Politika Srijeda, 15.09.2021.

Deset do Osam – “Takozvana CPC”

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

“Takozvana CPC”

Nakon što je jednu vjersku zajednicu nazvao takozvanom, nevladinom organizacijom, malo je falilo još da premijer instituciju kojoj pripada 20 odsto pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori nazove i sektom, jer je to taj slijed uvreda i nipodaštavanja koju praktikuju njegovi istomišljenici. I ovo nije samo retorička diskriminacija da se razumijemo, isključivanjem CPC iz dijaloga, blokiranjem odluke o ustupanju parcele od strane Glavnog grada, ova vlada čini sve da jednoj vjerskoj zajednici onemogući rad.

Premijer je tako iskoristio sastanak sa njemačkom kancelarkom, na koji je uzgred-budi-rečeno zamalo zakasnio jer se navodno nije vakcinisao, da pred našu javnost izlije kantu šovinizma, netolerancije i da nas još jednom podsjeti da nije premijer cijele Crne Gore i da ne služi interesima građana Crne Gore, nego da je sluga jedne crkve i jedne etno-nacionalističke ideologije. Zamislite njemačkog kancelara protestanta da ovako odbacuje i ponižava Bavarce katolike, zamislite Džoa Bajdena, katolika, kako razne protestantske denominacije po Americi naziva lažnim i otpadničkim. Što bi mu se desilo u 24 sata.

Nažalost, ovo je Crna Gora, do koje očigledno nikom nije stalo, pa ovdje mogu da se izvode eksperimenti sa klerikalnim radikalizovanim etno nacionalistima koji drže vlast. Jedino u Crnoj Gori naizgled smotani i nesnađeni premijer, poput lika iz “Dežurnih krivaca” kog tumači Kevin Spejsi, lukavo i perfidno sprovodi pažljivo planiranu strategiju povratka Crne Gore u krilo prevaziđenih i mračnih ideologija.

Krađa imovine

A da je premijer sluga Crkve Srbije dokazala je i nelegalna odluka da se Cetinjski manastir preko noći prepiše sa Prijestonice na Državu Crnu Goru kako bi se preduprijedilo odlučivanje lokalne skupštine o ustupanju manastira na korišćenje CPC. Zbog iste odluke je GI “21. Maj” podnijela krivičnu prijavu SDT-u na postupanje. Kolega Miraš Dušević je obradio ovu temu, a o njoj je pisao i Andrej Nikolaidis u kratkom komentaru/kolumni “Izvinite. A sad vam evo nož u leđa” u kojoj piše o licemjernom odnosu Ure prema Cetinju.

Šovinizam đe mu nije mjesto

Šovinizmu niđe nije mjesto, a posebno ne na Cetinju gdje su se i u najtežim godinama branile vrijednosti koje su mu duboko protivne.

Svu energiju sa Cetinja na kom su se slavile građanske vrijednosti i branila Crna Gora kao građanska država, jedan čovjek je juče uspio da ugrozi. Toliko je krhka i važna ta borba. Jedno psovanje majke muslimanske na tom mjestu bolnije je i škodljivije nego salve mržnji i pozivanja na genocid sa kojima smo svakodnevno zasuti od strane podržavalaca SPC i Vlade Crne Gore. Čovjek koji je juče to uradio pomogao je onima koji su zasipali Cetinje suzavcem prije deset dana. Zato je zaslužio da ga se dobro kazni i da svako ko pomisli da to tako treba dobro razmisli zašto se i protiv čega bori. Najmanje što može da uradi je da se izvini za izrečeno. Jer to što mašemo istom zastavom ne znači da isto razumijemo što ta zastava znači i predstavlja.

Ovakvo ponašanje, prijetnje i uvrede, osudile su sve organizacije i pojedinci iz tih organizacija, i pozvali na najstrožije kažnjavanje ovakvog ponašanja.

Dok se Ura snebiva i čudi i pokušava da poentira na ovome, bolje da se okrenula oko sebe i pogleda sa kim sjedi u koalicionom zagrljaju, i čije politike etničkog inžinjeringa sprovodi u Crnoj Gori.

Dok smo svi osudili ovakvo primitivno ponašanje, Demokrate podržavaju i opravdavaju napad na Ivana Vukovića.

Izbori u tri grada 5. decembra

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Mojkovac, Petnjica i Cetinje. Izbori će se održati 5. decembra 2021. godine. Naredne godine treba da se održe lokalni izbori u Ulcinju i u Beranama, a na proljeće u još 12 opština, među kojima je i Podgorica.

