Politika Petak, 26.11.2021.

Deset do Osam – Premijerov Posljednji Premijerski Sat?

Dobro jutro!

Premijer nudi sebe na pladnju, dok Demokrate i DF spremaju teren za proteste. Popis će biti sljedeće godine. Lajčak dolazi danas, Medo je briljirao juče sa Spajićem i žurkom Dritana i Konatara. Kad se podvuče crta jedan običan dan u crnogorskoj politici.

Premijerov posljednji premijerski sat?

Nakon što je Nik Đeljošaj juče pričao o Dritanu kao premijeru i manjinskoj vladi, iz Bošnjačke stranke su se oglasili i rekli da su otvoreni i za takav scenario. URA je za RSE odbila da komentariše Đeljošajevu izjavu. Premijer je juče u parlamentu poluironično rekao da je to možda posljednji put da dolazi tamo kao premijer. DF počinje da plasira priču o prekrajanju izborne volje građana, isto to rade i Demokrate. Ovo zvuči kao savršen preludij za proteste, koji bi bili značajno utišani neučešćem crkve u njima. A to bi se moglo obezbjediti ostankom Demohrišćana u vladi. Kao eksperata.

Ulaskom u ovakvu vladu partije na vlasti rizikuju da ulogu Fronta kao kontrolnog faktora preuzme DPS. S tim što je Front nekooperativan, a DPS bi negdje morao da ispunjava obaveze i konstruktivno učestvuje u donošenju zakona. Ipak, DPS ne bi bio partner u formiranju novog Tužilačkog savjeta po mjeri Fronta i Ure, a koji bi bio korišćen isključivo za lov na vještice, i obračun sa starom korupcijom.

Ono što bi bila demokratska i ozbiljna opcija je jedna vrsta tehničke vlade, čiji bi mandat bio oročen, i koja bi pripremila izbore u doglednom roku. Sve ostalo je zamajavanje i produžavanje agonije.

Posjeta Lajčaka u sjenci svega

Percepciju o EU u Crnoj Gori trenutno najbolje objašnjava to koliko se javnost interesuje za posjetu Miroslava Lajčaka Crnoj Gori. Par redova u medijima, noć uoči njegove posjete. Posebno kad ovo uporedite sa posjetom njegovog američkog kolege sa sličnim nadležnostima, Gabrijela Eskobara, koga smo čekali mjesecima, i o čijoj posjeti i porukama još uvijek pričamo. U EU povjerenje ima najviše građana Crne Gore. Riječ je o najvećem donatoru i partneru crnogorske države, društva i privrede. Što onda tako mlako reagujemo na posjetu njihovog specijalnog predstavnika?

Popis sljedeće godine

Premijer Zdravko Krivokapić je tokom današnjeg Premijerskog sata u Skupštini Crne Gore saopštio da će Popis biti sljedeće godine, i to možda u oktobru. On tvrdi da niko nikada u ovoj Vladi nije prebrojavao krvna zrnca ko je Crnogorac a ko ne, niti gledao ko u koju crkvu ide. O ovome i ostalim temama kojih se dotakao premijer tokom jučerašnjeg Premijerskog sata piše koleginica Slađana Đukanović.

Medov kutak

Nebojša Medojević je loš političar. Lijen je, alav na pare, sklon dezinformacijama, ideološki luta od socijaliste do ultra-konzervativca, i što je najvažnije nema podršku u biračkom tijelu. Da je sreće, bio bi veoma daleko od politike. Ali zato bi Nebojša bio odličan tabloidni kolumnista u nekom tračarskom beogradskom tabloidu. Ono za Milojka Spajića i prerušavanje srpskog patrijarha i mitropolita je klasičan trač i proizvod je opsesije Medojevića mladim ministrom, ali je sa snimkom Dritana i Konatara na žurci sa tompusima, šampanjcima i modelima genijalno ukazao na svo licemjerje mladih političara, zelenih socijalista.

Crvene cipele u Sarajevu

Fondacija CURE juče je organizovala uličnu akciju povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. U 12 sati su ispred Sarajevo City Centra predstavile Crvene cipele, koje simboliziraju žene žrtve femicida (ubistva žena) i tako poslale snažnu poruku.

U Crnoj Gori da su ovo uradili vjerovatno bi se na njih digla sva vlast da kaže kako su morbidni.

Toliko za danas. Ugodan vikend želimo

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nino
Gost
Nino

Želja će te biti Filipoviću

Laban
Gost
Laban

To što se javnost ne interesuje za dolazak Lajčaka više govori o njoj nego o njemu.Javnost uopšte nije komentarisala zajedničko glasanje DPS i URE ,a ispalo je da je to bila najava za formiranje manjinske vlade.

Bodin
Gost
Bodin

Ko mi prvi dostavi vijest da je pala Vlada dobit ce dobar mustuluk/dar .

roki
Gost
roki

Bravo Ljubo, samo napred

Kotor
Gost
Kotor

Ko god dodje,samo da ove cetnike ne gledam vise!

Valandos
Gost
Valandos

Da, Medo je neuporedivo bolji od tebe

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Baš ga briga sad mogu opet pijanke do zore.

bbb
Gost
bbb

Sanjaj Ljuka, jos ces ga dugo gledati. Najbitnije je da nikadvise20%DPS

Morpheus
Gost
Morpheus

Sad kad se podijele u dvije partije ni toliko

marius
Gost
marius

A sto ne iskoristite njihovu slabost, pa na izbore uzmete apsolutnu vlast, kad ste toliko jaki ?

Miroslav
Gost
Miroslav

Ljubo kakav je god Medo bolji je tebe

Jod
Gost
Jod

URA je jedini izlaz! Protiv mafijasa i proriv nacionalista svakakvih vrsta!

Nadrealno
Gost
Nadrealno

Mlaka reakcija jer svi polako gube nadu da cemo ikada uci u EU. Uostalom, samo uporedimo sistem drzava EU i nas sistem, mentalitet nam je svjetlosne godine daleko od toga.

Only_steel
Gost
Only_steel

Tako je, Krivokapicev je zadnji premijeraki sat… Dolazi Dritan za premijera da pospremi drzavu, da lupezi odgovaraju zbog lupezanja, da unistitelji odgovaraju zbog unistenja

Send this to a friend