Politika Četvrtak, 17.06.2021.

Deset do Osam – Nekakva Je Kriza Nekakvog Morala

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Da budete u toku 24 sata pridružite nam se na Viberu klikom na ovaj link.

Nekakva je kriza nekakvog morala

Dosta je i premijer trpio uvrede i sprdnju poslanika većine. Čovjeku je vjerovatno prekipjelo, pa im je juče sasuo sve u lice. Prozvanim su se osjetili i poslanici opozicije, ali mislim da nisu trebali biti. Krivokapić dobro zna na koga je mislio. Na one koji ga bruče dok im on zapošljava familije po dubini. Zato ih je i nazvao nemoralnima i licemjernima. I za neke je imao potpuno pravo. Nego da se vratimo na suštinu i pokušamo da raščivijamo što ovo sve znači.

Ako dođe do izglasavanja nepovjerenja premijeru da li većina može izglasati novog, ili pad premijera predstavlja automatski i pad Vlade? Neki pravnici poput prof. dr. Đorđija Blažića smatraju da predstavlja, i da ne može biti novog mandatara bez izbora. Ako je vjerovati Miodragu Lekiću i Milanu Kneževiću ovaj premijer nema povjerenje. DF bi najsrećniji bio da izaberu Abazovića jer ih on sve sluša. Abazović je juče tokom govora Leposavića više klimao glavom nego ijedan poslanik DF.

Ako se vratimo na nemoral i licemjerje, onda je najlicemjerniji stav oko Leposavića, onaj Demokrata. Demokrate će glasati za smjenu jedino ako DPS ne glasa, što znači da Leposavić ne bi bio smijenjen, jer ako bi DPS došao na sjednicu i bio uzdržan, u većini za njegovu smjenu ne postoji većina.

Leposavić je uz nervne tikove juče pokušao da se izvadi i dalje negirajući genocid. Čuo se, kaže, i sa Seržom Bramercom, koji je pokazao razumijevanje za njegov stav, i rekao da će doći da ga posjeti da pričaju o zločinima koji su se dešavali na prostoru Crne Gore. Izgledalo je na trenutak kao da prijeti DPS-u Bramercom. Tokom ovog dijela govora svoje zadovoljstvo iz prve klupe nije mogao da sakrije ni vicepremijer. Samo da mu je hapsiti nekoga iz druge polovine, pa radio to i negator genocida. Ali, za njega Leposavić nije negator.

Sinoć sam na ovu temu objavio kratku analizu koju možete pročitati ovdje.

Majke

Crnu Goru su uoči izglasavanja Deklaracije o Srebrenici i smjene ministra negatora genocida Leposavića, posjetile Majke enklava Srebrenice i Žepe, i susrele su se sa predsjednikom, reisom, kao i predstavnicima GI “21. Maj” i Foruma Slobodnih građana Luča.

Kultura protesta

Juče su se organizovali protesti u Bijelom Polju, kao i protesti GI 21 Maj i Foruma slobodnih građana Luča ispred ministarstva pravde. Različite organizacije održavaju kulturu protesta i drže kondiciju, što je jako dobro. Večeras se u Baru organizuje protestna šetnja u 19.00, a  u 19.30 protest se organizuje u Herceg Novom kod spomenika Bezmetković. Za sjutra je najavljena auto-kolona u Podgorici.

Novi RTCG

Sjutra gostujem na RTCG taman da iskoristim prije promjene rukovodstva. Juče je predsjednik skupštine žrijebom odredio mandate članovima. Savjet se danas već sastaje i donosi odluke oko novog generalnog direktora. Nakon ovoga ćemo možda imati javni servis, mada u to ne vjerujem. Ali ono što sigurno više nemamo u Crnoj Gori, to je televizija sa nacionalnom frekvencijom na kojoj će se moći čuti opozicioni glasovi. Možda Nova M i to je to.

To je to za danas. Ostajte dobro do sjutrašnjeg čitanja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Layla
Gost
Layla

Ljubomire, svaka cast, pravo u centar!

Mina
Gost
Mina

Bravo za analzu.

Send this to a friend