Politika

Dobro jutro u Deset do Osam

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile prethodni dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Novi front unutar nove većine?

Ovoga vikenda su mnogi crnogorski gradovi slavili svoje praznike, pa su čestitke pljuštale na sve strane. Ipak, sve upućene je prilično zatekla nova linija sukoba unutar nove većine. Nakon što je Miodrag Daka Davidović formirao novi politički subjekt, on i mandatar za sastav nove vlade, Zdravko Krivokapić su razmijenili konfrontirajuća saopštenja oko učešća nekih ministara u Davidovićevom novom projektu. Do sada se sticao dojam u javnosti da su Davidović i Krivokapić bliski i da predstavljaju okosnicu političkog krila crkve na crnogorskoj političkoj sceni. Moj komentar za CDM na ovu temu, koji je do sada pročitan 30.000 puta možete pogledati ovdje. Izgleda da mandatar jedino može da se osloni na Abazovića, Milačića i tzv. mimere sa društvenih mreža. Medojević je nazvao formiranje novog političkog subjekta putem u “srednji vijek”.

Abazović smatra da sastav vlade ne ugrožava vrijednosti građanske i sekularne države

Mislim da je gospodin Abazović u ovoj izjavi MINA-i rekao dovoljno sam. Ako su njemu Bratićka, Leposavić i kompanija odraz tih vrijednosti, samo neka je zdravo.

Jedno u Podgorici, drugo u Beogradu

Juče je u Beogradu sahranjen patrijarh srpski Irinej, koji je preminuo od posljedica korona virusa. Na sahrani je bila i delegacija iz Crne Gore, mada neorganizovana i nejedinstvena. Iako je bilo nepažnje u protokolu, mandatar je ovaj put nosio masku. Jedini ko se nije pridržavao mjera, i ko je  zbog toga naišao na kritiku srpskih medija bio je Marko Milačić, lider Prave Crne Gore. DPS je postavio dobro pitanje: “Da li je Krivokapiću više stalo do zdravlja građana Srbije nego Crne Gore?”.

Crnogorci u decimale i razlomke

Interesantan je bio i komentar mog dragog profesora i šefa Matice Crnogorske, Dragana Radulovića,  koji je uporedio dvije sahrane, one u Podgorici i one u Beogradu: “Srbija je ozbiljna država, a Srbi su narod čiji pripadnici nikome ne moraju dokazivati svoje srpstvo. A vi se viđite đe ste, Crnogorci u decimale i razlomke?”. Smisao je što je i pored nepoštovanja mjera, u Beogradu kovčeg bio zatvoren, što nije bilo teatralnog ispraćaja u bolnici, što je većina zvaničnika nosila maske. Crnogorci u decimale i razlomke, kao da za sve moraju svakome da se dokazuju, što možda najbolje govori i Milačićev primjer.

Što ste najviše čitali prošle nedjelje

Promjene u Bosni i reakcije na Abazovićevu čestitku, kako će izgledati Trg nezavisnosti u Podgorici, Božo Spartanac.. samo su neke od tema koje su izazvale najviše pažnje čitalaca CDM-a protekle nedjelje. Cijelu listu pogledajte ovdje.

Pogled iz Budve

DF Budva za širenje virusa optužuje komite, a zaboravlja da je njihov lider ljetos širio lažne vijesti o pandemiji i tvrdio da se ljudi plaćaju da borave u bolnici. Budva je pored toga jedini grad koji je u CG za danas proglasio Dan žalosti. Kao da je u pitanju eksklava Srbije.

U isto vrijeme MANS prati nastavak asfaltiranja od kog ogroman profit ubira gradonačelnikova firma. Ova nevladina organizacija vidi sukob interesa u dosadašnjih 14 sličnih projekata koje je vodila nova vlast u Budvi.

Nikola Divanović, donedavni gradonačelnik Budve iz redova DPS žestoko je odgovorio Careviću na optužbe nazivajući ga “svetosavskim janjičarem”.

Preporuke za čitanje

Andrej Nikolaidis je dao dobar intervju za sajt Autonomija. Miko Živković dao dobar komentar vezan za političko djelovanje URA. Takođe, dobar tekst Stefana Todorovića za Antenu M.

Toliko za današnje čitanje. Do sjutra

 

 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mrkela
Gost
mrkela

Srbo četnici misle ako su našli izdajničku uru da od Crnogoraca mogu raditi što god hoće . Stanite malo između demokratije i fašizma je tanka nit koju ste preskočili . Četnikuši četiri ministarstva to je fašizam !

Deny22bd
Gost
Deny22bd

Sjajno, Ljubo!

Branka
Gost
Branka

Degutantno je gledati osobe bez identiteta i kredibiliteta koje više vole da budu podstanari u tuđoj kući nego gazde u svojoj. Ako imaju imalo mozga shvatili su, a i ovaj narod koji umišlja da su nekakvi vajni Srbi, da ih niko u Srbiji ne primjećuje. O nekom poštovanju nema ni pomena. Izdajnici se odbacuju kad završe svoj prljavi posao. Carević… Više »

Olivera
Gost
Olivera

Ja ne znam koliko treba ovom narodu da shvati da je Krivokapicu vise stalo do zdravlja gradjana Srbije nego Crne Gore. A u “slobodnoj” Budvi Carevicu je vise stalo do ubiranja svog profita nego do plata radnika u Opstini Budva. A ostale neznalice ne treba komentarisati.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Kad počne skupštinsko redovno zasjedanje,prestaću da gledam zadrugu i parove,jdva čekam taj novi rialiti!?

Danijela
Gost
Danijela

Uzivam citajuci tekstove gospodina Filipovica..bravo!Dje smo,Crnogorci i Crnogorke..polazimo da nas ima,ne dozvolimo1918!Nek je vjecna!

Send this to a friend