Politika Ponedjeljak, 21.06.2021.

Deset do Osam – Ne Daj Bože Da Se Srbi Slože

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli vikend.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite se našoj rastućoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Andrej Nikolaidis je juče objavio najnoviju kolumnu “Čemu je napad iz Beograda mogao naučiti Bečića”.

Ne daj Bože da se Srbi slože

Ovako zvuči često citiran lažan citat otomanskog sultana Sulejmana, a koji potencira čestu neslogu unutar srpskog naroda. Koristio se često devedesetih kao podstrek za okupljanje “srpskih zemalja” oko politike Slobodana Miloševića. Premijer je nakon svog posljednjeg obračuna sa koalicionim partnerima opet morao da se dokazuje da je Srbin, pa je tvitom o tome da su Srbi i Crnogorci u stvari isto, uzburkao strasti u Crnoj Gori. Govorio je i da je Rezolucija u Srebrenici bila nepotrebna, ali da je, eto, morao to da uradi.

Nakon što su se oko Crne Gore o jadu zabavili srpski tabloidi u još jednom talasu mržnje čija su meta upravo bili premijer Zdravko Krivokapić i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, vicepremijer Dritan Abazović je čudnim okolnostima ovog puta ostao netaknut, kako je to primjetio Ivan Vuković. Dok je Aleksandar Vulin prijetio zabranom ulaska onima koji su glasali za rezoluciju, njegov šef Aleksandar Vučić je poručio istima “daleko im lepa kuća”.

Dok DF i tabloidi sipaju najprizemnije napade na Krivokapića i Bečića, i dok im Demokrate istom žestinom odgovaraju, Ivica Dačić poziva srpskog mitropolita u Crnoj Gori Joanikija, da vrati dug vladi u Beogradu, i da pomiri Srbe na vlasti u Crnoj Gori. Na to su mu odgovorile i Demokrate. Zabiberila je i srpska crkva – prvo se javio patrijarh SPC Porfirije, da kaže da je vlast u Crnoj Gori iznevjerila amanet pokojnog mitropolita Amfilohija, a onda i srpski mitropolit u Crnoj Gori Joanikije, koji je kritikovao donošenje Rezolucije o Srebrenici.

Nakon što je izjava Alekse Bečića o tome da je Crna Gora nezavisna država odjeknula, plagirao ju je i Dritan Abazović, ali je u svojoj izjavi Abazović ipak išao tragom Ivice Dačića i rekao da je najvažnije da se (Srbi) slože, da ne bi prokockali pobjedu na izborima.

Podrška srpskog mitropolita Joanikija čovjeku koji prijeti i ponižava Crnogorce

 Joanikije tvrdi da je dosta toga naučio od srpskog istoričara Aleksandra Rakovića koji Crnogorce naziva separatistima, feleričnima, najavljuje obračun sa crnogorskim narodom, kaže da se treba prema Crnogorcima ponašati sadistički “jer to zaslužuju”. Ovako o njemu govori srpski mitropolit . “Raduje me kada ljudi od talenta i znanja postižu ovakve rezultate i kada se bave ovakvim temama kojima se bavi doktor Aleksandar Raković. Dosta sam od njega naučio, i od onoga što sam pročitao od njegovih naučnih radova, a još više iz njegovih obraćanja javnosti….”.

Napad na feministkinje

U toku podgoričke premijere propagandnog uratka Borisa Malagurskog, propagandiste koji svojim radom provocira skandale širom Balkana, ispred hrama, gdje je organizovana projekcija, protestovala je grupa feministkinja “Bogougodnice”. Iste žene su napadnute i vrijeđane od strane okupljenih, što nije naišlo ni na kakvu osudu od strane vlasti, niti je iko od napadača procesuiran. Postupanje organa u ovom slučaju analizirao je aktivista i ekspert za ljudska prava Saša Zeković. Što je gore, od srodnih ženskih i feminističkih organizacija nije bilo riječi podrške. Novinarka Mila Radulović ih je nazvala feministkinjama koje je organizovao DPS, a umjesto da stane u njihovu odbranu, napala ih je i aktivistkinja Ljiljana Raičević. Tokom vikenda je Malagurski snimljen u obilasku Crne Gore sa policijskom pratnjom. Policija nije odgovorila na osnovu koje procjene i odluke je dodijelila pratnju Malagurskom, koji bi, da je sreće, bio proglašen nepoželjnim gostom, kao što je to slučaj sa Kosovom.

Gradonačelnik Nikšića negira genocid

Gostujući u jednoj emisiji predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević još jednom se dokazao kao ostrašćeni borac za ideje istorijskog mraka, saopštili su iz Opštinskog odbora DPS Nikšić, i poručili da je negiranjem genocida u Srebrenici ponovo posramio Nikšić. Prema njihovim riječima Kovačević je bez imalo zadrške neosnovano komentarisao kako su Srbi napadnuti i kako treba da se brane otvoreno produbljujući i onako prisutnu podijeljenost u društvu.

Sraman natpis u Grblju

Nakon što je grupa građana Cetinja u četvrtak otjerala budvanske aktiviste DF-a, koji su u prijestonicu došli sa namjerom da “brane Cetinjski manastir i sveštenstvo”, u petak je stigao odgovor u vidu sramne akcije na granici između budvanske i kotorske opštine. U Lastvi Grbaljskoj je istaknut transparent na kojem piše “Cetinjani nijeste dobrodošli”. Skoro svi su osudili ovakvo ponašanje, jedino je URA u svojoj osudi morala da relativizuje to nazivajući Cetinjane koji su noć prije otjerali Budvane vandalima.

Gdje su najavljene ruske vakcine?

Što se dešava sa ugovorenih 40 hiljada ruskih vakcina Sputnjik V, koje su po najavama trebale da stignu tokom aprila i maja, pitao je na Twitter-u poslanik SD-a Boris Mugoša. “Evo i jun prođe… Trenutno dostupne za prvu vakcinu AstraZeneka i “samo srijedom” Fajzer, a za revakcinaciju Sinofarm i Fajzer”, napisao je Mugoša.

Dan Muslimana Crne Gore

U organizaciji Savjeta Muslimanskog naroda, u Podgorici je održan svečani prijem povodom nacionalnog Dana Muslimana Crne Gore, u spomen na 20.jun 1912. godine kada je Ukazom o postavljenju muftije crnogorskih muslimana, knjaz Nikola imenovao Murtezu Karađuzovića, čime su crnogorski Muslimani prvi put u svojoj istoriji dobili duhovnog poglavnika iz redova domicilnog naroda. Predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore Sabrija Vulić kazao je da je izborom ovog datuma za nacionalni praznik crnogorskih Muslimana još jednom potvrđena njihova vjekovna privrženost svojoj jedinoj državi Crnoj Gori.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budo
Gost
Budo

Zdravko, ja imam samo sestru. Nemoj što zamjerit brate moj.

Marko
Gost
Marko

Podrska za vlast uinat ovakvim tekstovima

Marko
Gost
Marko

Ljuka samo protiv sadasnje vlasti, nista protiv bivse

Levis
Gost
Levis

Hahhahhaaha.Ima li što normalnije?Naši životi zavise od sadašnje vlasti.

Send this to a friend