Politika

Đonović: Srpski popovi i DF guraju mlade i neuke u nečasne poslove

Ranko Đonović

Paljenje zastave i rušenje spomenika, pored toga što jeste vandalski čin, predstavlja i subverzivnu djelatnost protiv kulturnih obilježja, i napad na državu Crnu Goru. Takve, ali i slične događaje, nažalost imamo isuviše često u našoj državi, a plašim se da ćemo ih gledati i ubuduće ukoliko nadležni u Crnoj Gori ne preduzmu energične kaznene mjere da više nikom ne padne na pamet da tako nešto uradi. Sličnih antidržavnih ponašanja i radnji možemo, naročito u zadnje vrijeme, gledati i slušati u crnogorskom parlamentu. Takođe i od visokog sveštenstva SPC. Takvo ponašanje daje povod ovim mladim i neukim ljudima za ovu vrstu nečasnog posla, kaže u razgovoru za Dnevne novine politički analitičar i publicista Ranko Đonović.

Đonović, na pitanje da prokomentariše posljednja dešavanja, odgovara da je crnogorska zastava simbol hiljadugodišnjeg trajanja slobodne države Crne Gore, a mermerna ploča kao spomenik na Ravnom lazu u Piperima simbol crnogorskog antifašizma, najizraženijeg na tlu Evrope.

“Ta dva simbola predstavljaju veliki kapital koji državu Crnu Goru čine, u slobodarskom, državnom i nacionalnom smislu, ako ne najvećom evropskom državom, a ono sigurno jednom od najvećih”, poručuje Đonović.

Mogu li se posljednja dešavanja koja su počela litijama, a nastavila skrnavljenjem državnih simbola, crtanjem zastava druge države, nepoštovanjem mjera NKT, podrškom sveštenicima SPC, napadima na policiju… posmatrati samo kao vandalizam ili kao dobro organizovana akcija u cilju destabilizacije Crne Gore?

ĐONOVIĆ: Sva ova dešavanja koja nabrojaste i koja traju već više mjeseci pa i godina jesu rezultat dobro organizovanog načina podstrekavanja sa ciljem ponižavanja Crne Gore kako bi se stvorila što lošija slika o njoj kao državi i usporili procesi evropskih integracija, ali isto tako kako bi došlo do zastoja i prekida stranih investicija. Radi se tako nešto i iz Crne Gore od poslanika DF i velikosrpske opozicije, ali i od nekih NVO, “profesionalnih medija” pa i nekih suverenističkih – građanskih partija koje su osvajanje vlasti pretpostavili čak i državi Crnoj Gori.

Ako se svemu ovome, uz slabosti u vladajućoj koaliciji, dodaju i centri sa strane naročito iz Srbije i Rusije, onda protivnik nije za potcjenjivanje. Međutim, moraju i oni znati da država Crna Gora danas pogotovu nije za potcjenjivanje. Možda nikad nije očiglednija ona Njegoševa misao: „Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi je, al zube polomi”. Ne bi bilo dobro za Crnu Goru da se takvo nešto isprobava, ako se ikako može izbjeći.

Ukoliko se radi o organizovanim aktivnostima organizovanih grupa, šta onda sve možemo da očekujemo?

ĐONOVIĆ: Da se radi o organizovanim aktivnostima organizovanih grupa ne treba posebno dokazivati jer, kao što sam već rekao, to je vrlo očigledno. Ukoliko država svojim neprijateljima unutar države ne pokaže adekvatan odgovor, oni će svakako nastaviti da bivaju sve agresivniji. Onda kada se unutra Crne Gore, u okviru ustavnih i zakonskih odredbi dovedu stvari u red, oni van države i oni u državi ostaće bez posla za koji su od nekog angažovani, pa će prifaliti i nadoknade koje su dobijali sa strane.

Ponovo se najavljuju litije čim država proglasi kraj epidemije…

ĐONOVIĆ: Litije koje su u dominantnoj režiji SPC su čisto politički skupovi sa političkim ciljem nestankom Crne Gore. Zadnjih 30 godina SPC se bavi isključivo političkim pitanjima dok im vjera i mantija služi da što bolje prevare naivni narod. Sve ove nipodovštine rušenje spomenika, skidanje ili paljenje crnogorske zastave, iscrtavanje zastava drugih država, desile su se, nije teško pretpostaviti, od onih koji učestvuju na litijama. Sada im problem predstavljaju zatvorene granice prema Srbiji i BiH, jer ako bi se učesnicima litija isključila maloljetna djeca, to bi predstavljao pad šetača i do 50%.

