Politika Ponedjeljak, 18.04.2022.

Deset do Osam – Open Balkan Za Brašno

Dobro jutro! Premijer Krivokapić opet u klinču sa vlastima Srbije, URA najavila predsjednicu Skupštine, SD i dalje protiv vlade, dok parlament stoji ispaštaju građani, Marko Kovačević bi da se ujedinjuje sa Srbijom.

Klikom o ovdje uključujete se u našu viber grupu u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Open Balkan za brašno

Možemo raspravljati o razlozima, ali Zdravku Krivokapiću se, za razliku od drugih pro-srpskih političara u Crnoj Gori, ne može prigovoriti da nije na momente znao zaratiti sa šefovima u Beogradu. Oko Temeljnog ugovora, a nakon toga i sve ono što je doživljavao sa familijom. Sve je to bila posljedica politike trpljenja za viši cilj koju je naslijedio od pokojnog mitropolita Amfilohija. Krivokapić je otporom Vučiću među rijetkima ostao vjeran politici Atanasija i Amfilohija, ali otišao i korak dalje. Da bi očuvao vlast srpstva u Crnoj Gori, morao je da prizna Kosovo čestitajući njihov Dan nezavisnosti, da krije i povuče čestitku Republici Srpskoj, da sluša ucjene Dritana Abazovića, koji je opet slušao ucjene DF-a. Začarani krug.

Tokom dugo očekivanog boravka u Beogradu, crnogorski je premijer bio ponižavan, ali se zahvalio na prijemu i na dočeku. I tamo je bilo priče o Otvorenom Balkanu, kada je zastupao stav protiv njega, a Edi Rama se sprdao sa njim ako se toga sjećate.

Sada je premijer konačno odlučio da progovori o tome na koji način funkcioniše srpska država. Ali to nije prvi put. Svi smo čuli prijetnje i ucjene koje je javno saopštavao Vulin, nakon što ih je Abazović preklinjao da dopuste izvoz brašna u Crnu Goru. Ipak, naši trgovci su našli alternativu, i Krivokapić je govorio o tome. Crna Gora je našla partnere u Bugarskoj, a na našim policama je sve više proizvoda iz drugih zemalja. Onamo gdje je Srbija imala monopol, više ga nema. Crnogorci se bude, pa i ovi poput profesora Krivokapića, i shvataju da Srbija nije centar svijeta. Pa neka ovi u Beogradu slobodno nastave sa ucjenama.

Na Krivokapićevu opasku da su vlasti u Srbiji ucjenjivale izvoz brašna članstvom u Otvorenom Balkanu i na provokaciju sa isticanjem Bugarske kao alternative Srbiji, u Beogradu je nastala histerija. Premijerka Srbije Ana Brnabić je prednjačila, a nastavili su i tabloidi sa najgorim uvredama. Pridružio se i Milan Knežević, kao pravi poslušnik, da doda.

Dokle smo sa manjinskom?

Ako ikoga to više zanima. Zoran Mikić iz URA je najavio da je njihova kandidatkinja za predsjednicu parlamenta Danijela Đurović iz SNP-a, i da pregovori teku po planu i da će vladu činiti čak 20 ministarstava. Za sjutra je zakazana sjednica GO SNP-a na kojoj vijećaju o učešću SDP-a u vlasti. DPS je prošle nedjelje rekao da mora i SD, koji sada sve žešće kritikuje dogovor i vladu u kojoj SNP odlučuje. Odlazeći premijer insistira na neustavnosti sazivanja sjednice i izbora nove vlade, što znači da ćemo se i tu nagledati cirkusa ako do toga dođe. Dok čekamo da se politička kriza razriješi, svjedočeći nesposobnosti i neodlučnosti novog mandatara, građani su ti koji najviše ispaštaju.

Marko Kovačević Ujedinitelj

Pomisao na ujedinjenje u javnom prostoru danas u Crnoj Gori i ovoj post 30-avgustovskoj Crnoj Gori prestavlja na neki način jeres, kazao je predsjednik opštine Marko Kovačević na promociji Zbornika “11. novembar – sto godina od oslobođenja i ujedinjenja”. “Ono što možemo da vidimo u istraživanjima javnog mnjenja jeste da se negdje na pitanje “Da li ste za to da se Crna Gora ujedini sjutra sa Srbijom?” imamo negdje sedam posto ljudi koji u svim anketama uvijek izjašnjavaju pozitivno, tako da možemo da kažemo da je to dobra osnova, recimo, u nekoj kampanji narednoj da se priča o ujedinjenju vrati” istakao je mladi lider DF-a.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine zahvalilo Cetinjanima

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine se na Fejsbuku zahvalilo se Cetinju na svakodnevnoj podršci!

“Stanovnici crnogorskog grada Cetinja svakog dana od početka invazije Rusije na Ukrajinu organizuju marševe podrške ukrajinskom narodu i vojsci. Svakog dana naši prijatelji Crne Gore se okupljaju u 17:30 u centru Cetinja, a uprkos vremenskim i svim drugim uslovima, organizuju demonstracije podrške našoj zemlji, koja se hrabro bori za slobodu. Organizovane šetnje nemaju formalnog organizatora, kažu da im je to dužnost. Šetnje ne planiraju da prekidaju do pobjede ukrajinskog naroda nad ruskim agresorom”, objavljeno je na Facebook stranici uz fotogorafije i video kadrove šetnji sa Cetinja.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cikotic
Gost
Cikotic

Dzabe ti sva prica, Medenica je tema br 1

ljeb i prijekor
Gost
ljeb i prijekor

Varhelji i Vucic misle da se svi zele prodati za njohovo je…o brasno.Nikad.Jescemo korjenje🤣sto rece Branko Kostic jednom.

LipaLipa
Gost
LipaLipa

… cus, premier i CG, Balkan, “ponizeni” sto ce mo sa Njemacom, Francuskom, “zlatnom” milijardom, … da ne pricamao o Kraini i sl. i sl. NATO/”Marko” “ore” … aj’ zdravo, …

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

I kome treba svo ovo ponavljanje već rečenog uz poneku ubačenu riječ i pominjanja Srbije ili srpstva u redovno negativnom kontekstu.

Vulinova tetka
Gost
Vulinova tetka

treba svakodnevno podsjecanje !

Bosi prkosi
Gost
Bosi prkosi

U losem jer su losi …..Evo da pohvalim portal autonomija jedini u Sr. Koji podrzava CG kao drzavu

Send this to a friend