Politika

Dogovor opozicije nužan prije lokalnih izbora

Za izlazak Crne Gore iz duboke političke i institucionalne krize u koju je zapala neophodna je zajednička politička akcijarelevantne opozicije, kaže nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

On je u razgovoru za Dan kazao da opozicija mora da postigne dogovor prije lokalnih izbora koji će se uskoro održati u Tivtu. Istakao je i da u cjelokupnom procesu očekuje pomoć međunarodnih institucija i naglasio da će, ukoliko se vlast ne urazumi, biti razmatrana i opcija bojkota izbora.

“Ubrzo će biti održani lokalni izbori u Tivtu, što svakako nalaže da opozicija već sada mora da postigne dogovor oko zajedničkog odnosa prema toj činjenici. Podsjećam da izborni zakon nije izmijenjen, a da je vlast jednostrano promijenila zakone koji se tiču izbornog procesa, poput zakona o finansiranju političkih subjekata, te da je odbijen predlog opozicije za formiranje tehničke vlade koja bi primijenila novo, usaglašeno izborno zakonodavstvo, kako bi se obezbijedili elementarni uslovi za fer i demokratske izbore, odnosno slobodno izjašnjavanje građana Crne Gore”, kazao je Damjanović.

Ističe da odgovor opozicije zato mora biti jedinstven i odlučan, a opcije jedinstvene opozicione liste koja bi pobijedila na izborima i u Tivtu i na nivou Crne Gore čine se nikada bliže.

“Naravno, od daljih dešavanja će zavisiti i eventualna odluka o bojkotu izbornog procesa, ukoliko se vlast ne urazumi i nastavi da sije podjele među građanima i da uništava institucije, umjesto da otvori ozbiljan dijalog oko stvaranja uslova za normalan izborni proces, odnosno za izlazak Crne Gore iz duboke političke i institucionalne krize”, decidiran je Damjanović.

Kako je dodao, u situaciji u kojoj se nalazi Crna Gora, kada desetine i stotine hiljada građana, braneći svetinje, gotovo svakodnevno mirno protestuju protiv anticivilizacijskog i protivustavnog zakona, kojim su Vlada i parlamentarna većina izvršili udar na kanonsku Srpsku pravoslavnucrkvuu Crnoj Gori, apsolutno je potrebna zajednička politička akcija relevantne opozicije.

“Opravdani zahtjev predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija SPC u Crnoj Gori za povlačenje ovog nakaradnog zakona, kako bi započeo ozbiljan dijalog ca vlastima, svakako je ključna činjenica koju opozicija mora uzeti u obzir, ne samo vezano za odnos prema predstojećim izbornim procesima na lokalnom i državnom nivou, već i u ukupnom sagledavanju budućeg razvoja političkih odnosa u državi”, naglasio je Damjanović.

On je prokomentarisao i ulogu međunarodne zajednice u cjelokupnoj situaciji u Crnoj Gori.

“Više puta sam ukazao i ponavljam da je u uslovima sve veće političke destabilizacije Crnoj Gori neophodna ozbiljna međunarodna misija, ca ozbiljnim mandatom poput Pribeove misije u Sjevernoj Makedoniji, koja bi posredovalau dijalogu, i to ne samo oko izbornog procesa, što takođe treba da bude jedna od tema, nadam se širokog unutaropozicionog dogovora i buduće zajedničke platforme za razgovor ca predstavnicima vlasti”, rekao je Damjanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mojsije
Gost
mojsije

Ovaj kontravezni ekspert za sve oblasti zivota je stalno mobilan.Verovatno da zna sta prica i kako vdjeluje a time oprostaja nema.8

RASIM
Gost
RASIM

Ovoga ništa ne slušajte, poznata je njegova borba za sopstveni džep. Nema nikakvu političku težinu.

Maxim
Gost
Maxim

Damjanoviću do kada ćes da glumiš opoziciju.
Sve se zan, sve se vidi.
Sada kada te niko neće, oćeš opet mandat nekom da ukradeš.
Sramota od političara.

Jovo Kapa
Gost
Jovo Kapa

Lažni opozicionar. Bliži mu se kraj mandata pa oce da poliže sve šta je pričao protiv SNP-a ne bi li bio opet poslanik. Imas li obraza ???

Suljo Kožar
Gost
Suljo Kožar

Ljudi ovo je Milov čovjek. Na lokalnim izborima u Berane je radio kampanju za neku listu koja je direktno napadala sve opozicione liste.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

dogovorili ste se vi sa ristom on vas je sabrao …velite setate po crne gore ….brzo cete dobiti odgovor gradjana crne gore u tacnim brojkama…tivat 5 april 70 posto glasova dps …zivi bili pa vidjeli

Црногорац
Gost
Црногорац

Повјеровао бих ти да су избори у Црној Гори слободни.Црна Гора није исто што и ДПС!

Send this to a friend