Politika Petak, 03.09.2021.

Deset do Osam – Pravo na Protest

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Pravo na protest

Nikad nijedan protest u Crnoj Gori nije pratila ovakva drama i ovakvi pritisci da se protest ne desi. U toku vladavine DPS-a, počevši od najtraumatičnijih protesta krajem devedesetih, preko kampanje za referendum, protesta prilikom priznavanja nezavisnosti Kosova, antikorupcionaških protesta, litija, pa do protesta DF-a, tokom kojih su pokušali da uđu i u skupštinu Crne Gore, nijedna vlada kao ova nije sebe pokušavala da abolira od odgovornosti za bezbjednost građana. Juče su udruženo lideri tri koalicije koje su pobijedile na izborima svu odgovornost za bezbjednost građana svalili na opozicione partije i organizatore protesta. Prvi je to učinio premijer, a onda i partija predsjednika skupštine. Abazović takođe. Kako je dobro primjetio Andrej Nikolaidis, pumpali su i hrabrili crkvu da organizuje ovo na Cetinju danima, a sad su se zavukli u mišje rupe sva trojica.

Dok vlada pokušava da prebaci odgovornost na opoziciju i da predstavi razloge za protest kao diskriminatorske, poslušajte što građani Cetinja imaju da kažu o tome.

Oni na kojima je najveća odgovornost, poput Patrijarha Srbije Porfirija, ne žele da svoj “um prljaju” time što na silu na sramotu hoće da se ustoliče na Cetinju.

A Vlada koju je kadrirala njegova crkva ne može da garantuje bezbjednost ljudima: evakuišu bolnicu u Cetinju, protjeruju međunarodne goste sa okupljanja filologa ne bi li napakostili FCJK-u zatvarajući hotel Grand.

Zbog ovoga sa Filološkim danima su se oglasili i iz PEN centra.

Dok većina NVO sektora ćuti oko dešavanja u nedjelju, Zlatko Vujović upozorava na moguću eskalaciju.

Šahista i di džej iza napada na aktivistkinje?

Osim što im je zabranjeno da uđu u manastir, aktivistkinje koje su protestovale protiv diskriminatorskih izjava crkvenih lidera Crkve Srbije, na meti su odvratne kampanje na društvenim mrežama, u kojima se vrijeđaju na najgori način. Aktivistkinje su pozvale ljude koji se povezuju sa tim stranicama, a bliski su SPC, da jasno kažu da li vode te stranice. Među ljudima koji navodno vode šovinističke stranice koje već dvije godine siju mržnju u Crnoj Gori, pomenule su poznatog šahistu Miloša Pečuricu i disk džokeja iz Bara, Strahinju Đorđevića, ljude bliske ocu Gojku Peroviću, ali i Dritanu Abazoviću. 

Blokada za ekipu RTCG

Obaveza Vlade Crne Gore je da uspostavi ambijent u kojem svi novinari mogu raditi svoj posao, kazali su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), reagujući na napad na novinarsku ekipu RTCG koji se dogodio ispred cetinjskog manastira. “CGO osuđuje incident prema novinarskoj ekipi RTCG. Nažalost, ovi primjeri postaju pravilo, pa i reakcija nadležnih institucija mora biti brza i efikasna” objavili su iz CGO na Twitter-u.

Oglasili su se i iz Crkve Srbije i ocijenili da je “ovaj događaj samo jedna kockica mozaika u cilju stvaranja pritiska na Mitropoliju zbog predstojećeg ustoličenja novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i ugrožavanja ljudskih i vjerskih prava vjernika Mitropolije.”

Kraj vlasti u Tivtu

Predsjedništvo SDP-a odlučilo je da uskrati manjinsku podršku lokalnoj vlasti u Tivtu, čime ova vlast gubi većinu a time i legitimitet sa posljednjih lokalnih izbora, saopšteno je CdM-u iz te partije. “SDP je podrškom manjinskoj vlasti nakon izbora pokazao dobru političku volju da pruži šansu nekim, nominalno, građanskim strukturama kako bi se pokušao napraviti diskontinuitet od loše prethodne DPS vlasti, koja nije upravljala u korist građana, zbog čega je s pravom i izgubila podršku građana Tivta”, ističu u SDP-u. Ipak, kako kažu, sve češća dešavanja u Tivtu koja imaju veoma izraženu nacionalističku pozadinu u potpunom su nesaglasju sa osnovnim programskim i vrjednosnim principima SDP od njenog osnivanja.

Toliko za danas. Čitamo se ponovo u ponedjeljak.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krsto CG
Gost
Krsto CG

SDP je zavrsio pricu na sledece izbore neće cenzus prec!

Marko Imper
Gost
Marko Imper

Znaci Ljubo je smislio ovo “crkva Srbije” i patrijarh Srbije. Kako providno i jadno.3.14

freeMNE
Gost
freeMNE

Ja bih dodao anticrnogorska crkva Srbije

Filo
Gost
Filo

Tako oh zove Vaseljenska patrijasija

Miroslav
Gost
Miroslav

Opet Ljuka nisi napisao do kraja. Juce je bilo saopstenje da RTCG nije dao nalog da se ode snimati ispred manastira, znaci da je gospodja Sukovic na svoju ruku otisla da snima.

Markisa1
Gost
Markisa1

Pobrkao si malo lonci e i promašio naravno poentu

Maksim
Gost
Maksim

A dosta da je saopštenje potposao Novi direktor znam kome ću vjerovat.

Lola
Gost
Lola

Znaci moze da se psuje normalni covjek I novinar ako nema radni nalog?

Send this to a friend