Politika Četvrtak, 25.03.2021.

Deset do Osam – Uhljebistan

Dobro jutro! Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se i na vajberu klikom na ovaj link

Uhljebistan

Moj prijatelj Englez je skovao naziv za balkanske državne aparate pune uhljeba i nazvao ih jednim imenom – Uhljebistan.  To je ono na šta me podsjeća Crna Gora ovih dana. Odakle da krenemo nego od onog funkcionera koji nam je najglasnije obećavao borbu protiv uhljebljenja i transparentan pristup kadrovskim pitanjima – Mladena Bojanića – koji je juče instalirao portparola Demokrata, nekada DF-ovu mladu nadu, Nikolu Rovčanina na čelo EPCG, a Milutina Đukanovića, žestokog štovaoca Kremlja i borca za Srpski svet na čelo UO istog preduzeća.

I u drugim resorima ista priča: Dok nekadašnji gradonačelnik Berana, Dragoslav Šćekić čisti Fond za zdravstvo za nova uhljebljena, za nezakonito zapošljavanje se sumnjiči ministarka odbrane Olivera Injac.

(NE)zdravstvo

Dok je ministarka Jelena Borovinić Bojović u posjeti Beogradu, gdje ugovara milostinju za nefunkcionalnu periferiju u koju su nas za kratko vrijeme pretvorili ona i njene kolege, Miraš Dušević nas u ovom odličnom pregledu podsjeća što je sve do sada ministarka uradila nezakonito.

U međuvremenu su donesene nova pravila, koje predviđaju značajno strože mjere u 13 crnogorskih opština. Neke opštine su izdvojene, međutim kao i kod prethodnih mjera, građani se žale na društvenim mrežama da ne mogu najbolje da razumiju koje mjere gdje važe.

Nakon što je optužena za malverzacije u Ljekarskoj komori, i nakon skandaloznog ponašanja prilikom preuzimanja, gdje je zamalo došlo i do fizičkog obračuna, epidemiološkinja Milena Popović Samardžić tražila je javno izvinjenje od poslanice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković zbog optužbi da je organizator kriminalne grupe. Podsjećamo da je Popović Samardžić tokom predizborne kampanje i od početka pandemije bila žestok kritičar NKT i bivših vlasti, a da sada ima rijetko što da kaže.

Lažno postavljanje vijenaca

Juče je premijer Zdravko Krivokapić na svom tviter profilu obilježio 22 godine od početka intervencije NATO u SRJ okačivši sliku iz kampanje iz avgusta prošle godine, na kojoj je položio vijenac na spomenik djeci iz Murina, žrtvama bombardovanja 1999. godine. Neki mediji i mim stranice su prenijele dezinformaciju da je polaganje cvijeća od strane premijera bilo juče koristeći ovu sliku, iako se na njoj vide ljudi u kratkim rukavima. Digitalno forenzički centar Atlantskog saveza upozorio je na istu tu dezinformaciju objavljenu na TV Vijesti.

Juče su takođe aktivisti DF-a spriječeni da polože vijenac vojnicima nastradalim 1999. u kasarni u Podgorici.

VukšićLeaks 4

Kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića u vezi sa mogućim kršenjem Zakona o tajnosti podataka biće održano 31. marta, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore. Nakon što je juče šef ANB-a navodno sve svalio na svoje podređene u službi, reagovao je poslanik Nebojša Medojević, koji je rekao da je odgovoran upravo Vukšić, a da dio odgovornosti snosi i premijer.

Ruska veza

Vicepremijer Dritan Abazović primio je juče u svom kabinetu člana pregovaračkog tima za vakcine iz Rusije Sergeja Boljevića koji je na TV Vijesti, gdje već par mjeseci promoviše Sputnjik V, najavio 200.000 vakcina iz Rusije, i gostovanje premijera Krivokapića na paradi u Moskvi 9. maja.

Za to vrijeme stiže hladan tuš iz Rusije. Naime predsjedavajući ruske Dume, Vjačeslav Volodin kaže da je Crna Gora u katastrofalnom stanju i da on ne može da preporuči Rusima da dolaze kod nas da ljetuju.

Sve to se dešava dok naš ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović u Briselu i govori da podržava dvostruki pristup Rusiji od strane NATO-a. Što to znači možete pročitati ovdje.

Nafta

I nakon protesta zelenih organizacija i nakon Urinih vratolomija, danas počinje istraživanje nafte u crnogorskom podmorju. Prva kritika politička stigla je od lokalnog ulcinjskog rukovodstva. Predjsenik Skupštine opštine Ulcinj, Hadži Sulejmani poručio je da sa zabrinutošću svjedoči najavi da će u crnogorskom podmorju, već sjutra, krenuti istražna bušenja u potrazi na naftom i gasom. “Dijelim nelagodu koji izražavaju ekološke organizacije, pojedinci i mnogi građani tim povodom. Iznenađen sam što Vlada, odnosno Ministarstvo kapitalnih investicija još uvijek nijesu objavili sve ugovore koji se odnose na ovaj posao. Javnost ima pravo da zna”, naveo je on.

Ambasadorski kutak

Ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks je u intervjuu za RTCG  ocijenila  da mišljenje Venecijanske komisije o setu crnogorskih pravosudnih zakona, daje dobre smjernice koje Vlada Crne Gore treba da uvaži kako bi zemlja nastavila put ka EU.

U posjeti Crnogorskoj paravoslavnoj crkvi juče je boravio ambasador Francuske  Kristijan Timonije i prvi savjetnik u ambasadi Loran Gonkalves. Ambasadora Francuske interesovao je odnos države prema CPC-u, te problemi sa kojima se susreće u odnosima sa drugim crkvama.

Ovakvi konkretniji istupi diplomatskih predstavnika mogu pomoći u obuzdavanju rušilačke energiju na čijim je krilima ova vlast ostvarila izbornu pobjedu.

To je to za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mmzzz
Gost
mmzzz

Najvise su oni kritikovali NKT prosle vlasti, a sad ih vidjosmo na djelu.

Student
Gost
Student

Promijenite nije Strahinja na celo UO EPCG nego onaj “simpatični” Đukwnovic. Promijenite to da ne mlate

Mugambe
Gost
Mugambe

Zbilja đe je Strahinja

Send this to a friend