Politika Četvrtak, 23.06.2022.

Deset do Osam – Treba Li Crnogorcima Antiamerikanizam?

Dobro jutro! Ovih par dana je politika dosadna, tako da i dokoni premijer retroaktivno sebi pripisuje google na crnogorskom. Zato predlažem da obradimo par tendencija u javnosti, umjesto da komentarišemo dnevnu politiku.

Treba li Crnogorcima antiamerikanizam?

Litije u Crnoj Gori su resetovale mnoge političke tendencije i aksiome u crnogorskom društvu. Promjena tridesetogodišnje vlasti je, pored krize i opasnosti koje je sa sobom nosila, bila i šansa da se u Crnoj Gori stvori pluralizam ideja u zajednici, da se oslobode procesi političkog aktivizma, da se potraže alternative ne samo konkretnim političkim partijama, nego i ustaljenim obrascima razmišljanja o politici.

Uloga političkog Zapada u toku promjena u Crnoj Gori je bila pod velikom lupom javnosti. Kada je spoljni uticaj u pitanju, nesumnjivo je da u crnogorskom društvu i politici najveći uticaj ima baš Zapad. Generacije su se podigle na džezu, rokenrolu, holivudskim filmovima i serijama. Naši mladi se obrazuju na Zapadu, a i naša dijaspora je sva tamo. Iako je ruski uticaj sve osjetljiviji, on je trenutno izazivač ustaljenom poretku. Za razliku od zemalja sovjetskog i varšavskog bloka, mi nismo bili, niti smo danas dio “ruskog svijeta”. U Crnoj Gori, a i na Zapadnom Balkanu će vam danas rijetko ko znati da odgovori ko je Boris Grebenšikov, Andrej Makarevič, Buba Kikabidze. Uticaj ruske kulture je slab i dalek. Ono čega se Crna Gora o Rusiji “sjeća” staro je više od vijeka.

Osim kulture, uticaj Zapada je velik i kada je u pitanju politika. Crna Gora je htjela članstvo u EU i NATO i tako dobrovoljno pokazala da je spremna da se odrekne dijela suvereniteta u korist odlučivanja u ovim međunarodnim organizacijama i savezima. Iz ovih razloga, kao i iz nesebične pomoći kada je u pitanju razvoj infrastrukture u kritičnom periodu, kada je u pitanju jačanje civilnog društva, ambasadori Zapadnih zemalja u Crnoj Gori imaju snažno prisustvo u javnosti, koje je često inspiracija teorijama zavjera i intrigama. To što ambasade u našoj nesposobnosti da kreiramo platformu za dijalog, nekad preuzimaju ulogu moderatora, se od tradicionalnih antizapadnjaka često javnosti predstavljalo kao da su upravo ti ambasadori pravi vladari u našim državama. Ova iskrivljena percepcija javnosti se valja pripisati dijelom i našoj političkoj nezrelosti, koja uvijek podrazumijeva postojanje nekog tutora, koji nam je potreban kako bi riješili probleme koje nismo sposobni da riješimo sami.

U ambasadama i ministarstvima vanjskih poslova Zapadnih zemalja su svjesni toga, i svjesni da naše nezrelo društvo uvijek percipira da je tom tutoru ili učitelju neko od djece draži.

Normalno je i prirodno da postoji veće razumijevanje između struktura koje dijele iste vrijednosti. Postoji otvorena i transparentna podrška civilnom sektoru koji te vrijednosti promoviše. Individualne slobode, vladavinu prava, demokratiju, slobodno tržište i tako dalje.

Iz ovih razloga, progresivni dio crnogorskog društva je uvijek doživljavao Zapad kao saveznika. Ono što se desilo u avgustu 2020. godine je posljedica automatizma dešavanja, ali i spleta nekih drugih okolnosti koje su potpuno izmijenile uloge u crnogorskom društvu po ovom pitanju, a najdeblji kraj, figurativno rečeno, u tom dijeli društva, izvukla je percepcija Zapada i posebno Amerike.

