Politika Ponedjeljak, 18.01.2021.

Deset do Osam – Turbošarlatani

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli vikend.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Ovog vikenda ništa novo. Odjeci i reakcije na dešavanja od prošle nedjelje. Možda je hajlajt svega to što su jedan poslanik i premijer malo mensplejnovali crnogorskim ženama đe im je mjesto i da malo batale politiku. Ovo su naslovi koje ste najviše čitali na CDM-u u toku protekle nedjelje.

Stanje kohabitacije

Predsjednik, premijer sa zamjenikom i predsjednik Skupštine sastali su se u petak u zgradi vlade da bi razgovarali o kohabitaciji. U zajedničkom generičnom saopštenju nakon sastanka su izrazili razumijevanje za važnost institucija i izrazili nadu da će prebroditi razlike koje su obilježile kohabitaciju u posljednjih nekoliko nedjelja.

Ipak, iako institucionalno možda i budu sarađivali, političke razlike i pogled na legitimitet skupštine se razlikuje. Poslanik DPS-a i partijski portparol, Miloš Nikolić, rekao je da oni neće učestvovati u radu sjednice, jer se po njihovom mišljenju, nisu stekli uslovi da se sjednica završi u skladu sa zakonom.

Jedna od tačaka sporenja je i stanje u diplomatiji, i povlačenju i imenovanju novih ambasadora. Ministar vanjskih poslova je boravio u posjeti Njemačkoj gdje je označio predsjednika države kao krivca za blokadu rada vlade, a i najavio je moguće proteste ako se Đukanović ne povinuje. Mnogi su se već našalili da bi to bila prva država gdje vlada protestuje protiv opozicije. Mada, bilo je nekih sličnih poziva i u Srbiji tokom prošle godine. Ministar je tokom konferencije za štampu u Berlinu rekao da je ambasadorki Kuliš saopštio razloge njenog povlačenja, a ona je odgovorila da joj ti razlozi nisu bili jasni ni nakon razgovora.

Stanje uhljebljenja

Portparolka Evropske komisije, Ana Pisonero, jasno je objasnila očekivanja EU kada je u pitanju zapošljavanje u administraciji. Pored političkih funkcija koje se pune u skladu sa izborima, vlada mora učiniti sve da se zapošljavanje u upravi  zasniva na “profesionalnim, nepristrasnim i meritornim kriterijumima, u skladu sa crnogorskim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima i evropskim principima javne uprave”. Mislim da bi i Krivokapiću, ali i Abazoviću trebalo da bude jasno da su svojim potezima značajno poljuljali povjerenje inostranih partnera.

Ali političke partije nastavljaju po svome. Napad je najbolja odbrana. Narativ “pa sada treba da zabranimo članovima partije da se kandiduju i da ih tako diskvalifikujemo” se nastavlja. O tome je pričao šef SNP-a Joković npr.

Podigla se i prašina oko imenovanja direktorke Nacionalnih parkova. Nažalost ne toliko zbog njenog političkog imenovanja, koliko zbog njenih postova na društvenim mrežama, gdje je manipulisala i skrnavila crnogorske simbole izjednačavajući ih sa nacističkim.

Jedno od prvih spornih imenovanja, bilo je i ono Rada Miloševića iz URA na mjesto državnog sekretara u MUP-u. Uvidom u njegov imovinski karton, vidi se da gospodin Milošević nije baš da nije akumulirao zavidnu imovinu za svoje mlade godine tokom “režima Mila Đukanovića kada su se bogatili samo oni iz DPS-a”. A sve od viber marketinga kažu upućeni. Gospodin Milošević se na instagramu hvalio svojim skupim kolima, i slikama iz teretane i tako već pokupio pažnju korisnika društvenih mreža.

Mensplejnovanje 

Tokom posjete kasarni u Danilovgradu, gdje je boravio sa ministarkom, svojim zamjenikom i njegovim savjetnicima, premijer je malo objašnjavao rodne i porodične uloge, i prilično pokazao nedostatak takta posebno kada su pripadnice naše vojske u pitanju. Zamjenik premijera je iskoristio priliku da na smotri u Danilovgradu prošeta i svoje partijske drugove koje je imenovao u savjetnike. Riječ je o ljudima sa jako malo ekspertize i radnog iskustva, i o pukom političkom zapošljavanju.

Pažnju javnosti u skoro isto vrijeme je zavrijedilo i mensplejnovanje mladog poslanika Maksima Vučinića, člana Odbora za rodnu ravnopravnost (!?). Ne znam što je gore, stavovi ovog mladog čovjeka, ili mlaka reakcija predsjedavajuće odborom, Božene Jelušić, koja se profesorski potrudila da mu objasni položaj uloge u društvu uz blagi osmjeh. Da su ovoliko razumjevanja imale sufražetkinje, žene bi još bile na dubokoj margini društvenog života. Ipak, reakcija civilnog društva i javnosti, pokazuje da postoji otpor prema ovakvim stavovima, i da svijest o rodnoj ravnopravnosti u Crnoj Gori koliko-toliko napreduje.

