Politika Utorak, 27.07.2021.

Deset do Osam – Invazija

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite se našoj rastućoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Invazija

Sinoć se u multietničkom mediteranskom Tivtu, u ljetnjikovcu porodice Buća, organizovao nacionalistički velikosrpski pir, koji su predvodili gradonačelnici Tivta i Budve. Pjevala je velikorsrpska diva Danica Crnogorčević i nacionalistički srpski rep sastav Beogradski sindikat. Kako primjetiše kasno sinoć korisnici tvitera, možda je to upravo invazija turista o kojoj je govoiro Dritan Abazović prije neki dan. Vrlo je važno naglasiti da je SDP član koalicije u Tivtu, i da je, kao i u slučaju Malagurskog, trebao da reaguje i ne dozvoli organizaciju ovog zastrašujućeg događaja koji podsjeća na najave svih nesreća koje su nam se događale devedesetih.

Milatović demantovao Konjevića

Ministar Jakov Milatović je na vrijeme shvatio da mu ne ide spontanost od ruke, pa je juče došao pripremljen u parlament. Nije odstupao od napisanog, gdje je oštro napao poslanika SDP Raška Konjevića, koji mu je istom mjerom odgovorio tvrdeći da je Milatović tražio i dobio stipendiju od vlade za studiranje u inostranstvu. Odmah nakon toga pojavile su se brojne informacije na internetu, o tome koliko je Milatović sa familijom bio povlašćen tokom trajanja bivše vlasti. Milatović nije odmah odgovorio, ali je nakon sjednice napisao odgovor na tviteru u kome je odgovorio da je istina da je tražio stipendiju, ali da je nikad nije dobio. Umjesto toga bio je primoran, kako kaže, da podiže kredit kod banke da bi finansirao svoje školovanje.

Rektor jednoglasno

Vladimir Božović, velikosrpski nacionalista, negator crnogorske nacije, i osnivač nacionalističkog pro-ruskog portala IN4S postao je i zvanično rektor Univerziteta Crne Gore u punom mandatu, nakon što je pola godine tu funkciju obavljao kao vršilac dužnosti. Njegovom formalnom izboru prethodilo je kadriranje od strane SPC, podrška Ure preko Rajke Glušice, a sada i jednoglasna podrška programu od strane Senata, kao i jednoglasna podrška od strane UO Univerziteta. Mnoge je uznemirilo to što su i poznati suverenisti dali podršku programu, ali oni su se branili time da u programu nema ničeg spornog. Ipak, krajnju formalnu podršku dao je UO univerziteta, u kom ima i predstavnika studenata, koji su se kao suncokreti okrenuli ka novom rukovodstvu. Isti obrasci ponašanja, novo rukovodstvo. CANU ćuti i ne oglašava se kao da ne postoji. Neko će reći da su se vratili na podešavanja iz 1991.

Protest na Cetinju

Ispred cetinjske Gimnazije okupilo se juče oko 200 građana Cetinja u znak protesta protiv odluka ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić. Razriješena direktorica cetinjske Gimnazije Danijela Bokan kazala je da ovaj, kao i protest u Baru, nije uperen protiv kolega prosvjetnih radnika, već protiv sistema . “Ovo je protest slobodnih građana koji osjećaju da im je ugrožena slobodna volja. Ako i mi možemo da trpimo, naša djeca to ne trebaju da rade. Želim da pošaljemo poruku da nećemo dozvoliti da se devastira već uveliko degradirani sistem obrazovanja”, navela je Bokan.

DF vs Demokrate u Budvi

Predsjednik Skupštine Opštine Budva Krsto Radović saopštio je da su iz DF nakon deset mjeseci poslali tekst za zaključenje postizborne koalicije i formiranje vlasti u tom gradu. Kako je istakao u sporazumu  bezuslovna podrška ukazana je njemu i predsjedniku Budve Marku Batu Careviću. Radović tvrdi da posebno zabrinjava činjenica što se u sporazumu ne iznosi plan na kojima bi vlast počivala, te da se tekst svodi na isticanje izbornog rezultata. On opominje da je Carević za kratko vrijeme, kako kaže, zarad fotelje pogazio sve što je obećao crnogorskoj javnosti.

