Politika Utorak, 29.03.2022.

Deset do Osam – Ulcinj i Berane, Sumiranje Utisaka

Dobro jutro! U Ulcinju su se Uraši juče probudili mamurni. Kako se saznalo da nemaju većinu, dojučerašnji partneri iz SDP i SD su krenuli da razbijaju koaliciju, u Beranama ucjenjuju SNP: Berane ili manjinska vlada, Krivokapić i Bečić tumače izbore kao poraz zagovornika manjinske vlade.

Kliknite ovdje da postanete član naše viber zajednice u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Ulcinj i Berane, sumiranje utisaka

Dok se pisao “Deset do Osam” akteri izbora u Beranama i Ulcinju su još spavali, ušuškani u lovorike, jer su svi “pobijedili” na izborima. Skoro su svi vidjeli čašu do pola punu, iako niko nema pretjerane razloge za slavlje.

U Beranama SNP poslije dugogodišnje dominacije lokalnom politikom, više nije potreban za formiranje vlasti. Demokrate i Spajićevi bi ih se rado odmah ratosiljali, ali DF im daje još jednu šansu, odnosno ultimatum – ako SNP uđe u manjinsku vladu, može da zaboravi Berane. Kolega Miraš Dušević ovdje detaljno analizira moguće kombinacije u ovom gradu.

SNP će biti u problemu jer Abazović, ošamaren rezultatima u Ulcinju, već počinje da mekša i na nacionalnom nivou, pa kaže da SDP i SD, što se njega tiče, mogu u vladu. Ako je tako, i ako SNP ostane isključiv po tom pitanju, ili će se ići u formiranje vlade bez njih, ili će se ići na izbore.

Premijer Krivokapić, kao i Bečić, tumače rezultate lokalnih izbora kao “poraz onih koji zastupaju manjinsku vladu”, i može im se. Vidjećemo do kraja nedjelje valjda, koliko su ti poraženi to osvjestili.

Što se tiče Ulcinja, prije mog komentara najbolje je da vam lokalnu perspektivu da Ulcinjanin, Andrej Nikolaidis, koji je specijalno za vas analizirao moguće naredne korake.

U Ulcinju je Ura u euforiji slavila u nedjelju veče, proglašavajući “apsolutnu pobjedu”. Svi su vidjeli Barjaktarija kao gradonačelnika. Mnogi su u gradu predviđali njihovu apsolutnu pobjedu. Da je tako bilo, vjerovatno niko u koaliciji riječ ne bi rekao, a percepcija bi bila kako je Abazović postao gazda u svom gradu.

Ali ne lezi vraže, kada se konačno saznalo da je apsolutna većina neprincipijelne koalicije nedosanjani san, počeli su da se bune prvo iz SDP-a, a onda i iz SD-a, kako URA nepošteno “prisvaja rezultat od 14 mandata, a ima samo 5”. Da nije tužno, bilo bi smiješno.

Već preko mjesec dana gledamo kampanju u Ulcinju koju predvodi Ura, boje liste i identitet kampanje je Urin, crno-ljubičasti, koji su koristili na svim izborima u posljednje dvije godine. Dritan Abazović je bio centralna figura kampanje, a ljudima iz SDP-a i SD-a je rezervisan drugi red na promociji.

SDP i SD su pristali na sve to i riječ nisu rekli tokom kampanje. Sada se odjednom bune i nije im pravo što Ura prisvaja rezultat. Pa prisvojila ga je odavno prijatelji.

Ajde SD što se buni, oni su na lokalu u Ulcinju prepoznatljivi, i Ćazim Hodžić ne bi imao problem da osvoji dva, a možda i više odbornika. Ali SDP, koji je morao da šalje ljude iz Centrale na promociju u Ulcinju, bi trebao Uri svaki dan da zahvaljuje što im je povratila status parlamentarne stranke u tom gradu. Jer, pored i poslije Cetinja, ne znam gdje ga mogu više sami ostvariti. Nije ih bilo u Herceg Novom, nema ih u Nikšiću, Mojkovcu, Beranama. Nisu parlamentarna stranka u Podgorici.

Nadam se da će se ovakav razvoj situacije i raspad braka iz interesa, obeshrabriti iluzije i maštanje nekih o URA-SDP-SD koaliciji u Podgorici, i da će se neke snage okupiti oko onoga oko čega su se okupljale od septembra 2020. godine.

Mehmed Zenka iz DUA-e, koja je možda i najveći pobjednik izbora u Ulcinju, očekuje da će se vlast formirati između tradicionalnih partnera, DPS-a, Force i njih. U tom slučaju bi URA ostala u opoziciji u ovom gradu, a vlast zadržati koalicija koja je vladala gradom u prethodne četiri godine.

Toliko za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme na istom mjestu.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dolores
Gost
Dolores

SDP pravi greške u koracima. To je njen usud. Lično mi je žao što je tako i što to članovi ne vide.

Dile
Gost
Dile

Sdp .. oni i njihove nezajazljive ambicije su nam 2015. podvalili ovu igru zbog koje se sad gusimo

Gnomski
Gost
Gnomski

Jako jednostrana analiza. Napisano za URU i SNP stoji, s tim sto vjerujem da ce SNP u Beranama ipak biti dio vlasti. U suprotnom, prijeti otvaranje Pandorine kutije u opstinama u kojima je SNP dio vecine, a DF i Demokrate ipak nijesu toliko politicki ograniceni da to ne vide. Ono sto je jako bitno istaci, a to ova analiza ni… Više »

Sup
Gost
Sup

Ljuka a Dps…sunovrat.

Mongro
Gost
Mongro

Ne znam zašto uporno pokušavaš ocrnjeti sdp? Stranka kojoj se malo šta lošeg može prepisati od korupcije…za razliku od nekih drugih. Nikad nijesu izdali nacionalne interese CG a posebno ne kad su se gradili srpski hramovi u PG i Baru. Ipak su oni pokretači ideje (uz LSCG) i samostalnosti, ulasku u NATO i privrženosti evropskom putu. Imaš mnogo drugih partija… Više »

Jnn
Gost
Jnn

Sdp je u ulcinju jak koliko i ura i sd ako ne i jaci, a u budvi jeste parlamentarna stranka

Krtoli
Gost
Krtoli

Da su vam opstinski odbori aktivniji,bilo bi bolje!ovsko,dok se god samo iz centrale oglašavaju(i to previše političkim rječnikom)mrka kapa!

Send this to a friend