Politika Poneđeljak, 29.11.2021.

Deset do Osam – Tajni Pregovori i Javne Svađe

Dobro jutro!

Sretan Dan republike svima koji slave! URA i DF su prvi put počeli da razmjenjuju žestoke napade. Đukanović je protiv manjinske vlade i nema povlačenja sa čela partije. Sad se igra na SNP zbog magičnog broja 49 i neutralizacije Demokrata. Ministarka Injac briljira svojim intelektom, a Milatović najjeftinijim populizmom.

Tajni pregovori i javne svađe

Danas opozicija podnosi Skupštini inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Krivokapićevoj vladi. Ne vjerujem da će od toga išta biti, ali opozicija mora vršiti pritisak na vlast i izazivati nestabilnost. Nakon godinu dana, opozicija je prvi put u ozbiljnoj ofanzivi i to daje rezultate – u vlasti niko ni sa kim nije u dobrim odnosima, sem možda Demokrate sa DF-om, ako ne računamo Budvu. Evo se i URA ohrabrila da odgovori DF-u i nazove ih glavnim remetilačkim faktorom. Jeste da su se u saopštenju više bavili Demokratama, ali i to je nešto za početak.

Rasulo u vladajućoj koaliciji mora otići u jedan od dva pravca – konsolidaciju njihovih međusobnih odnosa, ili prekompoziciju. Manjinska vlada sve više izgleda kao mrtvorođena inicijativa, i protiv nje je govorio i Đukanović u subotu. On je konkretno rekao – sve drugo osim izbora bi vodilo u priče o političkoj korupciji i iznevjeravanju izborne volje građana. Rekao je da je drugo rješenje – politička vlada, ali nisam baš dobro razumio što to znači.

Od svih partija Miroslav Lajčak je od svih partija odlučio da se susretne sa SNP-om, okamenjenom recidivu starih vremena, koji je samo dobrim predizbornim pregovorima zakučio pet mjesta u parlamentu. Lajčak igra pametno i stavlja njih u prvi plan, znajući da nemaju mnogo izbora. Oni su i ranije bili “kooperativni”, kada se biralo sadašnje tužilaštvo, i umiju da budu pragmatični. Sa SNP-ovih pet, URA i opozicija imaju 49 poslanika bitnih za deblokadu sudskih i tužilačkih institucija. O tome detaljno govori Branislav Radulović u jučerašnjem intervjuu CdM-u.

Zaduženja i ekonomski populizam

Kolega Miraš Dušević u odličnoj analizi tri važna planska finansijska dokumenta vlade demaskira laži i neznanje vladajuće strukture. Od zaduženja, preko povećanja poreza, o kojima niko ne govori ništa. Sve što govore je populizam o platama i Milatovićeva priča o jeftinim namirnicama kao nastavak projekta podjele ulja.

Đukanović o Otvorenom Balkanu

Predsjednik Milo Đukanović govorio je u subotu na regionalnoj konferenciji Evropskog pokreta o tome da je zabrinut usporavanjem integracionih procesa, i da bi privilegovano partnerstvo kao koncept moglo da odloži članstvo u EU. On na novu realnost ne vidi odgovor u Otvorenom Balkanu, za koji smatra da nije dobro isplanirana ideja, nego više politički marketing.

Briljiranje ministarke Injac

Ministarka Olivera Injac je sinoć iskoristila zvanični tviter Ministarstva odbrane za lični i politički obračun sa bivšim ministrom Predragom Boškovićem. Ovo je bio nastavak skupštinske sjednice od petka kada se Injac palanački posprdala zbog pogrešnog reda riječi u nazivu jednog od direktorata ministarstva, da bi tokom govora sama iskoristila isti taj naziv. Ekspertski bez dileme.

Još jedna neprijatna zima

Naučnica Marija Backović govoreći o novom omikron soju koronavirusa naglašava da nema razloga za paniku, ali treba biti priparavan za još jednu potencijalno neprijatnu (u epidemiološkom smislu) zimu. Ona savjetuje svima koji nisu primili treću dozu vakcine da je prime, i svima koji imaju djecu stariju od 12 godina da ih vakcinišu. Takođe, apeluje da se svi pridržavaju epidemioloških mjera –  maske, vakcinacija i ventilacija.

Toliko za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme na istom mjestu.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

6

avatar
1000
5
1
0
 
6
NiroCrnogorskiMashanBRANO NIKŠIĆOnly_steel
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorski
Gost
Crnogorski

URA, SNP i opozicija imaju 48 poslanika. Slaba ti je matematika Filipoviću, zaboravljaš na čijoj je strani Pavićević iz grupe takozvanih građana CIVIS-a.

Niro
Gost
Niro

Tebe je slaba matematika URA 4 SNP 5 i opozicija 40 to je 49 poslanika.

Mashan
Gost
Mashan

Puna podrska za gospodnju Injac! Barem ona ne gubi 10.000 eura kao da je 1 euro kao Boskovic!

BRANO NIKŠIĆ
Gost
BRANO NIKŠIĆ

Ljubo, okreni prevrni bez DPS-a, nijedna kombinacija ne ide.

Only_steel
Gost
Only_steel

Bitno je da nikad DF i DPS nikad ne budu dio vlasti

Darija
Gost
Darija

Bravo , bravo

Send this to a friend