Čišćenje đedovih lojalista

Radio Slobodna Evropa (RSE) pozabavio se čistkom u redovima Srpske crkve u Crnoj Gori: Liturgijom u Cetinjskom manastiru, 25. jula, koju je predvodio srpski mitropolit u Crnoj Gori Joanikije II, formalno je okončan dugogodišnji mandat u središtu mitropolije Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Cetinju najuticajnijim sveštenicima i nekadašnjim prvim saradnicima bivšeg mitropolita Amfilohija. Posljednje premještaje unutar mitropolije predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović vidi kao degradaciju uticajnih sveštenika, iza koje, kako kaže, stoji Beograd. Radulović dodaje da je Patrijaršija SPC postupila po starom sistemu “sječe kneževa” kojim su “kako navode njihovi mediji, očistili autonomašku ekipu u Crnoj Gori”.

To je to za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hominem Quaero
Gost
Hominem Quaero

Bravo Ljubo,uvijek jasan, koncizan i hrabar. Hvala bogu za takve pojedince!

Titan
Gost
Titan

Kad budes napisao jedan clanak u kojeme kritikujes Mila ili DPS javi se. A nemoguce da su savrseni…

Lavanda
Gost
Lavanda

SDP da izađe iz koalicije u Tivtu,ako je ovo organizovano od strane opštine.

Sekula Drljević
Gost
Sekula Drljević

ČETNICI udaraju

Only_steel
Gost
Only_steel

Daj samo jedan dokaz da je Beografski sindikat nacionalisticki sastav.. imaju preko 10 albuma.. mora da postoji barem jedan dokaz

Lavanda
Gost
Lavanda

Eto,dokaz je njihova saradnja sa fašističkom SPC.

Rale
Gost
Rale

Debeli odmori malo, kupi sebi sladoled, sunčaj se ….

Lavanda
Gost
Lavanda

Hahahahahaha.Odlučan argument.Velijosrpsji humor.Kakombi opisao Džonića?

Neko
Gost
Neko

Ovoga Ljuba ce zloba pojest

Lavanda
Gost
Lavanda

Samo bez velikosrpstva.Uživati u Čoliću, Radičeviću,Miljkoviću,Bajagi,Balaševiu je ok,ali velikosrpstvo nije.Zašto neko mora da posrbljava Lovćen preko Danice Crnogorčević?

Miki
Gost
Miki

Ljubo fasisto stari. Bojis li se plate kad srbomrzci dozive potpuni krah?

Marko
Gost
Marko

Sta kaze Ljuka Invazija, hahahah. A ne boj se Ljuka coece

kotoranin
Gost
kotoranin

nista u vezi napada na cetinje?

Miroslav
Gost
Miroslav

Nije mu zanimljivo, trazi da pise nesto protiv vlasti

Sombrero
Gost
Sombrero

Evo i mi cekamo u vezi ubistva u nk prije mjesec ipo…nista..

Morpheus
Gost
Morpheus

Naravno da ne, on ima svoju drzavu sa svojom realnoscu

Iha
Gost
Iha

Oko kakvoga napada?

blato živo
Gost
blato živo

Kako bi bilo da ta “Crnogorcević” malo produži za Surdulicu a Bratićka u Trebinje jer nam je preko glave njihoviog kleronacionalizma. Nadam se u Boga da će im se obiti o glavu.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Sve ide ka konfliktu,dosta je samo jedan manji oružani incident,poput sarajevskih svatova i to više ni sveti petar neće zaustavit?
Varaju se svi ako misle da se situacija u potpunosti kontroliše,đavo iskoči onamo đe ga najmanje očekuješ?

Igor
Gost
Igor

Nazalost tako stoje stvari. Varaju se oni koji misle da se sve drzi pod kontrolom. Zato treba biti oprezan.

Morpheus
Gost
Morpheus

Ura i Demokrate ne valjaju…Srbija ce da nam uzme drzavu…prosla vlast imala greske neke male ali i dalje je najbolja opcija….svako jutro iste teze

ctlscg
Gost
ctlscg

Neke male greške. Kako to bila istina tako im se vracalo.

Morpheus
Gost
Morpheus

to je bilo ironicno

Send this to a friend