Izbori u Nikšiću

Predaja odborničkih lista za lokalne izbore u Nikšiću počinje 26. januara i trajaće do 16. februara. Već se formiraju neke liste koje imenom podsjećaju na listu koju je predvodio premijer na državnim izborima. On se obratio građanima na tviteru i rekao da sa njima nema nikakve veze. Portparol i poslanik DPS-a Miloš Nikolić je rekao ono što se već dugo vidi u javnosti, a to je direktno uplitanje crkve u izbore u ovom gradu.

Promjena narativa o Abazoviću

Čini mi se kao da Srpski svet mijenja komunikacionu strategiju prema Abazoviću. Kao da su shvatili da ga pretjerano hvaljenje nacionalista gura od njegove osnovne svrhe, a to je dovođenje u zabludu građanske i suverenističke javnosti u Crnoj Gori. Tako da ga je sada napao i Dodik lično.

Preporuke za čitanje

Ambasador i profesor Vesko Garčević dao je u intervjuu za Glas Amerike dobru analizu toga što treba očekivati od nove Američke administracije i globalno, ali i u odnosu na Balkan.

Filip David je dao interesantan intervju Pobjedi.

Nikola Zirojević iz SD-a upozorio je na zahtjeve za promjenu Zakona o državljanstvu.

I za kraj fantastičan citat iz intervjua Svetislava Basare beogradskom Novom Magazinu: “U odnosu na Vladu Crne Gore, koja izgleda kao vlada iz latinoameričke sapunice, čak i Vučićeva vlada izgleda kao vlada njenog veličanstva Elizabete II. Ti ljudi pojma nemaju kud udaraju niti šta hoće, osim što to hoće odmah i hoće da to bude “srpsko”. Gomila zbunjenih šarlatana/ki kojom potpredsedava turbošarlatan Abazović”.

Malo ga odužismo danas. Želimo vam ugodan ostatak dana. Čitamo se ponovo sjutra u isto vrijeme.

Pridružite se našoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pomorac nk
Gost
Pomorac nk

Milutin Đukanović već je počeo da bira koga će da otpusti iz EPCG i obećava da će ko njega bude glasao biti primljeni u EPCG ~ovo hapšenje u Ulcinju je samo da prekriju gluposti koje su govorili i priču o curici koljačici baš kao i hapšenje gospodina Brana ~ ZA 21 MILION I ZA PROVIZIJE ZA ZADUŽENJE I ZBOG ČEGA… Više »

Cikotic
Gost
Cikotic

Ljubo zivi u bekoj svojoj pzevno stvarjosti i bori neke btike za odbranu drzave koju niko ne napada. A ne vidi krouociju i kriminal za koju svi znamo tj vidi ali okrece glavu i koja jedina zapravo napada drzavu! Ali srecom ova ucestala hapsenje dugogodisnjih funkcionera su neosporan podsjetnik na to!

Greote
Gost
Greote

Aooo!

Čitalac
Gost
Čitalac

Mislim da se o mensplenovanju ( da ti muškarac objasni kako treba :)) a ne o mejnsplenovanju.
Odlične analize Bravo!

Hurem
Gost
Hurem

Hvala gospodine Filipovicu,uvijek sa velikim zadovoljstvom citam vase kolumne.Mnogi vide i cuju sto se dogadja ,ali su slijepi kod ociju i gluvi kod usiju.NADA NIKAD NE UMIRE.I OVO CE PROCI I ABD NIKAD SE NECE VRATIT.Jos jednom postovanje.👏

Brano Nkšićan
Gost
Brano Nkšićan

Ljubo, Nikola Martinović đe ste ostali posebno Akademici toboš trustovi mozgova.
ONI su samo Akademici sa punim novčanicama.

Nina
Gost
Nina

Izgubi kikirez,sibicar,turbo sarlatan….lagano svoje ime i prezime.Eto koliko vrijedi.Premijer sa zamjenikom,genijalno!

Lela
Gost
Lela

Hvala Ljubo za vase divne objave,sve pohvale za cuvenog Basaru..divno

Emma
Gost
Emma

Svako jutro svima dobro jutro! Sa vama zajedno na cas u 15 do 8 pocinje dan sa osmijehom i nesto malo vise razumijevanja. Hvla da vas CG ima !

Farfala
Gost
Farfala

Postupak direktorice NP je jos grozniji, jer se iza one zastave nalaze nasi reprezentativci i vrsni sportisti, pa je time ponizila sve koji casno predstavljaju CG van njenih granica.

Luka
Gost
Luka

Drago mi je da je neko sa autoritetom , kao gospodin Basara,dao ovakvu,potpuno realnu ocjenu ,o šarlatanskoj vladi.

Send this to a friend