Politika

Krivokapić o protjerivanju Božovića: Ne možete ukidanje države slaviti, a u toj državi biti ambasador

Ministar vanjskih poslova, Ranko Krivokapić kazao je danas u parlamentu, odgovarajući na pitanja poslanika, da se crkvom bavio tokom posjete Berlinu jer je to pitanje potegao njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba. Krivokapić smatra da će Crna Gora povratiti autokefalnost svoje crkve nakon vijeka. Govoreći o protjeranom ambasadoru Srbije u Crnoj Gori Vladimiru Božoviću, Krivokapić je rekao da “ne možete ukidanje države slaviti, a u toj državi biti ambasador”.

O Otvorenom Balkanu: Kako inicijativa više traje, više se otkriva šta je ustvari i njena privlačnost sama po sebi pada

Povodom najave Vlade da će u vezi sa inicijativom Otvoreni Balkan, biti formirane radne grupe u kojoj bi predstavnici više ministarstava procjenjivali usklađenost pomenute inicijative, poslanica DPS-a Vuković je pitala ko će sačinjavati radnu grupu i po kojim kriterijumima će se birati njeni članovi, odnosno koje kompetencije će morati da zadovoljavaju, te kada će javnost Crne Gore moći da se upozna sa nalazima Radne grupe budući da je stvorena konfuzija oko ovog pitanja.

Krivokapić je komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan kazao da u nedavnoj izjavi ambasadorke SAD Džudi Rajzing Rajnke “inicijativa za sada ne ispunjava uslov”.

“Nema inkluzivnost svih šest, ne može biti bez fusnota a to je oko Kosova, nema EU standard… Kako ta inicijativa više traje, više se otkriva šta je ona ustvari. I poslednji kriterijumi koje je ambasadorka saopštila jasno ne ispunjava te kriterijume. Njena privlačnost sama po sebi pada”, ocijenio je Krivokapić.

Krivokapić: Abazovića ne čeka lak posao u Beogradu

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković pitala je kakv je stav Krivokapića prema najavljenoj pośeti Srbiji premijera Dritana Abazovića koja će se realizovati 29. juna i kakav je danas odnos Crne Gore i Srbije, te kakva su njegova očekivanja od ove posjete.

Krivokapić je kazao da se, bez obzira na sve, moraju graditi najbolji mogući odnosi.

“Ubijeđen sam da će premijer to pokušati. Ovo je manjinska vlada i sve to nije lako na vanjskoj političkoj sceni. Kada idete kod ovakve posjete doživljavaju vas i brojevima”, rekao je Krivokapić.

Istakao je da premijera Dritana Abazovića “ne čeka nimalo lak posao u Beogradu”.

“Što god bude uradio, smatraću to pomakom – od silaska na aerodrom pa nadalje, u ovakvim okolnostima može biti dobro i za jedne i za druge”, rekao je Krivokapić i ponovio da “to nisu odnosi naroda”.

Nada se, dodaje, da će biti prostora za pomak.

Vuković: Ukoliko ne pokrene temu tretiranja poslanika na granici sa Srbijom, blaćenja crnogorske države… uzalud je Srbiju pohodio

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković rekla je da bi bilo dobro da je i Krivokapić dio delegacije koja ide u posjetu Beogradu sa Abazovićem.

“To bi bio najznačajniji iskorak”, ocijenila je ona.

Dobro je, kazala je ona, što će Abazović otići u posjetu Beogradu, ali se nada da će “svoju poziciju iskoristiti da bolje poicionira Crnu Goru u političkom i medijskom miljeu Srbije”.

“Ukoliko ne pokrene temu tretiranja crnogorskih poslanika na granici sa Srbijom, blaćenja crnogorske države, negiranja crnogorske nacije, poricanja crnogorskog jezika i crkve, uzalud je Srbiju pohodio. Vjerujem da nas premijer, kome smo dali povjerenje u težini od 29 poslanika kluba DPS-a, neće iznevjeriti”, istakla je Vuković.

Aleksandra Vuković
Aleksandra Vuković

Krivokapić: Prije četiri dana Otvoreni Balkan je djelovao kao odvojeni Balkan

Poslanica Demokratske Crne Gore Tamara Vujović pitala je šefa crnogorske diplomatije da li dijeli mišljenje premijera Abazovića da o inicijativi Open Balkan ֦nema nijednog argumenta protiv te da je ona, kako je kazao “manje granica, manje šverca”. Poslanicu Vujović, između ostalog, interesuje da li Krivokapić misli da bi Crna Gora pristupanjem ovoj inicijativi, skrenula fokus i na neki način se udaljila od puta i ispunjavanja kriterijuma i mjerila na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Krivokapić je kazao da ima argumenata za i protiv i u vlasti i opoziciji.