Kada pominjem automatizam dešavanja, mislim na konkretno smjenu vlasti, i prirodno uspostavljanje saradnje sa novim vlastima. Svaka ambasada sarađuje sa vlašću. Zbog toga je i ranije SAD često kritikovana od opozicije, a nekad je i Željko Ivanović pisao tekstove protiv američkih ambasadora za koje je sumnjao da su previše blagi prema DPS-u. Nakon što su se desile promjene, EU i SAD su novoj vladi Krivokapić-Abazović dale šansu da pokažu posvećenost reformama i euroatlantskom kursu. I ta šansa je mnogo manje trajala nego ona koja je data pređašnjoj vlasti.

Ipak, kod dijela javnosti je to doživljeno kao izdaja prijateljstva, ali i zajedničkim vrijednostima. U slučaju Amerike, ovoj promjeni raspoloženja  kumovala je i percpecija administracije predsjednika Trampa, za koju je se vezivalo srbofilstvo i rusofilstvo, slabljenje transatlanticizma, a i sam predsjednik Tramp je pomogao protivljenjem članstva Crne Gore u NATO, guranjem premijera Markovića i izjavama o Trećem svjetskom ratu.

Zbog toga je ovaj dio političkog spektra u Crnoj Gori sve nade uložio u Bajdenovu pobjedu u novembru 2020. Onda se čekala inauguracija, pa formiranje administracije, pa smjene u Stejt Dipartmentu, ali promjena politike nikako da stigne. Sada se i podrška Otvorenom Balkanu tumači kao kontinuitet Trampovih politika na Zapadnom Balkanu, od kojih se Crna Gora sa razlogom plaši. Najveći strah u dijelu crnogorskog društva je da postoji spremnost da se iluziji u punoj integraciji Srbije na Zapad, žrtvuju interesi Crne Gore.

Svi ovi fenomeni hrane jedan prilično novi fenomen među Crnogorcima, a to je antiamerikanizam, koji se tradicionalno veže za Srbe na Balkanu.

Postoje dvije vrste antiamerikanizma na Balkanu, i sljedstveno tome i u Crnoj Gori. Jedan je ljevičarski, koji je i marginalan u političkom smislu. Prisutan je među akademijom najčešće. To je kritika iz pacifističkog i antiimperijalističkog ugla, i njega ne treba smatrati preopasnim. Onaj drugi dolazi iz straha za nacionalne interese. To je onaj koji u ekstremnom obliku postoji u Rusiji, Iranu i Kini na primjer.

Antiamerikanizam među Crnogorcima se i dalje stidljivo pokazuje i do sada se javno manifestovao kroz napade na ambasadorku Rajnke na primjer, kojoj se pripisivala uloga kreatora politike prema Crnoj Gori. Na pleća žene je, nepoznavanjem procesa donošenja odluka  u američkoj administraciji, svaljeno svo nezadovoljstvo prema percipiranoj ulozi Amerike u političkim promjenama. U unutrašnjoj borbi da se ne optuži cijela Amerika i američka vlada, sva negativnost i nezadovoljstvo fokusirano je na predstavnika u zemlji.

I ranije su ambasadori bili meta prosrpske opozicije, ali se nikad na ovaj način nisu posmatrali kao izolovani od ostatka administracije. Uvijek su smatrani dijelom veće urote protiv srpskog naroda. Razlozi zašto se suverenisti ponašaju drugačije, je nemogućnost spoznaje da bi Amerika kao cjelina mogla uraditi nešto protiv interesa Crne Gore.

