Politika Utorak, 21.12.2021.

Deset do Osam – Masakriranje Budžeta

Dobro jutro! Amandmani na budžet napravljeni da ga obesmisle, rastu netrpeljivosti u vladajućoj većini, bjesni rat saopštenjima između vicepremijera i vlasnika KAP-a, MANS kaže da Bojanić namješta koncesiju za Carevića, i Stijović kao i Bratićka počasni državljanin Crne Gore.

Masakriranje budžeta

Ministar Milojko Spajić je juče na tviteru pisao o tome da se nada da prijedlog budžeta neće biti masakriran, ali se u toku sjednice upravo to desilo sa predloženim amandmanima vladajuće većine. Iako su budžet i marketinška kampanja “Evropa sad” koja ga je pratila, od stane vladajuće većine ocijenjeni kao populizam, to im nije smetalo da budu kreativni i široke ruke kada su pisali amandmane. Zato se sve pretvorilo u tragikomičnu trku ko će predložiti najpopulističkiji izdatak, pa što košta da košta. A amandmani koje su predložili bi povećali izdatke za oko 400 miliona eura. I Demokrate su se pridružile trci sa zahtjevom za povećanje penzija. Neki traže da svaki nezaposleni prima mjesečnu pomoć od sto eura od države. Čudi me kako neko nije predložio da svi sjedimo doma i primamo 5000 eura plate. Kad je bal nek je maskenbal. Da amandmane ministri Milatović i Spajić vide kao sabotažu potvrdili su i iz SNP-a tvrdnjom da su obojica tražili da se amandmani povuku. Premijer je pozvao na konsultacije, ali  Miodrag Lekić rekao da je kasno sad za razgovore. URA jedina neće podržati amandmane i vidi ih kao i ministri – kao sabotažu.

I jeste sabotaža. “Evropa sad” je od svih označena kao mrtvorođena inicijativa i veliko će čudo biti ako budžet bude izglasan. Što će se desiti ako ne dođe do toga, i hoće li to biti okidač za konačan pad vlade kako je najavio Abazović prije neki dan – ostaje da se vidi.

Hronika većine

U vladajućoj većini vlada rasulo. Komunikacija se svodi na prozivke i provokacije. URA već vidi Dritana na čelu vlade, jer u albanskim medijima već najavljuje albanskog premijera. Interesantan dokaz partijskog zapošljavanja i nepotizma nove vlasti je pomenuto gostovanje Ilira Harasanija na albanskom Euronews-u, inače Abazovićevog kuma,  jer u ime partije nastupa direktor jedne javne institucije koja navodno nema veze sa politikom. Harasani je direktor Uprave za inspekcijske poslove. I pored sve otvorenijih Urinih namjera Milan Knežević poklanja svoje knjige Konataru sa natpisima i željama da se ponovo okupe oko zajedničkih interesa u parlamentu. Živković iz DPS-a se takođe nada da će URA prelomiti i pruža ruku saradnje i pomirenja. Zogović je potvrdio da će DF glasati za interpelaciju troje ministara, a Đeljošaj kao potpisnik Memoranduma traži odlazak premijera.

Objašnjenje iz Brisela

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, povodom spajanja jedinica za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju, kazala je da Evropska komisija ne komentariše promjene u unutrašnjoj organizaciji Generalnih direktorata. Ističe i da je proces pristupanja zasnovan na individualnim zaslugama i da zavisi od ispunjavanja reformi. “Komisija organizuje službe na osnovu procjena koja se odnose na obim posla, efikasnost i koherentnost”, naglasila je Pisonero.

Abazović protiv Pejovića

Dok je neizvjesna sudbina radnika KAP-a i samog kombinata, bijesni rat saopštenjima na relaciji Vlada-Uniprom. Nakon što je Abazović pričao o firmama Pejovića u Londonu i saopštio sumnje u njegovo poslovanje i poslovanje njegovih partnera. Nakon što mu je Pejović odgovorio zabranom ulaska na imovinu Uniproma. Abazović je sada izašao sa podacima o drugim partnerima iz Izraela i SAD protiv kojih se navodno vode postupci pred izraelskim sudovima. Tragične su ove rasprave na relaciji vlada-investitori i tragično je da Abazović sa pozicije vrha izvršne vlasti sprovodi javna suđenja a da nije pokrenut nikakav postupak protiv Pejovića. Ako postoji bilo kakva sumnja neka je procesuira, jer ovako djeluje da Abazović “otkriva” nečinjenja samo kada je neko od privrednika neposlušan.

Bojanić namješta koncesiju Careviću?

Usvajanjem koncesionog akta za Krimovicu na Vladi Crne Gore, nastavlja se realizacija plana Ministarstva kapitalnih investicija  i ministra Mladena Bojanića, da se kompaniji budvanskog predsjednika opštine, Marka Carevića, suprotno zakonima i propisima dodijele tridesetogodišnje koncesije za eksploataciju kamena, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

I Stijović počasni državljanin

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović nijesu počasno crnogorsko državljanstvo dobili na prijedlog zakonski ovlašćenih predlagača što dovodi u pitanje i njihovu validnost, ocijenio je za Pobjedu saradnik na programima Centra za građansko obrazovanje Damir Suljević.

Toliko za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme na istom mjestu.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Only_steel
Gost
Only_steel

Ima prostora za povecanje primanja svim slojevima drustva.. ako znamo da je stopirano pljackanje drzave, koje je MMF prije neku godinu procijenio da ide i do 200 miliona na godisnjem nivou

Dolores
Gost
Dolores

Državu pljasčka OVA VLADA JER SVE DADOSTE SRBIJI. NEMA GORE I PODMUKLIJE PLJAČKE OD DAVANJA KULTURNOGA DOBRA TURISTIČKE CRNE GORE CRKVI SRBIJE. Puna su vam usta pljačke a KO JE OPLJAČKAO KULTURU I SAM DUH CRNE GORE???

Send this to a friend