Politika Utorak, 19.10.2021.

Deset do Osam – Premijerova Nemoć

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Juče je izašla najnovija Nikolaidisova kolumna “Zdravko & njegovi Virusi”

Premijerova nemoć

Ako se sjećate premijer se neđe na početku mandata sprdao sa Mirkom Cvetkovićem, nekadašnjim premijerom srpske vlade, poznatim po tome što je služio kao fikus i što nije imao ni trunke moći i autoriteta. Osim što fizičkim izgledom podsjeća na Cvetkovića, premijer svakim danom pokazuje da je njegova uloga u vladi veoma slična onoj Cvetkovićevoj u Srbiji onomad. Čovjeka u parlamentu jedino podržava Marko Milačić, i to zato što mu je premijer zaposlio suprugu. Ali da ne karikiramo, ono đe se najviše lomi premijerov autoritet je pitanje Cetinja i nepostupanja vrha policije i MUP-a. Premijer je po pisanju nekih medija bliskih vlastima, pokušao da smijeni direktora policije Brđanina, ali nije uspio. Sada Milan Knežević iz Fronta traži da ode i ministar Sergej Sekulović. Stavimo sa strane sve ono što je u prvom planu kada je u pitanju ova vlada – sluganstvo SPC i Srbiji, strani uticaj, nepotizam, korupciju, zarobljene institucije – ova vlada je neefikasna. U svemu sem u onome što SPC traži da se sprovodi.

Protest u Podgorici

U Podgorici, ispred zgrade Vlade, juče je održan mirni protestni skup zbog, kako su kazali organizatori, represije i torture nad građanima Cetinja, i upisa Cetinjskog manastira na Mitropoliju crnogorsko primorsku.

Vrijeme izvještaja

Dolazi jesen i vrijeme je kada se štancuju izvještaji. Napredak na putu ka EU, Stanje demokratije Fridom hausa se piše – vidjećemo kako se spolja ocjenjuje jednogodišnji rad novih vlasti. Hoće li Crna Gora po izvještajima napredovati ili nazadovati? Hoće li izvještaji uticati na raspoloženje crnogorskih građana prema integracijama.

Iako nas iz Brisela ubjeđuju da je sve ok, iz nacionalnih prijestonica, a posebno iz Pariza stižu obeshrabrujuće poruke.

Hrvatska briga

Vlada Hrvatske ozbiljno posmatra situaciju u regionu, i nadam se da se sprema da odreaguje. Reaguju i međunarodne organizacije, a i naša se dijaspora aktivirala zajedno sa bošnjačkom i albanskom. Veoma su važne izjave hrvatskih zvaničnika na važnim mjestima poput ove ministra Grlić-Radmana u Luksemburgu.

Kriza energetskog sistema

Kada sam prošle nedjelje pisao o tome da može doći do krize energetike, nakon što su me na to uputili ljudi kojima je to struka, partijski kadar u EPCG odmahnuo je rukom. Juče čitam intervju direktora Rudnika uglja Pljevlja koji govori o tome da bismo bez TE Pljevlja sada bili u ozbiljnom problemu. Ako je strategija Crne Gore da se osloni većinom na čvrsta goriva, onda hajde da se dogovorimo da se ne sprdamo više i iz Ustava izbrišemo ono “ekološka”. Poštenije je.

Prekid odnosa Rusije i NATO

Poslije nekih mjera koje je NATO preduzeo, ne postoje više osnovni uslovi za zajednički rad, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i precizirao da odluke stupaju na snagu 1. novembra. Lavrov je rekao da kao odgovor na oduzimanje akreditacija za osmoro saradnika ruske Misije pri Alijansi, Rusija od 1. novembra obustavlja rad svog stalnog predstavništva pri NATO i povlači glavnog vojnog predstavnika. Pored toga, od 1. novembra Rusija obustavlja rad komunikacione vojne misije NATO u Rusiji i oduzima akreditacije predstavnicima Alijanse.

Toliko za danas. Ostajte dobro do sjutrašnjeg čitanja.

Send this to a friend