Politika

Diplomate da poštuju pravila službe

Ministarstvo vanjskih poslova

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike apelovao je na diplomate i zaposlene u diplomatsko-konzularnoj mreži Crne Gore da u potpunosti poštuju pravila rada te službe i da se uzdrže od neprimjerenih istupa u javnosti. To se navodi u zaključcima skupštinskog odbora dostavljenim parlamentu poslije kontrolnog saslušanja šefa crnogorske diplomatije Srđana Darmanovića 23. decembra prošle godine.

Ocijenjeno je da reagovanje ambasadora Miodraga Vlahovića, Nebojše Kaluđerovića i Željka Perovića povodom slučaja Mirne Nikčević nije bilo primjereno dobroj praksi u vršenju diplomatske dužnosti.

Izraženo je očekivanje da će disciplinska komisija Vlade Crne Gore uskoro donijeti odluku u vezi sa istupom trojice ambasadora i da će o tome blagovremeno informisati i Odbor za međunarodne odnose i iseljenike navodi se u zaključcima.

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Miodrag Kankaraš informisao je prisutne na sjednici odbora da su predviđene mjere disciplinska komisije prestanak radnog odnosa, zabrana odlaska na mandat u periodu od najmanje dvije godine i novčana kazna u iznosu od 30 odsto.

On je tada saopštio i da je Nikčevićevoj prestao radni odnosu Ministarstvu vanjskih poslova. Članovi odbora su pozvali Ministarstvo vanjskih poslova da učini korake radi uklanjanja nepravilnosti uočenih u poslovanju diplomatskih predstavništava Crne Gore u Italiji, Vatikanu i Njemačkoj 2018.godine, na koje je u izvještaju ukazala Državna revizorska institucija (DRI), i da reaguje u slučajevima nepoštovanja zakonskih obaveza diplomata u vezi sa dostavljanjem imovinskih kartona Agenciji za sprečavanje korupcije.

Darmanović je na sjednici odbora kazao da se preporuke DRI najvećim dijelom odnose na kašnjenja u dostavljanju dokumentacije i na manje formalne nedostatke i da nije konstatovana zloupotreba finansijskih sredstava u bilo kojem DKP-u.

“Ministarstvo će i u narednom periodu nastaviti da unapređuje način poslovanja i transparentnostu raspolaganju finansijskim sredstvima”, naveo je Darmanović.

On je na sjednici odbora podsjetio da Crna Gora ima 28 ambasada, šest stalnih misija i četiri generalna konzulata i da je planirano otvaranje ambasadau Holandiji i Danskoj.

“Od obnove nezavisnosti 2006. godine, diplomatska mreža, u koordinaciji sa Ministarstvom vanjskih poslova, značajno je doprinijela promociji Crne Gore kao međunarodno priznate, suverene države i ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva koje je definisala Vlada”, kazao je Darmanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bora Bora
Gost
Bora Bora

Humani Ambassadori ..cista (10).Patrioti koji postuju i vole cg…

Mirna i 3ambasa
Gost
Mirna i 3ambasa

Što se čeka sa sankcijama Iranu?

Omertate
Gost
Omertate

Ako Darmanovic ovo izgura, racunajte da ce sutra i njegova supruga biti mozda imenovana za ambasadora kao i on, to je ulazak u privatizaciju MVP

Iz nule u nulu
Gost
Iz nule u nulu

Ako sad ne išćerate Vlahovića, propalo se!

Send this to a friend