Politika Petak, 04.12.2020.

Dobro jutro u Deset do Osam

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile prethodni dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Prekjuče Medojević, juče Dritan

Glavna zvijezda nastavka rasprave o sastavu nove vlade u parlamentu bio je kandidat za zamjenika premijera Dritan Abazović, koji je intonacijom i prijetnjama izazvao i predsjednika parlamenta da interveniše. Abazovićev populistički i agresivan nastup podržan je nažalost od nekoliko lidera civilnog društva u Crnoj Gori, koji su na društvenim mrežama navijali dok je u skupštini Abazović, kao praktično predstavnik izvršne vlasti, prijetio sada već opozicionim poslanicima. Ovdje ne govorimo o aboliranju bilo koga ako je bilo što loše uradio. Ovdje govorimo o diskursu revolucionarnom, koji kao da želi da uvede prijeke sudove i tako rješava probleme. Abazović bi trebao da se zabrine jer ga je za njegov nastup od kolega poslanika jedino pohvalio Slaven Radunović, i trebao bi da se ugleda na ponašanje Alekse Bečića, ali i kolege sa liste Crno na Bijelo, doktora Pavićevića, koji su korektno i pomirljivo govorili u Skupštini. Iako je Abazović bio meta prijetnji i napada, izgleda da nema empatije prema drugima i juče je crtao u Skupštini mete “plaćenicima” i “propagandnoj i odvratnoj RTCG”, a ranije je već govorio o gašenju nekih medija.

Abazović je i sinoć u emisiji Načisto na Vijestima rekao da mu je nuđen 21 milion eura, ističući da bi “bilo krajnje neozbiljno da kaže ko je šta nudio”. Ne gospodine Abazoviću, vi ste javni funkcioner i ponuđen vam je mito – što je krivično djelo, a vi ste dužni da to krivično djelo prijavite.

Način na koji se Abazović odnio prema poslanici Bošnjačke stranke Kenani Strujić Harbić, kada je prekinuo i kada joj se smijao jer je pozvala mandatara da se ogradi od napada u Pljevljima, takođe govori da je lider URA izgubio osjećaj o pristojnom ponašanju.

Reakcije poslanika

Dok se DPS pozabavio prijetnjama i provokacijama Abazovića, strana parlamenta prema kojoj je Abazović spuštio ton za par oktava, nije propustila priliku da se dodatno obruši na mandatara i njegove izbore. Milan Knežević je optužio kandidatkinju za ministarku odbrane da je “jurišnik DPS-a”. Vjerovatno bi bio zadovoljan da je on na njenom mjestu i da može pravi dilove sa sestrinskom Rogozinovom “Rodinom”, ali razum je tu prevladao pa tog filma neće gledati. Prilično je oštra bila i Branka Bošnjak koja je rekla da su ih “izranjavane odžeparili, iskoristili i šutnuli”.

Poslanik DPS-a Danijel Živković iz Pljevalja odgovorio je na Abazovićevu prijetnju da o njemu zna nešto što ne treba da se zna, a vezano za podršku četnicima, pozivajući ga da javno iznese što god da zna. Živković je i prvi put iznio detalje o fizičkom napadu na njega.

Draginja Vukasnović je juče ponovila ono što smo i mi pisali ovdje, a to je da je floskula o prvoj demokratskoj vladi, licemjerna kada dolazi od nekoga iz URA čiji je jedan od najviših funkcionera bio potpredsjednik vlade krajem devedesetih. Imao je i Raško Konjević dobru poentu oko toga prekjuče, rekavši da je ovo besumnjivo prva demokratska promjena vlasti u Crnoj Gori, ali nikako nije prva demokratska vlada.

Policija o prijetnjama Abazoviću

Direktor Uprave Policije, Veselin Veljović, saopštio je juče da je osoba koja je prijetila Abazoviću preko interneta identifikovana. Takođe je informisao javnost o komunikaciji sa kosovskim i albanskim kolegama vezano za potencijalno ugroženu bezbjednost Abazovića.

Dan osoba sa invaliditetom

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Centru za građansko obrazovanje (CGO) predstavljen je izvještaj koji daje osvrt na programe političkih partija za parlamentarne izbore 2020. Izvještaj konstatuje da su dva jedina izvještaja koja su dio programa posvetila osobama sa invaliditetom bile Bošnjačka stranka i Hrvatska reformska stranka. Porazno.

Ovim završavamo ovu, prvu nedjelju decembra. Čitamo se u ponedjeljak sa tada već novom vladom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
A da
Gost
A da

Meni je žešći Zogović,prijeti Milačiću drugo mjesto po nadmenostiŠto naduvaniji balon,to visočije poleti ali mu se ne zna svrha,a i ode u nedogled.

Farfala
Gost
Farfala

Gospodin Abazovic je imao krajnje neprimjereno ponasanje, ton, govor tijela….a nadasve prijetnje prstom, neprimjereno jednom poslaniku-zvanicniku. I potpuno ste u pravu, jos uvijek sam pod sokom citajuci rijeci – poruke podrske za takav diskurs u skupstini. Mada, misljenja sam da gospodin Abazovic iz svoj “prirodnog habitata” ne moze tako lako izaci ili ce mu trebati puno vremena da se islifuje,… Više »

Olivera
Gost
Olivera

Dritan mozda misli da je bitan, URA je najveca prevara biraca i u narednim izborima ostaje bez cenzusa. Da se sada izadje na izbore ne bi gledali ovakvu nakaradnu vladu definitivno. Ali gradjani misle da je vazna promjena. Jeste vazna, ali samo na bolje, a ovakva samo steti svima. Niko nije zadovoljan. Vidimo nastupe u parlamentu nisu sposobni ni tekst… Više »

Branka
Gost
Branka

Što napisati kad je Dritan Abazović potpredsjednik nove vlade juče i vizuelno i verbalno rekao sve o sebi i novoj vladi. Jedino i uvijek dok ovo što nazivaju vladom traje #NIJEMOJAVLADA

UjnaĐuro
Gost
UjnaĐuro

Ne , ne , bez sto ces porez plaćati

Branka
Gost
Branka

UjnaĐuro
Je li ovo treba da shvatim kao neku prijetnju? Za razliku od tebe i tvoje sekte ja plaćam porez redovno. Plaćam porez svojoj DRŽAVI. ALI OVA VLADA NIJE MOJA NITI ĆE IKAD BITI MOJA. I TO JE MOJE PRAVO. NI TVOJIH NITI PRIJETNJI TVOJIH ČETNIKA SE NE BOJIM.

Send this to a friend