Politika

DIK: Sve osobe koje su u karantinu moći će da glasaju

Sve osobe koje su u karantinu moći će da glasaju, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Državne izborne komisije na kojoj je posebna pažnja posvećena je Tehničkim preporukama za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača.

Tokom višesatne diskusije članova Državne izborne komisije, ovo pitanje se sagledalo u svim pravnim detaljima i praktičnim implikacijama.

“Imajući u vidu reagovanja političkih subjekata kao i nevladinog sektora u vezi sa ovim pitanjem, a cijeneći prije svega usklađenost Tehničkih preporuka sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, zaključeno je da u preporukama ne postoji ni jedna odredba koja bi ograničila pravo glasa građanima Crne Gore”, istakao je predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović.

Naprotiv, kako ocjenjuje, njihova potpuna usklađenost sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, Pravilima o glasanju putem pisma, koja su se primjenjivala duži niz godina, govori u prilog da je Državna izborna komisija, poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, Instituta za javno zdravlje i naredbe Ministarstva zdravlja koje obavezuju sve građane Crne Gore, samo pojasnila proceduru glasanja uz sprovođenje epidemiološke zaštite tokom izbornog dana.

Takođe, predsjednik Državne izborne komisije je već ranije saopštio da preporuke kao takve, po svojoj pravnoj prirodi ne suspenduju biračko pravo koje je garantovano najvišim pravnim aktom, Ustavom Crne Gore i Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

“Cijeneći značaj ovog pitanja Komisija je na sjednici usvojila izmjene Tehničkih preporuka za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača, kojim je iz preporuka brisan dio teksta koji se odnosi na prebivalište kao uslov za glasanje u karantinima”, naveo je Ivanović.

Državna izborna komisija ostaje pri principu otvorenosti, te poziva političke subjekte, nevladin sektor i stručnu javnost da dostave svoje prijedloge do ponedjeljka 10. avgusta 2020. godine do 12 časova, na mejl Državne izborne komisije [email protected]

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
RaskoRobertbonacaAngela Merkel
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rasko
Gost
Rasko

Dosta ih je samo krivo ako se razboli jer se nisu pazili. Tu je Institut u pravu. Iz toga izuzimam ceranje djece da idu u skolu tj u zarazu i ceranje kancelarijdkih radnika da idu u kancelarije koje su najveci izvor zaraze umjesto da rade od kuce. Tu drzava nosi direktnu krivicu za sve koji se tamo zaraze kao i… Više »

Robert
Gost
Robert

Biće karantini puni glasača sa Kosova, otvorite još nekoliko trebace vam.

bonaca
Gost
bonaca

Ko misli da se nesto pita i da njegov glas nesto odlucuje , da ce nesto promijeniti, ko misli da ima za koga da glasa i vjeruje u “demokratiju” neka glasa!

Angela Merkel
Gost
Angela Merkel

Ja ne znam zašto prosto ljudima koji su u izolaciji ne daju da glasaju preko pošte, to će najverovatnije u americi da urade

Send this to a friend