Politika Petak, 15.04.2022.

Deset do Osam – Zatezanje DPS-a?

Dobro jutro! Taman kad su se URA i SDP dogovorili, a SNP trebao da potvrdi sve za vikend, SD nije htio da mirno prihvati marginalizovanu ulogu koju su mu namijenili, DPS je prelomio da on bude taj koji će sad zateći uže sa svoje strane. Izbori u Podgorici 19. juna, sankcije Rusiji stupile na snagu, Đukanović odgovorio Maroviću.

Zatezanje DPS-a?

Danas je 15. april, jedan od dana do kada je URA obećala da će formirati vladu, ali i do kada im je DPS dao prostor da se dogovore.

Taman kada su URA i SDP napravili dogovor, i kada je SNP uz odglumljeno negodovanje trebao da na glavnom odboru donese “tešku odluku” da primi SDP u koaliciju, SD je odlučio da ne ode mirno, nego da dobro zamuti nakon činjenice da su ih izbačili iz kombinacije zbog SNP-a. Ono što je SD naglasio kao princip, jer princip mora postojati kao opravdanje, ni u najmanju ruku nije nelogično. Rekli su da je sporazum promijenjen, i da je SDP pristao da umjesto konsenzualnog odlučivanja, dakle ili svi ili niko, sada za strateške i problematične odluke poput Temeljnog ugovora i Otvorenog Balkana, bude dovoljna dvotrećinska većina na vladi. Što znači da neke odluke već u startu imaju prolaz. Otvoreni Balkan na primjer. SD još govori da im je bliža opcija tehnička vlada u kojoj bi čak bio i DF.

Na kraju se umiješao DPS, i prvo je do javnosti došla informacija da se na predsjedništvu partije odlučilo da se traži učešće i SDP-a i SD-a u vladi, a to je potvrdio i potpredsjednik partije Ivan Vuković.

Ili je sve proizvod spontanosti, ili je neko dobro navukao Uru i SDP. Dritan nije mogao da odoli premijerskoj fotelji, a Ranko nije mogao da odoli zovu fotelje koja donosi putovanja, sastajanja i fotografisanja sa svjetskim liderima. Taman kad su mislili da su zatvorili krug, dupli pas DPS-SD zaprijetio je da im sruši snove.

Što će se sad dešavati je pitanje od milion dolara. Dritanu sada stoji na raspolaganju nekoliko opcija. Ili da se vrati donedavnoj parlamentarnoj većini i pokuša da osigura dogovor, ili da traži od međunarodnih partnera da pritisnu DPS da pristane na kompromis koji su oni postigli sa SDP-om i vjerovatno SNP-om.

DPS ovako pokazuje svoju novostečenu moć, a Dritan mora da sluša. Ili će slušati DPS, ili DF kao do sada. Milan Knežević mu je to nacrtao.

Izbori u Podgorici 19. juna

Izborni ringišpil u junu. Plužine, Žabljak, Tivat i Budva prvog vikenda, drugog Šavnik i Bijelo Polje, a trećeg Podgorica. Hoće li crnogorski-građanski blok uspjeti da se povrati i sačuva Podgoricu, Bijelo Polje, da povrati Budvu i Tivat, zavisiće umnogome od uređivanja njihovih međusobnih odnosa. Cetinje i Ulcinj su pokazali da praksa “svako sa svakim” ne donosi rezultat. Ovi izbori će možda biti i posljednji test da se testira uopšte i svrsishodnost takvog jednog bloka. Da li nam je uopšte potreban.

Sankcije Rusiji stupile na snagu

Odluka o sankcijama Rusiji koje je usvojila Vlada Crne Gore prošle sedmice objavljena je juče u Službenom listu, što znači da sankcije mogu da se primijene. Usvajanjem ove odluke Crna Gora se i zvanično pridružila svim restriktivnim mjerama, koje uključuju i pakete individualnih i ekonomskih sankcija koje je Evropska unija EU usvojila protiv Rusije.

Đukanovićev odgovor Maroviću

Nakon što je Svetozar Marović na račun Mila Đukanovića iznio niz optužbi u reakciji na Đukanovićev komentar o američkim sankcijama prema Maroviću, Đukanović je juče javno odgovorio Maroviću na niz njegovih optužbi i uvreda upućenih njemu. Ovaj sukob, nekada dva najbliža saradnika, bio bi relevantniji prije nekih desetak godina. Iako su mnogi očekivali da bi Marovićeva odluka da javno progovori o odnosima unutar DPS-a, navodnim tajnama koje bi mogle da kompromituju Đukanovića, Marovićevo pismo koje smo vidjeli u Vučićevim medijima u Crnoj Gori, samo je recikliranje tema koje smo sto puta slušali u medijima. Isto kao i u slučaju Duška Kneževića, izgleda da ni Marović nema dovoljno informacija da bi mogao da ozbiljnije ugrozi Đukanovića. Ili je to, ili ni jedan ni drugi još nisu skupili dovoljno hrabrosti da idu do kraja, ili im ne daju domaćini da previše talasaju. Ipak, za mene je najrealnije ovo prvo – jednostavno nemaju informacije.

Toliko za danas i za ovu neđelju. Čitamo se ponovo u poneđeljak.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bilbord
Gost
bilbord

Temeljni, open balkan samo konsenzusom!!

Liberalstoposto
Gost
Liberalstoposto

SDP i Sd treba da blokiraju Dritangu kao i Dps i on ni slučajno ne formira vladu nego neka karijeru sramnu nastavi u Spužu.. Ljubo mučni malo glavom

Send this to a friend