Kazao je da je Crna Gora usvojila preko 5.000 propisa u vezi sa fitosanitarnom i veterinarskom zaštitom.

“To su evropski standardi, neki od naših susjeda nisu ni otvorili to poglavlje. 1.000 tona hrane koja se vrati i koja nije u skladu sa standardima EU je argument za razmišljanje. Zdravlje pod jedan”, dodao je on.

On je podsjetio da su lideri zemalja koje su članice Otvorenog Balkana (Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija) nedavno razmišljali da li da idu na samit u Briselu, ocjenjujući da je to pretencioznost koju “nije čuo ni u ratnim vremenima”.

“Prije četiri dana to je djelovao kao odvojeni Balkan, jer su razmišljali oće li otići na samit u Briselu. Zamislite kada neko razmišlja oće li bojkotovati šefove država vlada EU, a oće u EU. Tu pretencioznost nisam čuo ni u ratnim vremenima. To nije približavanje EU”, naglasio je šef crnogorske diplomatije .

Crna Gora, kako dodaje, pomoći će svima brzim ulaskom u EU.

“Stimulisaće i region. Završavam tezom – kada obični ljudi budu vidjeli da i ovakva Crna Gora može biti tamo, biće to stimulativno za sve demokratske procese u regionu i pomoći će običnom osvješćavanju da te elite koje imaju čistu autokratiju kao model vladanja, budu više demokratski odgovorne”, kazao je Krivokapić.

Janović: Crnoj Gori ne trebaju regionalne, nego evropske integracije

Poslanik DPS-a Nikola Janović pitao je kakve će aktivnosti ministar Krivokapić preduzeti povodom popunjavanja diplomatsko-konzularne mreže države Crne Gore, s obzirom da zahvaljujući politici prethodne Vlade u oblasti vanjskih poslova naša zemlja, kao članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU ima samo devet aktivnih ambasadora u svijetu.

Nikola Janović
Nikola Janović

Ministar vanjskih poslova odgovrio je da pokušavaju da dođu do dogovora o ambasadorima što prije.

“Pokušaćemo da dođemo do kvalitetnih kadrova… Činjenica je da smo sada slabašna mreža, ali ne bih bio pesimista. Pokušaćemo da ambasadori budu dobri da kako se god budu vlade mijenjale, neće ući u ciklus da ih mijenjaju zbog političkih uvjerenja nego da održe kvalitet konsenzusom koji treba da traje i poslije ove Vlade”, rekao je Krivokapić.

Janović je rekao da od nezavisnosti pa do 30. avgusta 2020. Crna Gora je primjer države koja njeguje dobrosusjedske odnose u regionu i “usaglašava spoljne politike sa politika EU”.

“Ohrabruje što ćete ubrzanim koracima ići ka popunjavanju diplomatsko-konzularne mreže. Svi zajedno treba da se okrenemo prioritetu a to je da postanemo što prije članica EU i izlazimo iz svih ovih stranputica koje gledamo mjesecima unazad. Nama ne trebaju regionalne, nego evropske integracije”, kazao je Janović.

O protjerivanju Božovića: Ne možete ukidanje države slaviti, a u toj državi biti ambasador

Ne možete ukidanje države slaviti, a u toj državi biti ambasador, poručio je Krivokapić odgovarajući na pitanje poslanice DF-a Jelena Božović koja je pitala kada će Vlada Crne Gore povući odluku o protjerivanju ambasadora Republike Srbije Vladimira Božovića.

“Ambasador Božović mora poštovati Crnu Goru. Razlog je da ne možete ukidanje države slaviti, a u toj državi biti ambasador… Ambasador da je bio 100 puta Crnogorac, a mislim da u nekim situacijama nije bio mali Crnogorac, ovo je princip. Ko god da je bio Vlada, morala je to da uradi”, kazao je on.

Božović je kazala da je u pisanom odgovoru dobila informaciju da su 6. juna, notom Ambasade Srbije, Ministarstvu vanjskih poslova vraćene diplomatske legitimacije Vladimira Božovića i njegove familije, što je Krivokapić potvrdio.