Mislim da je hranjenje antiamerikanizma među Crnogorcima nepotrebno i štetno. Duboko vjerujem da je uloga Amerike na Balkanu prvo dobronamjerna, a i da je uvijek bila konstruktivna. Čak i u Bosni gdje je reakcija Zapada debelo zakasnila. NATO predvođen Amerikom je okončao krvoproliće na Balkanu, a EU i SAD su zajedničkim naporima stvorile kakvu-takvu stabilnost na ovom prostoru. Ono što Crnogorci treba da razumiju, i čini mi se da to dobro razumiju, je da bi svaka promjena snaga na globalnom nivou, koja bi značila slabljenje uticaja Amerike, imala katastrofalne posljedice po Crnu Goru i njenu nezavisnot.

Naučeni primjerom Srbije i njene taktike da se samo točkovi koji škripe podmazuju, možemo pomisliti da isto može važiti i za nas. Ali mi moramo da mijenjamo tu percepciju. Mi smo za stolom, mi smo u NATO-u, a Srbija nije. Iskoristimo stolicu koja nam je na raspolaganju, kako bi snažno i artikulisano iskomunicirali naše nacionalne interese. Hoćemo li biti uspješni u tome, zavisi samo od nas.

P.S. Suprotno uvreženom mišljenju, nikad nisam bio dobitnik nikakvog američkog državnog granta. Ovo pišem iz ubjeđenja.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitilar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
1,215 bilijardi
Gost
1,215 bilijardi

Ja se sjecam bube kikabidze.

Deni
Gost
Deni

Ljubo živio si jedno vrijeme u Americi

Loš
Gost
Loš

Mislim da je riječ pogrešno izabrana,antiamerikanizam.To je mnogo više od kritike pojedinih segmenata američke spoljne politike.To ne postoji u crnogorskom glasačkom tijelu jer podrazumijeva preziranje svega američkog,od kulture do politike.

Right-wing MNE
Gost
Right-wing MNE

Možete da pričate što god oćete o Americi, ali Amerika je vrhunac i zenit Anglosaksonske civilizacije. Najnapredniji pravosudni sistem, najveća socijalna mobilnost, najšire individualne slobode u istoriji ljudskoj. Ne lažem da su savršeni, kažem da su dostigli do sad najbolje rezultate. Da, ratuju, se*ru se po svijetu da prostite, ali svi bi mi da živimo tamo, a ne u Rusiju… Više »

Bodin
Gost
Bodin

Ljubo Kralju , svako ti slovo zlata vrijedi .
Pero ti se pozlatilo .

Hogar
Gost
Hogar

Amerika nije savršena niti postoji bilo što savršeno ali mnogo bolje da oni(zajedno sa saveznicima) vladaju svijetom nego prsle Rusija i Kina čije stanovništvo dana jednog u svojoj istoriji nije živjelo u slobodi.Znači,civilizacijski ne zaslužuju. #U krajnjoj liniji,mi se zalažemo za Njegoševu Crnu Goru a Njegoš je po tom pitanju bio jasan : “Slobodnoj Crnoj Gori priliči samo da od… Više »

Dijagnoza
Gost
Dijagnoza

Detaljna analiza a sve je moglo stati u jednu rečenicu: Mi hoćemo u Evropu a Eskobar nas gura u Srbiju i Albaniju. Pametnome dosta.

Titan
Gost
Titan

Realno ne treba a jesu li najvece zlo jesu

Luda Simana
Gost
Luda Simana

“Mi smo u NATO, a Srbija nije”…🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣..e moj Ljubo..

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Ljubo, mislim da je vreme da batališ sa pisanjem ili bilo kakvim intelektualnim radom – probao si, ali vidiš da ti ne ide. Upotreba mozga ti ipak nije jača strana. A ni cdm neće puno izgubiti jer je svaki tvoj teks maltene isti kao bilo koji drugi na ovom portalu i svodi se na – Vlada izdajnička, neka nas je… Više »

Cetinje
Gost
Cetinje

Neko iz mase,kad Ljubo “prestane da piše”nebi loše bilo da ti na IN4S tražiš kod Gojka vepra jedno mjesto za zajedničko korito GUIS iz mase.