Toliko za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme na istom mjestu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miroslav
Gost
Miroslav

Uvjek me Ljuka nasmije na jutro od njegovih “objektivnih” tekstova

Mitar
Gost
Mitar

Samo ti ćeto navedi dje je greska u tekstu. Lako je laprdinjat , a sad kad te fino prozvah da te cujemo. Znaci napisi sto nije tacno i zbog cega!

Ivan
Gost
Ivan

20% hahahaha

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Već sam ovo bio jednom napiso i objavili ste i opet ću,pod hitno ali bukvalno pod hitno treba pronać neku naočitu,prodornu ,harizmatičnu ličnost,za mitropolita cpc? Poštovanje za Miraša,ali nema tu snagu da okupi mase,ja mislim da bi se i on rado povukao kad bi došla takva osoba,takva bi osoba napravila “čudo nad čudima” za cpc. Recimo da nije bilo Mila… Više »

Marina
Gost
Marina

Narcis To nije bila izvorno Milova zasluga nego Liberala ali u svakom slucaju da to nije podrzao sa pozicije nesumnjivoga i najvecega autoriteta CG,tavorila bi ta ideja samo kao zelja.U svakom slucaju da nije bilo DRZAVNIKA TOGA KALIBRA U CG sigurna sam da bi nas ODAVNO potopio srpski polusvet !!! ZATO I JESTE TOLIKA, PATOLOSKA MRZNJA PREMA TOME COVJEKU SA… Više »

Mitar
Gost
Mitar

Pa da dovedemo politicara na celo nase crkve? U stvari sto fali Bojovicu?

Ruhig
Gost
Ruhig

Sad je 20%, a brzo ce biti 25%….jedna cetvrtina stanovnistva! Eeee!? A bilo je 35% prije 10 godina!
Ne znaju dušmani sa čim se bore, slomit ce zube!

MNE
Gost
MNE

Davno je Slavko Perović za njih rekao:
Da ste vuci bi se zasitili!
Da ste ljudi bi se zastiđeli!
Vi nemate druge crkve
do bankovnih računa na ekzotičnim ostrvima.

Miki
Gost
Miki

Sto si napumpao procenat. Reci procenat u odnosu stanovnistva Crne Gore! Da se zna koja saka jada terorise narod Crne Gore!

Miki
Gost
Miki

Nego sta, nego da je tzv.

Cetinjska pravoslavna crkva 😂

Thor
Gost
Thor

Kao Crnogorac moram da kazem Ljubu da ta NVO CPC i jeste takozvana. To je prije svega nevladina organizacija nastala u stanici milicije na Cetinju 93ce godine. Kao takva, sa rascinjenim popovima nikad ne moze bit crkva NAS CRNOGORACA. Nasa Crnogorska Pravoslavna Crkva, autokefalna, nezavisna i ona koja je imala tomos je Mitropolija Crnogorsko Primorska odnosno nekadasnja Zetska Arhiepiskopija koja… Više »

Kotoranka
Gost
Kotoranka

Sve bi vas preselila na Cetinje,da tamo komitarite i podigla bedeme okolo

Kotoranin
Gost
Kotoranin

aj ti se vrati u Berane okle si dosla

,,,
Gost
,,,

Bolje razmisli gdje da se seliš kad klero-fašisti odu s vlasti.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Kako si ti pametna, budaletino jedna.

srbin
Gost
srbin

Nakon što je jednu vjersku zajednicu nazvao takozvanom, nevladinom organizacijom, malo je falilo još da premijer instituciju kojoj pripada 20 odsto pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori nazove i sektom!

hahahahahaha

@lexa
Gost
@lexa

Kako je smiješno…

Ena
Gost
Ena

Može. A tebe i slične u Srbiju da četnikujete. A po Crnojn Gori neka tumaraju turisti i neka se samoposlužuju.

RRRRRR
Gost
RRRRRR

Rekao bih ti sram te bilo ali takvi kao ti nemaju tu opciju instaliranu u glavama. Da išta znaš znala bi komite nijesu uvreda, komite su bili ponos slobodaske Crne Gore i ostavili svijetli i ako tužni trag u našoj istoriji.

@lexa
Gost
@lexa

I tebe među nas

Zora
Gost
Zora

da vam Cetinja i cetinjana nije bilo ko zna da li bi se od turaka razmicali i da li bi vam se vjera održala. Jedino je na ovim prostorima Crna Gora, čitaj Cetinje sa okolinom, birala sama svoje mitropolite ,svima ostalim je sultan birao, i onda je 1918. kralj Aleksandar donio odluku da prigrli sve zasluge Crne Gore u očuvanju… Više »

Send this to a friend