Politika Uotak, 12.01.2021.

Deset do Osam – Mjere i Smjene

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Pridružite se našoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Odjeci čestitke

Premijerova čestitka povodom neustavnog Dana Republike Srpske imala je gomile odjeka u zemlji i inostranstvu. Od osuda pa do poziva za priznanje nezavisnosti Republike Srpske, koju je uputila jedna građanska aktivistkinja u CG. Poslanik DPS, Andrija Nikolić, primijetio je da je razlog čestitci činjenica da Krivokapića i Abazovića na vlasti drži “četnički vojvoda Andrija Mandić”. Kako se Vlada pravdala da je riječ o privatnom razgovoru, kolega Miraš Dušević se pita “gdje počinje državno a završava privatno?”. Medojević je rekao da je 80% glasača koalicije “Za budućnost Crne Gore” za to da Vlada treba da pošalje delegaciju na proslavu Dana Republike Srpske, a našalio se i sa nedosljednošću premijera koga upravo on održava na vlasti svojim glasom.

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, podrobnije je o razgovoru govorila za beogradski tabloid “Večernje Novosti” i rekla da je razgovor bio “ugodan i optimističan”.

Stanje u zdravstvu

Ministarka zdravlja Jelena Borovnić Bojović kazala je na današnjoj pres konferenciji da su korigovane mjere protiv širenja koronavirusa. Prema njenim riječima biće dozvoljen međugradski saobraćaj vikendom i ulazak u Crnu Goru bez testiranja na korona virus, preko svih graničnih prelaza. Iskoristila je da napadne još jednom bivšu vlast za kašnjenje vakcina, za koje se još ne zna kada će biti dostupne građanima Crne Gore. Bivši ministar Hrapović je odgovorio na optužbe ministarke, na šta je ona njemu opet odgovorila. Iako ni vladi naklonjene Vijesti nisu mogle da dobiju odgovor ministarke zašto je nezakonito zaposlila novog direktora IJZCG, poznatog po nacionalističkim stavovima na društvenim mrežama, ona je danas odgovorila da je sistematizacija ne obavezuje kod tog izbora.

DPS je kritikovao najnovije mjere, a posebno ukidanje potrebe testiranja pred ulazak u CG, ocjenjujući ih kao opasne za javno zdravlje.

Dok priprema nove smjene u KCCG, direktorka ovog centra i ćerka poslanika Radulovića, optužuje kolege za nesavjesan rad i lažna bolovanja dok su ljekari u prvim redovima borbe protiv korone na izmaku snaga, kako je rekla. Trpeza ispred kolege i nje bila je predmet šale na društvenim mrežama.

Nastavak smjena u administraiciji

Kako je i najavljivano, veliki broj šefova uprava i agencija, smijenjen je juče. Dok DPS osporava smjene i njihovu legalnost, interesantna je i reakcija manjinske Albanske liste, čiji su funkcioneri smijenjeni, iako su oni pozivani da učestvuju u radu vlade. Gospodin Nimanbegu vidio je ovo kao znak lažnog poziva da manjine nastave da budu uključene u odlučivanje u ovoj državi.

Teror bilborda i cerada

Širom “Srpskog sveta” počeli su da niču religiozni murali i bilbordi, i mnogi su uporedili situaicju sa Teheranom nakon tzv. Islamske revolucije. Zamjenica glavnog i odgovornog urednika CDM-a, Aleksandra Obradović razgovarala je sa Draganom Bursaćem, aktivistom i novinarem iz Banja Luke, i Milošem Vukanovićem iz CGO-a na ovu temu. Crnogorski zbor zatražio je od Vlade Crne Gore da uputi Srbiji zvaničan demarš povodom ovog slučaja. DPS pita URU da objasni ovakvo ponašanje jednog dijela vlast. U isto vrijeme nikšićke vlasti naredile su uklanjanje cerada sa likom pokojnog mitropolita Amfilohija sa fasada zgrada.

Pritisak na sud?

Kako se približavaju rokovi za donošenje odluke o presudi za kriminalno udruživanje i pokušaj terorizma iz 2016. godine, prvostepeno osuđeni Milan Knežević ulazi u javnu polemiku sa sudijama Vrhovnog suda. Donošenje finalne presude u ovom predmetu biće veliki test za novu većinu, jer bi mogao da pokrene seriju protesta i uzdrma ionako poljuljanu vlast u zemlji.

Toliko za danas. Sjutra u isto vrijeme i na istom mjestu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tabasko Pit
Gost
Tabasko Pit

Sto se tice istovjetnih cerada po CG i Srb vidi se izvjesni napredak u javnom diskursu. Makar vise ne slusamo predizbornu argumentaciju sadasnje vlasti kako “Milova Udba i Vuciceva Udba” sve ovo rade koordinisano.

Farfalla
Gost
Farfalla

Nove mjere su u stvari ukidanje svih mjera, zarad koga i zasto, ostaje pitanje, ali da li je ugrozeno javno zdravlje ostaje jasno – JESTE. Cinjenica da u prvom redu ministarke sjede ljudi koji su i sami na bolovanjima i odmorima pa vise godina, a pricaju o stanju u primarnom zdravstvu je upitna….ali na zalost i ostace na tome. Smjena… Više »

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Mandic i Pipun vrse pritisak na sudstvo i prijete.

Markoza
Gost
Markoza

Obrni okreni sve je u interesu njih samih. Ovaj se dodvora Dodiku ovi pritisak vrse na sudstvo da bi se izbjeglo lezanje u zatvor onome prijete da bi pravdao uzeto itd itd… sve smisljeno podlo i nistavno.

Send this to a friend