“Naš evropski put nije rješavanje pitanje crkve”

Imajući u vidu činjenicu da je Krivokapić od trenutka stupanja na dužnost imao intenzivnu diplomatsku aktivnost, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Adnan Striković pitao je ministra vanjskih poslova kakav je njegov utisak nakon brojnih susreta sa zvaničnicima EU i NATO-a, posebno vezano za poziciju Crne Gore u procesu evropskih integracija i njene pozicije u Alijansi, te da li vjeruje da je ova Vlada dovoljno svjesna prilike koja se ukazala našoj zemlji kroz uvođenje takozvane brze trake na evropskom putu i time mogućnosti da postane prva naredna članica Unije, što su, kako je naveo Striković, u više navrata nagovijestili visoki zvaničnici EU.

Krivokapić je odgovarajući na pitanje Strikovića kazao da “naš evropski put nije rješavanje pitanje crkve”.

“Ovo je prilika za Crnu Goru da ubrzanim korakom stignemo do EU i to je motiv za sve nas. Nadam se da će ta svijest prevladati. Nije naš evropski put rješavanje pitanja crkve”, kazao je on.

Nekima je, kaže cilj, da čitav region pa i Crna Gora ne dođu do EU.

“NATO to definiše, a mislim da ćete svi čuti za nekoliko dana – Rusija je od partnera, postala prijetnja po bezbjednost, mir i stabilnost”, kazao je Krivokapić.

Ponovio je da su tu da “iskoristimo da uđemo u EU što prije”.

Krivokapić: Najveći neprijatelji Srba su oni koji pokušavaju da zločince pravdaju srpstvom

Najveći neprijatelji Srba su oni koji se kriju i pokušavaju da “zločince pravdaju srpstvom”, rekao je ministar vanjskih poslova odgovarajući na pitanje poslanika Prave Crne Gore, Marka Milačića.

On je pitao Krivokapića na koje probleme je mislio kada je rekao da Crna Gora zna i najbolje razumije ukrajinski narod, jer ima sličnih problema sa velikim susjedom tj. Srbijom, istorijski kao Ukrajina sada sa Rusijom, s obzirom, kako je istakao Milačić, da su građani Crne Gore i Srbije uvijek bili u dobrim odnosima.

“Ne, zločinci nisu Srbi, oni su zločinci. Crnogorski zločinci nisu Crnogorci, oni su zločinci. A, vi branite to, kao što sada branite agresiju na Ukrajinu. To je po svakom međunarodnom standardu, uključujući i Srbiju, agresija a ne sukob”, istakao je Krivokapić.

Krivokapić: Ukrajinska crkva je vratila svoju autokefaliju poslije više vjekova u našem slučaju će to biti vijek

Ukrajinska crkva je vratila svoju autokefaliju poslije više vjekova u našem slučaju će to biti vijek, rekao je Krivokapić odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Dragana Bojovića.

Naime, Bojovića je interesovalo kojim pravnim aktom države Crne Gore je propisano da se Ministarstvo vanjskih poslova bavi pitanjima crkvene autonomije i crkvene autokefalije, istakavši da se Krivokapić 14. i 15. maja ove godine u Berlinu, u odvojenim susretima sa šefovima diplomatija dvije zemlje, intenzivno bavio upravo ovim pitanjima, i time, kako je naveo Bojović, nastupio više kao svešteno lice ili teolog, nego kao ministar vanjskih poslova.

Podsjetio je da je njegov ukrajinski kolega Dmitri Kuleba u Berlinu otvorio tu temu jer je imao potrebu da saopšti što misli i o našoj crkvi.

“Ta crkva (SPC) je meni poklonila fresku pa nije pitala za autorsko pravo. Kad sam postao freska, već sam na neki način postao dio života crkve, makar za one koji idu u tu crkvu i mogu da je gledaju”, rekao je on i dodao da ima orden ukrajinskog patrijarha.

Krivokapić je kazao da se Vlada, na skoro svakoj sjednici, bavi pitanjem crkvi, “iako smo sekularna država”.

“Ono što me obavezuje, što sam potpisao i proglasio ovdje je obnova nezavisnosti Crne Gore. Dio te nezavisnosti je bila i Crnogorska pravoslavna crkva. Pošto nema pravoslavne zemlje sa većinskim pravoslavnim življem da nema svoju autokefalnu crkvu… Ukrajinska crkva je vratila svoju autokefaliju poslije više vjekova. U našem slučaju će to biti vijek, ne mnogo više od toga”, rekao je Krivokapić.

Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić

Bojović Krivokapiću: Vi ste zagovornik ekstremne političke platforme

Bojović je kazao Krivokapiću da je “zagovornik ako ne i tvorac dosta ekstremne političke platforme”.

“Nedavno ste rekli da nema pomirenja sa kvinslizima. Mislim da vi dajete falsifikovanu sliku istoriju Crne Gore. Krivokapiću, pitanje je na koji način ste se kandidovali za ministra – da li na osnovu desničarske ideologije, da li zato što imate namjeru da se obračunate sa kvislinzima… Ne može se vladati silom i protivno volji naroda”, dodao je Bojović.

Dragan Bojović
Dragan Bojović

Krivokapić Bojoviću: Nismo za istu Srbiju, vi ste na Srbiji zločina koju svijet osuđuje

Krivokapić je poručio da “ne vjeruje lažima”.

“Neko sam ko je vrlo crven, antifašista i lijev. Podlegli ste propagandi i to mogu da razumijem.  Srbofobija je način da pravdate svoju grižu savjesti. Vrlo sam pro-srb i više sam doprinio demokratiji u Srbiji nego vi. Samo ste vi za one snage u Srbiji koji ukopaše Srbiju – za one koji podržavaju zločine, vršili ih… Ja sam za onu drugu Srbiju – Zorana Đinđića, Vuka Draškovića… Ja sam do Cetinja popio više suzavca za tu Srbiju nego vi, a vi ste vazda na pogrešnoj Srbiji – na Srbiji zločina koju svijet osuđuje. To je problem, nismo za istu Srbiju”, rekao je ministar vanjskih poslova.

“Niđe se ne voli Crna Gora kao u svijetu, kako to čine iseljenici”

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović pitao je Krivokapia šta će 43. Vlada preduzeti u cilju poboljšanja statusa crnogorske dijaspore koju je, kako je istakao, prethodna Vlada dovela u nezavidan i nikada gori položaj.

Poslanik Liberalne partije upitao je ministra da li razmišlja o konačnom rješavanju statusa naših iseljenika poput ostalih demokratskih evropskih država, a koje bi podrazumijevalo državljanstvo i pravo glasa po rođenju i porijeklu, zastupljenost naše dijaspore u crnogorskom Parlamentu, pravo glasa u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore u svijetu, pravo naših iseljenika da biraju Savjet za saradnju sa dijasporom, kao i uspostavljanje ministarstva dijaspore u okviru crnogorske Vlade.

Krivokapić je odgovorio da se niđe ne voli Crna Gora kao u svijetu, kako to čine iseljenici.

Popović je istakao da je vidio da je to nevjerovatna ljubav.

On je pitao kako da tu dijasporu koja bezrezervno vole Crnu Goru, koja godišnje oko 700 miliona eura uplaćuje kroz doznake Crnoj Gori, daju status i prava koja im pripadaju.

 

M. Duševć

A. Šofranac

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hladni
Gost
Hladni

E propalo se kad posle 30 godina ovoga opet gledamo.

Beli🇲🇪
Gost
Beli🇲🇪

Tako je,trajno mu treba zabraniti ulazak u nasu drzavu !!

Scepan scepa..
Gost
Scepan scepa..

Legendo,Bez dlake na jeziku britka sabljo

Warrior
Gost
Warrior

Tako je Ranko

Tivat
Gost
Tivat

Ukidanje države je bilo 1945 SFRJ da se ne pominje đe u tom imenu CG pa, slavite

Rozaj
Gost
Rozaj

Bravo Ranko, svi koji mrze CG sikter iz drzave

CG ♥️
Gost
CG ♥️

Kamo srece da imamo patriote kao sto je Ranko Krivokapic !

Sara
Gost
Sara

Nikada mi nece biti jasni mrzitelji svoje zemlje. Bliza im je tuđa crkva nego svoja CPC. Ovo je jedinstven slucaj u svijetu.

Danijel
Gost
Danijel

A što ne deset?

crnogorka
Gost
crnogorka

Krivokapić zna što radi.

Micko
Gost
Micko

Ja gospodina Krivokapica necu nista pitat Ali cu mu prenijet podrsku 90% crnogorske Dijaspore na svemu onome sto posebno u ovoj vladi rade on i gospodin Konjevic

BellaCiao
Gost
BellaCiao

E čuš oće li da povuče odluku o protjerivanju Božovića. Što bi je povlačio? Kad će ovaj narod ukapirat da pomirEEEEEEENJE ne može bit na jednoj strani?

Send this to a friend