Politika Petak, 04.06.2021.

Deset do Osam – Kolaps

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se na Viberu klikom na ovaj link.

Preporučujem toplo da pročitate najnoviju kolumnu Andreja Nikolaidisa “Večera kod Joanikija: Ko pjeva zlo ne misli” i reakciju Nemanje Batrićevića “Bogojavljenje” na tekst Živka Andrijaševića.

Kolaps

Budžeta nema, zbog poremećenih odnosa unutar vlade odlažu se njene sjednice, nema koordinacije, nema podrške u parlamentu.

“Relaksirano. Budžet na čekanju, institucije u kolapsu. Ministri sredinom godine ukapirali da je privremeno finansiranje loša opcija. Ide nam sezona sa ovakvom Vladom. Biće veselo” napisao je poslanik SDP Raško Konjević na Twitteru.

Kajanja

Nakon vesele noći na dočeku mitropolita Joanikija, očigledno je da su se neki probudili sa mamurlukom juče. Premijer Zdravko Krivokapić bio je jedan od prvih gostiju novolansiranog Euronews servisa na srpskom koji je vlasništvo srpske vlade btw.  U intervjuu ovoj kući Krivokapić se malo pravdao zašto je morao da odloži potpisivanje Temeljnog ugovora. Pravdao se malo i predsjednik skupštine Aleksa Bečić kojem je očito bilo neprijatno dok se iz usta muze “Srpskog sveta” Danice Crnogorčević orilo “Onamo namo” i “Veseli se srpski rode” na večeri kod mitropolita. Rekao je da tamo nije govorio o politici. Takođe je Bečić na tviteru obilježio 3. jun dan kada je u skupštini donesena Deklaracija nezavisnosti Crne Gore, rekavši da će svako ko bude doveo u pitanje nezavisnosti i suverenost Crne Gore, u njemu imati neprijatelja.

Krnje predsjedništvo BiH kod Đukanovića

Članovi predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, posjetili su juče Crnu Goru. Neko bi ovo predsjedništvo nazvao krnjim, ja bih ga nazvao potpunim, jer bez onog nepotrebnog člana i djeluje nekako potpuno, posvećeno Bosni i Hercegovini. Predsjednik Milo Đukanović poručio je na Twitter-u da je razgovor sa članovima Predsjedništva BiH u Podgorici prilika za potvrdu prijateljskih odnosa.

POSP u Podgorici (virtuelno)

Sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i EU, održana je juče. Predsjedavajući Vladimir Bilčik ponovio je ono što već neko vrijeme javno i u izvještajima navodi: da se moraju poštovati preporuke Venecijanske komisije, da ima bojazan za ono što se dešava u Crnoj Gori, i da se moraju formirati pregovarački timovi da bi se nastavilo sa procesom pridruživanja.

Poljoprivrednici protiv ministra

Nakon što je bahati ministar Aleksandar Stijović granao rukama i bačao fascikle i vrijeđao poljoprivrednike, reagovali su iz udruženja uzgajivača svinja. Opet su reagovali i iz udruženja mljekara Danilovgrada. Budžeta nema, a i da ga ima pretanak je u dijelu subvencionisanja poljoprivrede.

Prijetnje bivšem zvaničniku ministarstva obrane

Nekadašnji direktor Direktorata za ljudske resurse Mihailo Volkov dobio je 18. maja anonimno pismo na adresu svoje advokatske kancelarije u Podgorici u kojem mu nepoznati autor ili autori izriču niz prijetnji i teških uvreda, piše Pobjeda. Nakon promjene vlasti 30. avgusta, formiranja “ekspertske” Vlade Zdravka Krivokapića i dolaska nove upravljačke strukture u Ministarstvo odbrane, Mihalo Volkov je ekspresno smijenjen i dobio je otkaz, direktno po nalogu ministarke Olivere Injac. Volkov nije ćutao, naročito kad je krenula serija zapošljavanja mimo zakonskih osnova i najčešće po direktnoj političkoj ili ličnoj naklonosti ministarke. Zbog toga je protiv ministarke Injac podnio Specijalnom državnom tužilaštvu dvije krivične prijave – 23. marta i 13. aprila – tereteći je za nezakonito zapošljavanje i zloupotrebu službenog položaja.

Predstavljen “21. maj”

Juče je na Barutani predstavljena građanska inicijativa “21 maj” kojom pripadam. Poručene su mnoge stvari, i događaj je bio lijep. Ali da ne bih zloupotrebljavao ovaj prostor koji bi trebao da bude nepristrasan, neću mnogo pisati o tome danas.

Toliko za danas. Čitamo se ponovo u ponedjeljak.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Moje ime1
Gost
Moje ime1

Čitajući ovaj tekst, normalan građanin, ima osjećaj da se sve raspada i da je rat iza ćoška 🤦

sreten
Gost
sreten

Ljubomire kad vec analiziras- objasni rode kakve veze ima crkva sa drzavom? Ovo je ….. ajde Ti reci sto!

Sloboda
Gost
Sloboda

U sretnim zemljama nema nikakve.
A u jadnima, kao što je naša, crkva postavlja predsjednike, premijere, pokreće ratove, skriva zločince i proglašava sveci a one koji su činili genocid.

Maki_lscg
Gost
Maki_lscg

Crkva ne bi trebala da ima veze sa drzavom, i nema nigdje na svijetu, ali spc crkva je sekta koja siri zlo, svaka liturgija se zavrsi kao politicki jednonacionalni miting, koja je zapocela ratove 90-tih i sve ovo sto je zadesilo balkan. Jel ti sad jasnije?

Send this to a friend