Politika

Dijaspora iz Njemačke: Apel Vladi prije konačnog egzodusa sa naših ognjišta

Ekonomija je fokus razvoja svake države koja želi svijetliju perspektivu za sadašnje i za buduće naraštaje. A šta je fokus crnogorske stvarnosti, pitaju iz Saveza Crnogorskih Asocijacija Njemačke – Frankfurt na Majni.

“Momentalno se partijskim i nacionalnim zastavama vijori kao da je to zapravo jedino sredstvo za održavanje pozicije i opozicije, i onda se, umorni od mahanja i pljeskanja, zadovoljni vraćaju kućama gdje mnoge čeka surova istina: prazni frižideri, djeca bez perspektive, nezbrinuti očevi i majke… Da ne nabrajamo dalje socijalni, zdravstveni i financijski kolaps najvećeg dijela gradjana Crne Gore koji se nemilosrdno zloupotrebljava pri održavanju svakih lokalnih i parlamentarnih izbora”, navodi se u saopštenju koje potpisuju predsjednik i potpredsjednik Saveza Rifat Stanković i Beka Selimanjin.

Dodaju da je tačno da nacionalizam i anarhija vladaju u ekonomski slabo razvijenim zemljama gdje je prosječna plata oko 300 eura, dok u razvijenim zapadnim zemljama to da skoro nema nikakvog značaja.

“Na sreću, mi koji živimo i radimo u Njemackoj iz regiona se, gle čuda, razumijemo i najbolje slažemo i sarađujemo. Apelujemo da dopustite i date pozitivne impulse za saradnju sa dijasporom, jer kao što je već davnih dana prepoznato, ogroman upliv sredstava upravo dijaspora unosi u Crnu Goru”, dodaju u saopštenju.

Apeluju na Vladu da ne eliminiše postojeće emocionalne i ekonomske veze sa dijasporom usvajajući zakone nove parlamentarne većine koja je očigledno krenula pogrešnim putem, putem udaljavanja i stvaranja još većih barijera za mogućnost povratka nas i članova naših porodica u našu domovinu.

“Crna Gora ima sve više iseljenika. To je pouzdan znak za svakoga od nas da se ne radi na zaustavljanju egzodusa mladih i radno sposobnih ljudi već se sa predlaganjem paradoksalnih zakona, u ovom momentu samo doliva ulje na vatru, i daje još jedan, bojimo se završni udarac ljudima koji žele da svoje veze sa maticom održe na bilo koji mogući način”, dodaju.

Ističu da je Savez Crnogorskih Asocijacija Njemačke najstarija legitimna registrovana organizacija u Njemačkoj, odakle gledaju sa velikom zabrinutošću na aktuelnu situaciju u Crnoj Gori koja ne ide nikome u prilog, osim sitnim karijeristima koji su svoj kapital nagomilali sumnjivim i nemoralnim poslovima preko kojih su na hiljade familija praktično ostale bez egzistencija i primorane na iseljenje, odnosno odlazak trbuhom za kruhom!

“Mi smo se zalagali od samog postojanja da se unaprijedi saradnja sa institucijama države i Vladom Crne Gore, na ravnopravnoj osnovi. Ali, do sada za ništa nismo kontaktirani i status saradnje je na nuli. Stoga Vas pozivamo da saslušate i naše potrebe i stavove o mogućnostima da se saradnja poboljša, tačnije aktivira i izađete u susret potrebama građana Crne Gore koji su na privremenom radu”, navode u saopštenju.

Shodno tome žele i zahtijevaju da se zakonske norme usklade, te da se:

-Omogući svim državljanima Crne Gore da svoje glasačko pravo mogu da ostvare u našim konzularno-diplomatskim predstavništima u državama u kojima su na privremenom radu,

– Omogući dvojno državljanstvo osobama koje su rođene u državama prijema njihovih roditelja gdje automatski dobijaju strano državljanstvo.

“To pravo da imaju i osobe koje značajno investiraju i stvaraju više od pet novih radnih mjesta da pripadnici autohtonih naroda, bilo gdje da su na svijetu, imaju pravo na državljanstvo Crne Gore. U tom cilju formiraćemo komisiju koja će činiti naši stručnjaci iz dijaspore i države”, zaključuju u saopštenju.

 

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
Mladen🇲🇪Bernini🇲🇪LimenkamiroMakarije
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mladen
Gost
Mladen

Nećete vise glasati i tačka. Nemate prava po Ustavu koju je dps donio 2007.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ne interesuju svetosavsku Vladu naši građani nego tuđi!!

Limenka
Gost
Limenka

A necete vise glasati u CG bez kad dodjete da zivite ovdje… Sve vam dzaba

miro
Gost
miro

Samo vi naucite taj njemacki tamo i ne morate da brinete za CG

Makarije
Gost
Makarije

Idite svi Rifate,odlično. Ko izadje zadnji nek ugasi svetlo.

Grone
Gost
Grone

E ekonomij nije glavna tema na Balkanu već godinama.Samo nacionalizam.Zdravko je obećao da ćemo bit kao Luksemburg ali kako su krenuli bit ćemo najgori u okruženju

Zora
Gost
Zora

Odlicno obrazlozenje

Send this to a friend