Politika Četvrtak, 09.12.2021.

Deset do Osam – Saradnja Ure sa Opozicijom

Dobro jutro! Ura je juče sa opozicijom izglasala predsjednika DIK-a i tako odgovorila na ucjene DF-a. Hoće li ovo biti nagovještaj burnog ponedjeljka? Ministar Milatović na dobrom putu da pošalje 500 radnika KAP-a kućama, Ibrahimović skoro jednoglasno za potpredsjednika skupštine, agonija u Budvi se nastavlja.

Saradnja Ure sa opozicijom

Juče je Ura nenajavljeno sa opozicijom za šefa DIK-a izabrala dosadašnjeg funkcionera te institucije Nikolu Mugošu. Demokrate su bile uzdržane, iako su prije toga podržale kandidata DF-a Nikolu Medojevića na administrativnom odboru. Dok ih koalicione kolege napadaju zbog “saradnje sa DPS-om”, iz Ure kažu da se vode isključivo interesima građana i države.

Zašto URA, kako Bajčetić iz PZP, već šesti put glasa sa opozicijom iz, kako oni kažu, nacionalnih interesa. A na čelu ANB-a, ministarstava, univerziteta, škola, i u gradovima imamo veoma problematične ljude. Zašto je DIK važniji od ovih institucija?

To su pitanja koja moramo postaviti, jer ako je ovo signal da se URA otrježnjuje, onda je vrijeme da se ide do kraja, i da se potpuno razvlaste ljudi koji rade protiv interesa građana i države. U ponedjeljak će se raspravljati o vladi, i ako je moguće napraviti dogovor oko DIK-a, moguće je i oko drugih važnih strateških interesa.

Da li je URA juče pokazala da može da se odupre pritiscima i ucjenama DF-a vidjeće se, dakle, u ponedjeljak. Ako se odluče na takav potez, to će biti dokaz da smo mi, koji smo ih kritikovali, pogriješili, i da se zbilja radi o ljudima velike hrabrosti i sa izuzetnim osjećajem odgovornosti. Ali sam ja, za razliku od predsjednika Đukanovića, pesimista da su oni, ili bilo ko drugi iz vladajuće većine, spremni na tako ozbiljan korak.

Gašenje KAP-a?

Ova vlast od početka ima problem sa Kombinatom aluminijuma. I već smo jednom proljetos prolazili kroz slične trzavice. Sada, kada energetska situacija ne stoji baš najbolje i kada su lošim planiranjem sebe doveli do toga da nemaju novca da plaćaju skupu električnu energiju, žele da nadoknade to podižući cijene svom najvećem potrošaču. Sa druge strane, KAP očigledno nema računicu da može ostvariti planirani profit sa povećanjem cijene električne energije i planira gašenje proizvodnje. Jasna poslovna logika.

Ministar Milatović očigledno ne kapira da privreda ne radi za njega, niti može da bude magarac koji će da iznese novac za plate njega i njegove supruge i prijatelja, pa onda ulazi u političke obračune sa privrednicima, nazivajući ih navodno ajkulama bivšeg režima.

Da se razumijemo, ako se vlasnik KAP-a ili bilo koji drugi privrednik ogriješio o bilo koji zakon, treba da odgovara. Kao što će Pejović odgovarati ako se dokaže da je prijetio direktoru Agencije za zaštitu životne sredine. Ali mu ne mogu suditi ministri i šefovi agencija, nego sudovi. I to su odvojene stvari.

Uz to je veoma interesantno pomenuti da se pritisci na privrednike u vidu astronomskih kazni dešavaju baš u sred energetske krize u kojoj KAP treba privoljeti da pristane da radi za ovu vladu, a na svoju štetu.

Ibrahimović kao Tito

Skupština Crne Gore danas je za potpredsjednika Skupštine Crne Gore izabrala poslanika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića. Poslanici su tajnim glasanjem sa 76 glasova izabrali Ibrahimovića za potpredsjednika parlamenta. Za njegov izbor glasalo je 76 poslanika, a jedan je bio protiv. Lijepo je vidjeti da se svi poslanici ujedine oko jednog od njih. Postavlja se logično pitanje je da li je ovo recept i za izvršnu vlast. Da je damo BS-u?

Bratić vs. Uljarević

Direktan napad na NVO u cjelini je najlošija ideja svake vlasti, ali ministarka Bratić ne haje za to. Loša je ideja, jer pokazuje nedemokratična strijemljenja vlasti, i nerazumijevanje uloge civilnog sektora. Ovaj put je optužila “Uljarević i ostalu NVO družinu” da se vode ličnim interesima i imaju iznevjerena očekivanja. Bratićkino saopštenje je puno ad hominem napada na Uljarevićku. Tako se tamo navodi da se Uljarević sastajala sa ministarkom Bratić i da je od nje očekivala nekakvo finansiranje, ako dobro razumijem. Dalje, Bratić optužuje Uljarević da je plagijator i da je uzurpirala mjesto lidera civilnog društva, blokirajući druge organizacije da rastu i da se razvijaju, i da će ona, Bratić, to promijeniti.

Prinudna uprava u Budvi?

Odbornici Demokrata, Prave Crne Gore, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta Ura u Skupštini opštine Budva, ni po cijenu uvođenja prinudne uprave, neće dati kvorum za održavanje sjednice lokalnog parlamenta.  Ovo je nezvanično saopšteno medijima povodom informacije da će klub odbornika Demokratskog fronta šefu lokalnog parlamenta i funkcioneru Demokrata Krstu Radoviću uputiti inicijativu da u narednih sedam dana sazove nastavak 10. sjednice lokalnog parlamenta koja je prekinuta još u septembru.

Toliko za danas. Do sjutrašnjeg čitanja.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Only_steel
Gost
Only_steel

Veli Milatovic da posalje 500 radnika kucama.. hahahahahaha haha.. A treba ostalih 620 hiljada da pune dzepove Pejovicu

Mashan
Gost
Mashan

Ljuka, KAP ne moze biti drazava u drzavi. Gradjani su vec platili 170 miliona zbog bivseg rezima, nekako zaboravis da napises to. Kako to da je Deripaska izgradio malu drzavicu kod Rezevica a naravio stetu sa Kapom. Ko mu je omogucio to Ljuka, mislim da treba malo da povedes racuna o tome. Dobro jutro admine, veliki pozdrav. Objavi mi komentar,… Više »

Send this to a friend