Politika Petak, 25.02.2021.

Deset do Osam – Tuzi

Dobro jutro! Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se i na vajberu klikom na ovaj link

Barikade u Tuzima

Predsjednik Opštine Tuzi i Komunalna policija poučeni primjerom Budve od ljetos blokirali su ulaz u grad kako bi spriječili ulazak policije da sprovede nepravednu naredbu o zatvaranju ugostiteljskih objekata u ovom gradu. Odluka je nepravedna jer se Tuzi kažnjavaju za lošu situaciju u Podgorici za koji nisu krivi. Podsjećamo da je predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj prilikom početka pandemije odigrao ključnu ulogu u obuzdavanju situacije u ovoj opštini.

Umjesto da se pojave u Tuzima u vladi su ignorisali pozive građana i lokalnih lidera. Nakon što je premijer iznevjerio obećanje da će doći, i nakon što je Abazović odbio da dođe, Đeljošaj je otišao na razgovore u  vladu i vlada je popustila i promijenila mjere i da će odluka biti na snazi od ponedjeljka. Ipak, krivična prijava protiv Đeljošaja i saradnika zbog KD Pozivanje na otpor podnijeta je kao i u slučaju Krapovića u Budvi.

Dok je Đeljošaj pokupio simpatije manjinskih stranaka i političara iz državotvornog bloka, naišao je na kritike premijera, ministra unutrašnjih poslova i lidera partija na vlasti.

Curi li nam bezbjednosni sektor?

Pobjeda je razgovarala sa državnim sekretarom MUP-a i funkcionerom Ure, Radom Miloševićem oko formiranja obavještanjih radnih tijela u kojima je on član. Ukazano je na to da on kao političar dolazi u sukob interesa kada je riječ o kontrolisanju bezbjednosne situacije u Nikšiću. Aleksandar Saša Zeković je komentarisao i imenovanje Miloševića i situaciju da vlada u kratko vrijeme formira dva operativna tima i posredno priznaje da su strane službe značajno prisutne u Crnoj Gori.

Pobjeda piše da specijalni tim NOS-a (NATO office of Security) boravi u Podgorici sa namjerom da se uvjeri da li crnogorski bezbjednosni sektor sprovodi mjere zaštite tajnih podataka i da li je bilo narušavanja bezbjednosnog protokola u dozvolama za pristup tajnim podacima.

Ministar Sekulović o Đeljošaju, državljanstvu, kriminalu u policiji
Ministri nastavljaju da gostuju kod Petra Komnenića. Ministar Sergej Sekulović je u Komnenićevoj emisiji sinoć iznio prilično oštre stavove oko Đeljošaja dok je prilično pomirljivo komentarisao kontroverzne inicijative ove vlade poput one oko liberalizacije državljanstva ostavljajući prostor za dvojno državljanstvo sa Srbijom. Ogradio se prilično čudnim konceptom da državljanstvo ne garantuje i pravo glasa na izborima za one koji imaju dva državljanstva. Od toliko fleksibilnosti bojim se da im se ne zavrti u glavi. Srbiji nije problem da onome ko se odrekne radi prijema u Crnogorsko državljanstvo, izda srpsko opet u roku od par mjeseci. To su radili i u prošlosti.
KZŠ SDT-a
Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić organizovao je konferenciju za štampu na kojoj je upoznao javnost sa radom i aktuelnim temama. Dotakao se i teme Tuzi konstatujući da je na isti način počeo rat u Jugoslaviji. Pričao je o tekućim predmetima poput onog vezanog za nekretnine u zoni morskog dobra, ali je najviše pažnje javnosti zaokupila priča oko navodnog nezakonitog prisluškivanja novinara i političara od strane ANB-a. Kako je jedan od navodno praćenih i prisluškivanih bio i Petar Komnenić, novinar Vijesti, najavio je tužbu protiv države ukoliko se ispostavi da je ovo tačno.
Ko je nudio 21 milion?
Nakon što je Abazović rekao pa porekao da mu je nuđen mito, i da je to bila samo šala, njegov poslanik Miloš Konatar, opet tvrdi da je mito nuđen da bi se sačuvao DPS na vlasti. Ovakvu izjavu Konatara problematizovao je poslanik Raško Konjević, koji ovih dana dominira u ratu protiv Konatara na tviteru.
“LOPOVČINA”
Ovako je poslanik Nebojša Medojević nazvao ministra Milojka Spajića u svojoj objavi na društvenim mrežama povodom vijesti o uvećavanju kapitala kompanije ToMontenegro. Medojević je rekao da ga je sramota što je glasao za vladu u kojoj je Spajić ministar. Ministra to kao da nije dotaklo pa je na društvenim mrežama javno flertovao sa jednom studentkinjom FPN-a i zbog toga je kao oženjen čovjek osuđen od crnogorskih tviteraša.
Crnogorski Palma
Dok mnogi pokretu Miodraga Dake Davidovića ne daju velike šanse na izborima u Nikšiću, njegova kampanja postaje veoma zapažena. Nakon najave simboličnog zatrpavanja tunela Budoš, davanja “po sto eura” ljudima u stanju socijalne potrebe, preimenovanja ulica i trgova u imena svetaca, sada je i rekao da će kada dođe na vlasti postavljati spomenike mitropolitu Amfilohiju po Crnoj Gori.
Toliko za danas. Želimo vam ugodan vikend. Čitamo se ponovo u ponedjeljak.
Send this to a friend