Politika

DF planira da pokrene inicijativu za skraćenje mandata Skupštini

Demokratski front: FOTO: Pobjeda

Demokratski front će u slučaju negativnog odgovora na njihovu platformu od strane ostatka parlamentarne većine pokrenuti dijalog o organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora što uključuje i inicijativu za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, saznaje Pobjeda. Rok koji je dao DF partijama parlamentarne većine ističe u petak 10. decembra.

U slučaju da parlament izglasa skraćenje mandata, to automatski znači pad Vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora bez izglasavanja nepovjerenja Vladi.

Više izvora Pobjede je saopštilo da je taj scenario ozbiljna opcija o kojoj je razgovarano u vrhu DF-a, a da je kap koja je prelila čašu ,,prevara Ure da glasa kandidata vlasti za predsjednika DIK-a“.

“Plan je da u subotu, 11. decembra, objelodanimo dalje korake. Opcija za skraćivanje mandata Skupštini nakon što se postigne dogovor o izborima je puno prihvatljivija jer izbjegava opciju da zajedno sa DPS-om rušimo Vladu, što ni mi ni naši birači ne žele “, rekao je izvor Pobjede.

Po Ustavu Crne Gore, Skupštini može prestati mandat prije vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata parlamenta i to na prijedlog predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje 25 poslanika. DF ima potrebnih 25 poslanika da bi podnio tu inicijativu.

Demokratski front ponudio je 22. novembra partnerima iz većine posljednju platformu sa prijedlozima za prevazilaženje političke krize. U platformi navode da su spremni da za mandatara podrže pogodnu ličnost, koju predlože partneri iz koalicija „Mir je naša nacija“ ili „Crno na bijelo“. Žele da se u novu vladu uključe autentični predstavnici manjinskih naroda.

DF u dokumentu traži da se u najkraćem mogućem roku izabere nova vladu koja bi bila sastavljena od predstavnika tri pobjedničke koalicije, jedna je od stavki platforme.

“Nova vlada treba da u značajnoj mjeri odražava izbornu volju građana, kako po strukturi, tako i po njenim programskim prioritetima. Nova vlada će poštovati prethodno postignute dogovore, što podrazumijeva moratorijum na ideološke i programske razlike “, navodi se u platformi.

DF, kao najbrojniji konstituent vlasti je, kako navode, spreman da u cilju postizanja dogovora napravi ustupke i dodatno uvaži specifični značaj manjih konstituenata.

Da DF planira dogovor o novim izborima, potvrdio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

“Nakon isteka roka 10. decembra konstatovaćemo da li postoji 41 poslanik za formiranje nove vlade ili ne. Ako ne bude podrške od Ure, što je realno očekivati, Demokratski front će obavijestiti kolege iz parlamentarne većine da su se stekli uslovi da krenemo u dogovor oko organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora “, poručio je Medojević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

Stalno oni nesto planiraju ali samo za sebe da napune dzepove.

Tata
Gost
Tata

10. Decembar ali nije receno koje godine

Montenegrin Kuč
Gost
Montenegrin Kuč

Sve legitimno ali kako to da izvedete kad nemate 41 glas?

Milos
Gost
Milos

Df ako ovo uradi imace u sledecem sazivu tri poslanika i to ce bit nesto najljepse sto se desilo Crnoj Gori u novijoj istoriji

Darinka PG
Gost
Darinka PG

CDM pokušava da spinuje javnost a vrlo brzo će biti demantovan.Tako rušite kredibilitet bez ikakve potrebe.Ko je juče slušao šefa poslaničkog kluba DFa , sve mu je jasno.Čovjek je lijepo rekao da neće rušiti ovu Vladu sa DPSom dok ne nađe 41 poslanika koji će podržaviti novu Vladu.Pošto, takođe svi znamo, da tih 41 poslanika ne mogu naći, što se… Više »

onako samo
Gost
onako samo

Osnova djelovanja DF-a je prevara. Pokrenuće inicijativu, a zaobilaze da kažu da je uslov ako će svih 41 većine glasati za to, jer kako kažu neće sa DPS-om da obaraju Vladu, a dobro znaju da su Demokrate protiv toga. Licemjerno! DF uživa u društvenoj i ekonomskoj agoniji Crne Gore.

Saša 🇲🇪
Gost
Saša 🇲🇪

Dosadili ste evo 30 godina samo kvocate kokoške treba ve ćerati što dalje od naše Crne Gore 🇲🇪

Only_steel
Gost
Only_steel

Ovo se zove samoubistvo o rukom glasaca

Grunf
Gost
Grunf

DF, najveće zlo koje je pogodilo našu Crnu Goru. Gdje god su na vlasti ili dijele vlast, u toj opštini je haos. Gdje su napravili bolje? Nigdje!

Nino🇲🇪
Gost
Nino🇲🇪

A ovih foliranata,ne znaju vise sta ce sa sobom !! 🤮🤮

Podgorica
Gost
Podgorica

Sve ono što ne može Dps za obaranje Vlade, uradit će Df

Balsa 🇲🇪
Gost
Balsa 🇲🇪

Bravo. Imate podrsku cijele Crne Gore u to sam ubijedjen

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Neka što vas URA prevari no vam Bečić i Krivokapić uzeše glasače tako samo vi čekajte ostadiste praznih šaka još malo….

Arnold
Gost
Arnold

Vele neće sa DPS-oma da glasaju… Evo hoće DPS sa vama. Glasajte vi prvo 13. pa će DPS. hahahahaahahahaahahaha

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Gluma i licjemerstvo bez granica!

Send this to a friend