Politika Petak, 27.11.2020.

Dobro jutro u Deset do Osam

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile prethodni dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Predstavljanje vlade tačno u podne

Sjutra u podne je najavljena pres konferencija mandatara Zdravka Krivokapića, na kojoj će predstaviti sastav nove vlade i govoriti o prioritetima. Glasanje u parlamentu je ranije zakazano za sljedeću srijedu.

Profesor Đorđije Blažić podsjetio je na sistemske greške u crnogorskom političkom sistemu i iskazao bojazan da od ekspertske vlade neće biti ništa, već da će ona biti primorana da ispunjava želje partija. Po dubini vjerovatno.

Na toj liniji je i Milan Knežević, koji je sinoć kod Komnenića kazao sličnu stvar samo tvrdeći da ovo nije ekspertska vlada već koalicija URA i Ne damo Crnu Goru, mandatarove NVO.

Dva upražnjena mjesta u bezbjednosnom sektoru popuniće dva bivša političara. Kako saznaje CDM, ministar unutrašnjih poslova biće analitičar Sergej Sekulović, koji je nekada bio politički aktivan u Pokretu za promjene i ima administrativnog iskustva kao savjetnik ministra u vladi izbornog povjerenja. Drugo mjesto takođe popunjava neko ko se bavio politikom. Riječ je o uspješnom preduzetniku, Goranu Đuroviću, direktoru kompanije Cerovo, nekadašnjem funkcioneru Pozitivne Crne Gore. Nije tajna da su ovo predlozi URA, jer je riječ o ljudima građanskog političkog opredijeljenja.

Peticiju protiv nove vlade potpisalo je 150 kulturnih radnika iz Crne Gore, izražavajući bojazan zbog “besprimjernog šovinizma, jezika mržnje, negiranja tradicijske, kulturne i nacionalne posebnosti Crnogoraca…” Među potpisnicima su Dragan Bogojević, Novak Adžić, Nemanja Batrićević, Dejan Batrićević, Rajo Cerović, Roman Đuranović…

(ne)Sporazum

Dan je objavio da je pripremljen sporazum, ili bolje rečeno aneks sporazuma tri lidera nove vlasti, a koji je predložila URA, koji predviđa donošenje seta reformskih zakona, kao i plana za saniranje posljedica pandemije na ekonomiju itd. Na ovu vijest su odmah reagovali iz Demokrata, tvrdeći da ovaj sporazum nije predložen uz njihovo učešće već da im je dostavljen prije mjesec dana. Saopštenje otkriva dosta frustracija ove partije haotičnim ponašanjem mandatara, pa vam preporučujemo da ga pročitate.

Brčvak nije nudio milione

Tvrdnju Miodraga Dake Davidovića da je biznismen i dobrotvor Hajriz Brčvak nudio Dritanu Abazoviću 21 milion eura negirao je sam Brčvak za CDM. Rekao je da njega politika ne interesuje i da mu je interes da pomaže. To su potvrdili i iz URA ističući da je ponuda ipak bilo. Ponuda novca za političku uslugu je krivično djelo, i  povodom ovoga bi neko trebao da reaguje.

Princ i tviter

Princ Filip Krađorđević je veoma aktivan na tviteru, gdje se ne libi da saopštava svoje političke stavove, odgovara svjetskim liderima poput Džoa Bajdena. Ipak interesantno je da pominje Crnu Goru i da se uključuje u priču oko kapele na Lovćenu koju je sagradio njegov prađed, a koju budući crnogorski ministri sanjaju da obnove.

Nova američka administracija i Crna Gora

Da je Bajdenova administracija malo zakasnila, ali da bi ipak mogla pozitivno da utiče i ublaži štetu učinjenog u Crnoj Gori, mišljenja je Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse sa sjedištem u Vašingtonu. Reuf još jednom ističe bojazan zbog neučestvovanja manjina u vlasti, a u tekstu govori i o situaciji u Bosni i Hercegovini. Preporučujemo da pročitate kompletan intervju sa gospodinom Bajrobićem.

Sa ovim završavamo ovu nedjelju. Čitamo se u ponedjeljak. Ugodan vikend.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Branka
Gost
Branka

Psi rata su izašli iz svojih jazbina. Laž i potiranje svega istinitog, časnog i poštenog je postalo svakodnevno i na svim nivoima. Svetosavci šire svoj fanatizam i znaju bolje od Njegoša što je Njegoš želio i mislio. Uvijek i svuda ću reći i napisati da ova vlada nije Vlada moje države i ne priznajem je niti prihvatam.

Milica
Gost
Milica

Prvo, ovi ministei nijesu “gradjanska opcija” no se super uklapaju u klerofasisticki cetnicki apostolski tim. Dalje, ako narod CG i ova sad nova jadna i nikakva opozicija na celu sa DPS ovo puste-pukla nam je pogibija. Prodavac gradj.materijala za MO govori o ekspertskom nivou…

Nagual
Gost
Nagual

Nije tačno da budući crnogorski ministri sanjaju da obnove kapelu Karađorđevića.. već da se obnovi Njegoševa zavjetna kapela iz 19. vijeka.. i to da se izgradi na uzvišenju iza mauzoleja, tako da mauzolej neće biti taknut

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

S obzirom da su Karađorđevići oburdali niz Lovćen izvornu Njegoševu kapelu, to znači da se želo obnoviti ona Aca palikuće. E to neće moći.

Olivera
Gost
Olivera

Krecenje istorije Crne Gore moze sprijeciti samo gradjanski koncept kojeg cine svi nasi identiteti. “Sto vise drustvo upada u laz, to ljudi vise mrze one koji govore istinu.” Ujedinjenje je istina, lazi su podjela.

Milica
Gost
Milica

Oprosti, sto su htjela da reces? Eto te ka’ Sveto Marovic svojevremeno!

Danijela
Gost
Danijela

Divno,bravo Filipovicu

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Lijepo mi je ugodan,kako se rodih baš ođe,bolje da sam stanovnik obaloslonovače,jer mi je srbadija dozlogrdila,dosadna je ko šećerna bolest.

Send this to a friend