Sudskog savjeta dr Vesna Simović Zvicer.

Rezolucija o post-monitoring dijalogu sa Crnom Gorom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope amandmanom zahtjeva da se kod donošenja tužilačkih zakona ispoštuju preporuke Venecijanske komisije.

Osim toga dokument je jednostran i pristrasan. Dok hvali donošenje izmjena zakona o slobodi vjeroispovjesti, uz kratku konstataciju da “žale što rasprava nije bila više inkluzivna”, napade na manjine naziva izolovanim incidentima.

Nemiri u Uri 

Dugo se govori o tome da jedno krilo Ure predvođeno predsjednikom političkog savjeta Žarkom Rakčevićem može napustiti tu stranku zbog sve većeg lutanja lidera te partije i poistovjećivanja i približavanja DF-u. Na tom fonu je bila i jučerašnja izjava funkcionera te partije i akademika Šerba Rastodera Gradskom radiju u Podgorici.

Toliko za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorka Kotor
Gost
Crnogorka Kotor

OD NJEGACE SE ODRECI SVI ALBANCI.

Vaš Felip
Gost
Vaš Felip

Dobri Vojnik Felipe ha ha

Send this to a friend