Politika Četvrtak, 05.05.2022.

Deset do Osam – Izbori Sad Ili Izbori u Oktobru

Dobro jutro! Parlamentarna većina čvrsto namjerena da odloži izbore, opozicija i civilni sektor protiv, EU i ambasade ćute; Čađenović u januaru odbio da krivično goni Lazovića i Milovića, Katnić kaže da je to bila odluka SDT-a, i Demokrate se sad uključuju u cijelu priču postavljajući Abazoviću neka interesantna pitanja, poslije Abazovića i crkva staje uz Petra Kneževića.

Nikolaidis dobro nagazio svog sugrađanina premijera u svojoj jučerašnjoj kolumni “Šut’ bolan, dijalektika”.

Klikom ovdje uključujete se u našu viber grupu u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Izbori sad ili izbori u oktobru

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu  podržao je juče dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani 30. oktobra. Predlog su podržali poslanici DPS-a, SDP-a, GP URA i SNP-a, a ostali članovi Odbora iz drugih partija nisu bili u sali tokom izjašnjavanja.

Konatar je rekao da su predlagali slično rješenje i ranije i da su i DF i Demokrate bili za ovakav prijedlog.

Ovaj prijedlog kritikuje parlamentarna i neparlamentarna opozicija, kao i civilni sektor. Dok ambasade i EU ćute, Bečić obavještava Popu da će oni napuštiti Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu, ukoliko izbori budu odloženi.

Za to vrijeme predsjednik raspisuje izbore za Pljevlja za 3. jul.

Pravna zavrzlama je jasna, ali niko javno ne govori zašto se ovo sve radi. Kome izbori odgovaraju, a kome ne odgovaraju u ovom trenutku. Izbori ne odgovaraju izazivačima i onima koji sada ostaju bez državnih resursa.

Demokrate i njihovi saveznici u nevolji okupljeni oko Spajića i Milatovića računaju da bi na izborima u junu i julu ostvarili uspjeh zahvaljujući tome što još uvijek imaju ljude raspoređene po dubini sistema, i zahvaljujući tome što su lopatama zapošljavali u administraciji. Nova parlamentarna većina računa da bi do oktobra mogla “očistiti” upravu i postaviti svoje ljude.

Eto, na to vam se svodi crnogorska politika danas.

Katnić i Demokrate o inicijativi Europola

Juče je Libertas Press objavio informaciju da je tužilac Saša Čađenović 20. januara ove godine, uzimajući u razmatranje dokumentaciju koju su dobili od Europola, donio odluku da ne pokreće postupak protiv policajaca Milovića i Lazovića. Juče je novi SDT odlučio da ponovo otvori predmet protiv njih. Bivši SDT Katnić je juče stao u odbranu svog kolege i rekao da je to bio stav SDT-a, a ne samo Čađenovića, obrazlažući svoju odluku time da su Lazovićeve aktivnosti bile dio njegovih redovnih poslovnih aktivnosti koje je prijavljivao svojim pretpostavljenima. Milovića Katnić nije pominjao, ali je za Lazovića ustvrdio da nije član kriminalne organizacije.

Katnić je sinoć trebao da se suoči sa Milanom Kneževićem na RTCG, ali je kasnije otkazao gostovanje jer je u procesu protiv Kneževića bio tužilac.

Demokrate su se uključile u cijelu priču tvrdeći da su praćeni od strane sudionika ove afere, i ponovili su pitanja koja su Abazoviću postavljali u septembru, a u kojima su ga konkretno između ostalog pitali o Ljubu Miloviću. Sva pitanja koja su Demokrate tada i sada postavile Abazoviću govore o tome kao da su bili upućeni u dokumentaciju koju je Europol dostavio crnogorskom tužilaštvu. Pitanje je kako.

Posebno je interesantno pitanje da li je premijer imao kriptovani telefon, koje su Demokrate postavile vjerovatno misleći na to da je Abazović koristio SKY ECC aplikaciju.

I popovi stali u odbranu Kneževića

Nakon SNP-a i premijera i protojerej i urednik Radija Svetigora Nikola Pejović stao je u odbranu Petra Kneževića. On je kazao da pomoćnik komandanta Protivterorističke jedinice (PTJ) Petar Knežević i njegove kolege zaslužuju svako poštovanje i respekt što su, kako kaže, sačuvali i mir i Ustavni poredak, a samim tim i Crnu Goru.

Naveo je da nije bilo ustoličenja na Cetinju, umjesto Ustava i zakona Crnom Gorom bi vladalo nasilje, besporedak i haos koji bi se sa Cetinja preselio širom Crne Gore.

Toliko za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme na istom mjestu.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aleksa
Gost
Aleksa

Jel ovo Ljuka poceo da vjeruje Konataru? Ljuka zar nisi prije par mjeseci napisao da mu ne vjerujes

Send this to a friend