Politika Petak, 22.10.2021.

Deset do Osam – Povratak Duška Markovića

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Preporuka, nova odlična kolumna Andreja Nikolaidisa “Priroda i društvo, draga djeco”

Povratak Duška Markovića

Već par nedjelja, bivši premijer i poslanik DPS-a Duško Marković, aktivno učestvuje u javnoj debati o trenutnoj političkoj situaciji. Dugo se prije i nakon izbora i nakon Kongresa partije spekulisalo da li je Marković pao u nemilost vrha partije, i da li je u sukobu sa predsjednikom Milom Đukanovićem. Ljudi se sada pitaju da li Marković u svojim nastupima solira ili je, kako to u DPS-u obično biva, komunikacija na najvišem nivou pažljivo planirana i koordinisana. Dalje se otvaraju pitanja da li je Marković alternativa kojom će se proširiti koalicioni kapacitet DPS-a kako to najavljuje Željko Ivanović, i da li je opravdan strah onih koji misle da bi Marković mogao napraviti svoju partiju i tako okrznuti DPS-u jedan dio podrške?

Kakve poruke Marković šalje i kome su upućene? On se kao lider percipira kao neko ko ima otvorena vrata u dijelu nevladinog sektora i nekadašnjim opozicionim medijima, ali unutar partije pored poštovalaca ima i oštre kritičare. Marković je svoj prvi zapaženiji nastup u medijima imao na Vijestima, gdje je stidljivo pružio ruku Demokratama i Uri, ali i poslao poruku pomirenja ka SPC, onda kada je rekao da su tokom litija skoro pa došli do dogovora.

Sada u izjavi za RTCG šalje poruku, da je on taj koji donosi odluke i odlučuje što će činiti, u skladu sa interesima države.

Mislim da je svaki nepredvidiv i samostalan potez Markovića u ovom trenutku nemoguć. Đukanović snažno drži konce u svojim rukama i to je na Kongresu dokazao. Takođe, svaki potez soliranja i pravljenja separatnog dogovora sa dijelom vlasti bi se od strane suverenističkog dijela javnosti unaprijed osudio kao izdaja nacionalnih interesa.  Treće, iako bi bilo dobro da DPS pomogne manjinski Uri i Demokratama da otjeraju DF iz vlasti, to Demokrate i URA ne mogu da isporuče. Prvo međusobno odnosi Demokrata i Ure su katastrofalni, drugo, kada ada bi se liderstvo tih stranaka odlučilo da isporuči takvu odluku, pojelo bi ih članstvo na širim organima odlučivanja, i na duge staze profitirao bi samo DF.

Hepšenje Peruničića i KZŠ SDT-a

Specijalno državno tužilaštvo potvrdilo je da je juče uhapšen bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić, koji se sumnjiči da je zbog prisluškivanja kancelarije Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je ponovio da je u njegovoj kancelariji otkriven jedan prislušni uređaj, i da se utvrđuje gdje je taj materijal završio. On je naglasio da se još ne može govoriti da li se bivši funkcioner ANB-a Luka Bulatović ubio ili je u pitanju nešto drugo. Dodao je i da će se utvrditi da li taj slučaj ima veze sa prisluškivanjem kancelarije Glavnog specijalnog tužioca.

Saznali smo da je pod istragom i gradonačelnik Žabljaka zbog sumnje da je nezakonito zapošljavao. Pričalo se i o Pandorinim papirima, i o nedavnim hapšenjima policijskih zvaničnika, kojima je Katnić zauzeo stranu.

Ubice i pljačkaši uhapšeni

Juče smo saznali ko su počinioci oružane pljačke u sred bijela dana u Nikšiću, prilikom koje je ubijen jedan od radnika obezbjeđenja. Jedan je uhapšen u Bileći, a drugi u Herceg Novom. Vrlo je simptomatično i ne treba zanemariti da su obojica, kao i žrtva dio istih krugova bliskih crkvi, i da su napadači navodno članovi mreže organizacija pravoslavne omladine, koja u posljednjih nekoliko godina širi svoju strukturu i drastično mijenja svoju prirodu – od nekadašnje dramske sekcije postaje mjesto okupljanja kriminalaca i koristi se kao sredstvo za radikalizaciju omladine.

Smjena Saše Damjanovića

Aleksandar Damjanović, v.d direktora Uprave prihoda i carina, razriješen je juče na elektronskoj sjednici Vlade Crne Gore. Njega je zamjenila nekadašnja izvršna asistentkinja Duška Kneževića, Milena Petričević. Damjanovićev rad u upravi je bio hvaljen i od opozicije i od vlasti, tako da nije jasno zašto je razriješen. I on sam čeka obrazloženje ministra za ovakvu odluku.

NVO o Izvještaju EK

Vlast je očekivala najniže ocjene Evropske komisije i to je zabrinjavajuć odnos prema integracijama, ocijenila je građanska aktivistkinja i članica Radne grupe za poglavlje 23, Dina Bajramspahić. Vladajuća većina je, rekla je ona za Gradsku televiziju, integracije gurnula u stranu.

Direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević, govoreći o Izvještaju o napretku države u evropskim integracijama u gostovanju u “Drugačijoj radio vezi” ocjenijla je da je najlošiji koji je Crna Gora ikada dobila, i da ova vlada neće izgurati mandat do kraja.

Toliko za danas. Ugodan vikend želimo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cuca
Gost
Cuca

Jedino mogu dati glas nekoj novoj stranci kao što je Gradjanski Inicinativa 21. maj.
Dosta je bilo igranja sa Crnom Gorom i popuštanja SPC koja je obični okupator i uzrupator crnogorskih svetinja.

Morpheus
Gost
Morpheus

A to sto je Evropski Palament licno prozvao Djukanovica zbog Pandora dokumenata, to nije vijest?

BosaNova
Gost
BosaNova

Kako se Ljubo prepao da Dusko ne napravi svoju stranku i ne okrnji Dps

Kotoranin
Gost
Kotoranin

E, ne mogu shvatiti da se Marković “Pa skoro dogovorio sa SPC tokom litija.

Pamtim ga da je pokazao dva prsta “L” ispred Skupštine Crne Gore.

Da li je ovo sad sve moguće?

Imajući u vidu da je SPC sa litijama sve ovo čudo napravila u Crnoj Gori!

mossi
Gost
mossi

DPS nas je doveo u ovu situaciju i sad zbog njihovih interesa bi pristali na sve …..najgora verzija bi bila DPS URA Demokrate i SPC Gligorijevo krilo isti duh kao 90 malo lkepsi celofan

Mirjana__
Gost
Mirjana__

Politicar je onaj koji ide srcem!

Bole
Gost
Bole

Ljubo totalno si u krivu ovo oko Markovica. Brzo ces se uvjeriti.

Vokri
Gost
Vokri

Dusko M je bio Djukanovicev nalojalniji covjek. I po mojem misljenju nas najbolji Premijer. Nista manje markantan od Mila.

Vero
Gost
Vero

Markovic je gospodin. I neka se vrati, vrijeme je,

Ejpril
Gost
Ejpril

Ljubomire, Dusko Markovic bi vas sve zedne preko vode preveo. Nemoj ga potcjenjivati.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Marković je100%političar,a Milo ponekad ide srcem.

buffon
Gost
buffon

Hhahhahahhaha

Send this to a friend