Politika

DFC: U susret izborima na društvenim mrežama objavljene brojne lažne vijesti

U susret sjutrašnjim izborima na društvenim mrežama i u medijima objavljene su brojne lažne vijesti. Tako se na društvenim mrežama večeras pojavila lažna vijest da je predsjednik Francuske, Emanuel Makron, pozvao Crnogorce da na sjutrašnjim izborima glasaju za opoziciju, saopšteno je iz Digitalnog forenzičkog centra.

“Više profila je objavilo fotografiju sa sajta politika.rs. DFC je analizom utvrdio da ta vijest ne postoji na tom mediju, da je riječ o foto-montaži kao da i je posljednja objava na sajtu politika.rs o Makronu od petka kada je prenijeta njegova izjava o situaciji u Bjelorusiji kao i mogućoj interveniciji Rusije u toj zemlji”, navode iz DFC.

<<<Lažni profil Slavka Perovića na Tviteru<<<

Osim toga na Tviteru se danas pojavio i lažni profil osnivača i dugogodišnjeg predsjednika Liberalnog saveza Crne Gore, Slavka Perovića.

“Njegovu objavu prenijele su opozicione političke partije (Demokrate i nosilac izborne liste Zabudućnost Crne Gore, Zdravko Krivokapić), mediji i aktivisti na društvenim mrežama. Analizom smo utvrdili da je lažni profil kreiran danas oko 16 sati, kao i da gospodin Perović već duže nije aktivan na društvenim mrežama i ne koristi mobilni telefon. Jedini profil koji je Perović aktivno koristio na Tviteru kreiran je 2013, a na njemu nije bio objava već šest godina”, objašnjavaju iz DFC-a.

Ranije je Glas javnosti objavio je lažnu vijest da je u Crnu Goru moguće ući iz Srbije bez PCR testa.

“U tekstu se navodi da je to omogućeno za posebnu grupu građana (koji imaju crnogorsko državljanstvo), preko graničnog prelaza “Dračenovac” u opštini Rožaje, bez negativnog PCR testa. Dodaje se da je to pokušaj vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) da izborni rezultat popravi “uvozom” lica bošnjačke nacionalnosti, nastanjenih u Raško-polimskoj oblasti, koja poseduju crnogorsko državljanstvo, i koji su već počeli na ovaj način da ulaze u Crnu Goru”, navode iz DFC-a.

Prema mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela ulazak u Crnu Goru iz Srbije moguć je samo uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) star ne više od 72 sata ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testo. Ta pravila važe i za crnogorske državljane kao i za strance sa prebavilištem u Crnoj Gori i
za srpske državljane.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić prije tri dana je rekao da očekuje da će se uskoro steći uslovi kada će državljani Srbije moći da uđu u Crnu Goru bez PCR testa, ali nije mogao da precizira kada.

Nakon što je DFC registrovao tu lažnu vijest, Fejsbuk je reagovao i označio objave beogradskih tabloida na toj društvenoj mreži kao lažne informacije.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
missoBot 32/6Po Ćosiću
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
misso
Gost
misso

Ruzni, Prljavi, Zli, Pihhhhh

Bot 32/6
Gost
Bot 32/6

Ovo sa lažnim vještina je selektivno i sa duplim aršinima. Raskrinkavanje se spinovi protivničkog tabora a svoji se drže pod radarom. Cijela priča gubi kredibilitet i okreće se u alat samo jedne strane.
Ne valja Vi to.

Po Ćosiću
Gost
Po Ćosiću

Tamo teško da uopšte više razlikuju laž od istine. Najgore je što oni sami u to povjeruju, pa im zato i ide sve naopako, jer su izgubili vrzu sa stvarnošću.

Send this to a friend