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

PolakoTE Ljubo, šta si se odmah uznemirio 😂. PS piše se ne bi

Loš
Gost
Loš

Ne razumijem toliko vezivanje za Srbiju..Mi imamo svoje probleme ,a Srbija nek je zdravo.

Morpheus
Gost
Morpheus

Pa ne pise on sto umije da pise dobro nego sto zna sta je pogodno

Luda Simana
Gost
Luda Simana

Ako napišem Slava Rusiji ne objavljuje mi se komentar a ako napišem Slava Americi munjevito se objavi..treba li cdm- u taj antirusizam..🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

lujka
Gost
lujka

Ko bi objavio slavljenje jedne agresorske drzave?

Strme
Gost
Strme

Moolim..?1 Kamo agresija na multiple suverene drzave_ Sirija, Irak, Libija, Afganistan pa i Srj..? Koliko jos samo coup- ova i pokushaja istih.

Zna de dobro AGRESOR je- jedan. To ej ta “zap. civilizacija” u koju se taj pisac sto prima amer. grantove kleo.

Luda Simana
Gost
Luda Simana

Crna Gora nije usla u NATO voljom naroda iskazanom na referendumu, već nasilnom voljom dps vlasti i njihovih satelita u parlamentu glasanjem ..tako da manipulacije ne prolaze kod Crnogoraca koji prepoznaju polupismene manipulatore iz vlasti.🤣🤣🤣🤣

arizona
Gost
arizona

Na koje manipulatore egzaktno mislis? Ura, snp, df, demokrate?

Cetinje
Gost
Cetinje

A ludčo Simana da si ti našla našla nekoga da ti “gadje toga četnika”u medjunožje bilo bi ti puno lakše,ovako mrak ti je na oči i kraj

Loš
Gost
Loš

Nije antiustavno,a sve ostalo što si rekao je nebitno.

Astro
Gost
Astro

Ljubo je progutao žabu izgleda, pa sad nagovara i nas ostale kojima je građanska CG u srcu da uradimo isto…Nikad demantovana privatna izjava Rajnke o tenkovima na ulicama CG ukoliko DPS izgubi vlast 30.08.2020., kao javne izjave UK ambasadorki o CG jeziku i CG crkvi ga demantuju, no ih je zaboravio. Mijenjanje pravila pristupa u EU u toku pregovora u… Više »

Markoni
Gost
Markoni

A sta radi Ljubomir. Hoce da nas prikaze da smo blizi Americi a ne Rusiji. Po cemu to nas dragi Ljubomire, kakve nas to istorijske cinjenice vezu za Amere, ajde objasni

Ruši
Gost
Ruši

Hahaha… Ajde u Rusiju.

Miroslav
Gost
Miroslav

Ljuka gdje je ta anketa u kojoj gradjani podrzavaju NATO? Nije tacno da je CG zeljela da udje u NATO, to je spin DPS. Milo je to zelio a ne narod

Ruši
Gost
Ruši

Idi po sendvic, sada sustigli od Vucica.

antigibaničar
Gost
antigibaničar

Mržnja prema NATO.u je nastala onda kad je NATO spriječio srpske zlikovce “heroje i svece” da uništavaju komšije druge vjere ili ubjeđenja!

Jovan
Gost
Jovan

Časni i pošteni i obrazovani i inteligentni ljudi vide i prepoznaju potpuno istim očima imperijalizam, licemjerstvo i podmuklo “prijateljstvo” i sa američke i ruske i svake strane, dok jadovi i poltroni i kukavice vide ono što im se naredi i žmure nad onim što im se naredi. Ološ ljudska se vazda iz straha i poltronstva okretala onima kojima će ljubiti… Više »

Manja
Gost
Manja

Ljubo odlican si jutros. Sjajna analiza.

free samples
Gost
free samples

nijedan anti— nije potreban crnoj nam gori

Send this to a friend