Politika Petak, 04.03.2021.

Deset do Osam – Monstruozan Napad

Dobro jutro! Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se i na vajberu klikom na ovaj link

Monstruozan napad

Nepoznata osoba napala je preksinoć oko 20 časova člana LGBT Forum Progresa i štićenika Skloništa za LGBTIQ osobe ispred njegove porodične kuće u Podgorici, saopšteno je iz NVO LGBT Forum Progres.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović juče je saopštio da je nasilje po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta neprihvatljivo u evropskoj i građanskoj Crnoj Gori.

Premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić je na svom Twitter nalogu saopštio da oštro osuđuje napad na člana LGBT Foruma Progres i štićenika skloništa za LGBTQ osobe.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da očekuje od nadležnih organa da hitno procesuiraju i u skladu sa zakonom kazne aktere potresnog napada na aktivistu LGBT Foruma Progres.

Osude napada stigle su sa mnogih adresa, od stranih ambasada, preko medija, do nevladinih organizacija i partija.

Ekstremizam u Crnoj Gori je u porastu. Istraživanja pokazuju da se društvo ozbiljno klerikalizuje i ekstremizuje. Polarizacija društva je ogromna i nasilni incidenti mogu postati sve češća pojava u zemlji ukoliko politički i društveni lideri ne preuzmu odgovornost i prestanu sa hranjenjem populizma.

Posjeta Lajčaka

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak, posjetio je Crnu Goru. Sa Radom Bojovićem, Mikom Živkovićem i Brankom Lukovcem sam mu ispred GI “21. maj” napisao pismo koje je uručeno tokom jučerašnjeg protesta ispred EU Delegacije u Crnoj Gori.

Okupljeni građani su pozvali EU da konačno postavi crvene linije za novu vlast u Crnoj Gori.

Lajčak je u razgovoru sa premijerom Krivokapićem rekao da ova vlast ima šansu da zemlju uvede u EU, a pohvalio ih je za usklađenost politike ove vlade sa politikama EU.

Upitan da prokomentariše sve češća uplitanja stranih faktora u Crnoj Gori uoči izbora, Lajčak je kazao da EU pažljivo prati stvari u Crnoj Gori i da očekuje da se stvari odvijaju bez spoljnog uticaja.

Katnić vs Vlada

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, gostovao je na Prvoj TV, gdje je rekao da neće podnositi ostavku do kraja mandata, ali se osvrnuo i na članove vlade i medije koji mu nisu baš naklonjeni. Za neki navodno sumnjiv novac i transakcije opomenuo je Željka Ivanovića i ministra Mladena Bojanića. Bilo bi dobro da je rekao da je neki postupak protiv njih pokrenut za te navodne malverzacije, jer ovako izgleda kao da je riječ o političkom prepucavanju.

Medov kutak

Razmišljam da uvedemo novu rubriku u sklopu “Deset do Osam” – “Medov Kutak” gdje bi objavljivali sve izjave i nastupe koje proizvede Nebojša Medojević tokom dana. Na društvenim mrežama je pokrenut i hešteg #medojesveupravu.

Poslanik Medojević je nazvao premijera Preletačevićem, jer je sada u koaliciji sa Demokratama u Nikšiću, a na državnim izborima je bio nosilac liste DF-a. Kasnije u toku dana je pozvao premijera i zamjenika mu Abazovića da podnesu ostavke zbog bjekstva optuženog Dragana Kovačevića, bivšeg direktora Uprave za nekretnine.

Nikšićka hronika

Nakon dešavanja u Župi nikšićkoj, kada su napadnuti  učesnici patriotske vožnje, kada su ih pojedini mještani zasuli kamenicama, juče se oglasila univerzitetska profesorica Dragana Marković koja je i autor snimka dešavanja u Župi. Ona tvrdi da je zbog snimka na kojem se čuje njen glas vrijeđaju i pogrdno oslovljavaju. Poručuje da se, da nijesu bili kamenovani, na tom mjestu automobili ne bi ni zaustavili. Naglašava da se i po zaustavljanju kolone kamenovanje se nastavilo. Poručuje da nijesu nikoga provocirali, te da i to snimak potvrđuje.

Podsjećamo je da su Demokrate dolivale ulje na vatru proglašavanjem čovjeka koji je gađao kolonu kamenjem “herojem” i da su ga funkcioneri te partije posjetili da mu se zahvale.

Osnivač i lider Narodnog pokreta, Miodrag Daka Davidović, kazao je da nije opcija da nakon izbora uđe u koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista.

Investitori vs. Vlada

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović na sjednici skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije razmijenio je par žestokih riječi sa Maksimom Vučinićem, predsjednikom ove komisije.

Pejović je iznio podatke o ulaganjima u Kombinat, nakon čega je isprovociran reakcijama političara, napustio sjednicu i zaprijetio otpuštanjem 600 radnika KAP-a.

Blažo i ploča

Kontroverzna pomen ploča na ulazu u Stari grad Budva prefarbana je. Na tabli koja je iznad glavnih vrata u Stari grad piše “na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918.”

Skidanje ove ploče je prije par godina zahtijevao funkcioner URA Blažo Rađenović, dok je bio u Liberalnoj partiji. Sada je rijetko više i pominje. Ploča je mazana i ranije, ali je lokalna vlast uvijek čistila i obnavljala.

Pripadnici Vojske Crne Gore postavili su punktove na više lokacija u Podgorici, kako bi građane podsjetili na poštovanje mjera i važnost pojedinačne odgovornosti u ovoj veoma značajnoj borbi za cijelo crnogorsko društvo. Mnogi novinari i korisnici društvenih mreža negodovali su zbog izlaska vojske na ulice, podsjećajući na zakonske funkcije vojske.

Toliko za danas, čitamo se opet u ponedjeljak. Uživajte u vikendu, ako ikako možete.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goran
Gost
Goran

Ljubo zasto danas nisi pomenuo URU?

Livar
Gost
Livar

jedno je objektivna analiza desavanja a sasvim drugo ovo indirektno podrzavanje 1 politicke partije kroz selektivni prikaz dijela vijesti

Klubaš
Gost
Klubaš

Ne moraš da čitaš.Ima svoj prepoznatljivi stav,a pominje sve značajne događaje ,pa i one koji su afirmativno za vlast.

@@@@
Gost
@@@@

Crna Gora je vječna!

Cikotic
Gost
Cikotic

Pa po ovom tekstu bi se reklo da je Lajcak dosao da se vidi sa Pokretom 21 maj

Klubaš
Gost
Klubaš

Loše čitaš.Oni su mu pisali.

George_Carlin
Gost
George_Carlin

Kakva smo mi banana država

sreten
Gost
sreten

a kriminalna prijetnja Drtanova polovini CG nije za zatvor?

Send this to a friend