Šta će se dešavati?

ĐONOVIĆ: Isto što i sa protestima političkog pokreta “Odupri se”. Biće ih sve manje i manje po brojnosti jer oni ne nude ništa, a Crnoj Gori oduzimaju ono po čemu je ona prepoznatljiva u svijetu. Da bi i dalje ostala takva država Crna Gora mora, gdje god su ugroženi njeni vitalni interesi, pokazati ono zbog čega je država DRŽAVA.

Svi znamo, i oni koji brane državu i oni koji je napadaju, da je ovo posljednja veća bitka za Crnu Goru, odnosno protiv velikosrpske politike prema Crnoj Gori. Kada se crkvena imovina vrati onome kome je uvijek i pripadala tada će srpski popovi konačno moći da počnu da se bave vjerom, a ne imovinom koja nikad nije ni bila njihova.

Često se javljate da komentarišete aktuelna dešavanja u Crnoj Gori, sa jasnom porukom da možemo imati različita mišljenja, ali da je država svetinja i da se mora čuvati i braniti. Mnogi u Crnoj Gori,međutim, ćute na pojave kojima se podrivaju državni temelji… Kako Vi na to gledate?

ĐONOVIĆ: Tako je, javljam se i komentarišem jer smatram da je to obaveza i najmanje što se može uraditi za svoju državu, ako je volite i smatrate svojom. Oni koji Crnu Goru ne vole i ne smatraju je svojom državom, a žive u njoj, bilo bi dobro da makar koliko-toliko ućute dok ne nađu i odu u onu državu koju vole i koja njih voli. Tek tada će shvatiti da njihova uloga u toj voljenoj državi ne prevazilazi ulogu mišića koja se u medicini zove KREMASTER. Neće biti prvi koji su to prekasno shvatili.

A što lijepo reći o onima (a ima i takvih) koji su devedesetih godina kao članovi LSCG ili nestranački pojedinci branili čast, pravo i slobodu Crne Gore, a danas su se udružili sa onima (DF i SPC) koji su bili i ostali primitivni borci protiv prava, časti i slobode Crne Gore. Ništa lijepo, rekao bih.

Možda bi se opravdanje moglo naći samo za one koji imaju medicinsku dijagnozu. Kako normalan čovjek može krenuti od Vilija Branta prema Hitleru u XXI vijeku, sem ako je prevara da je ikada bio na pozicijama Vilija Branta. Ovo pitanje dobro bi bilo postaviti takvima kako bi iz njihovog odgovora vidjeli da li je u pitanju dijagnoza ili karakter

Sve što čovjek radi u životu treba da radi da bi u svakom vremenu ostao čovjek, ni manje ni više od toga. Ko hoće više od toga nije čovjek, rekao je Šekspir.

Srpski analitičari najnovija dešavanja na relaciji Podgorica Beograd tumače predizbornom kampanjom u Srbiji. Da lije to baš tako?

ĐONOVIĆ: Da, radi se o predizbornoj kampanji, ali ta kampanja traje gotovo dva vijeka. Načertanije Ilije Grašanina iz 1844. nikad nije prestajalo da djeluje, već ga izvode u novim vremenima i novim uslovima. Možda je prije dva vijeka i imalo nekih šansi, danas nema nikakvih. Dominantne snage u Srbiji bilo kakav problem u Crnoj Gori vide kao njihovu šansu i počinju pokazivati hegemonizam prema nama, ali i prema drugima u okruženju. Zar konačno ne bi trebalio velikosrpski kartografi da razmisle kako to da Srbija permanentno gotovo sa svim komšijama (izuzev Republike Srpske kojom, na štetu RS, upravlja iz Beograda) ima loše ili izuzetno loše odnose. Nema baš najbolje odnose ni sa ostatkom naprednog svijeta. Tom velikonacionalističkom i velikodržavnom politikom prave sebi najveću štetu. Ako to konačno ne mogu da vide i sami sebi pomognu, teško da im može bilo ko drugi pomoći.

Kako komentarišete brutalnu kampanju srpskih medija protiv Crne Gore, naročito protiv predsjednika Đukanovića?

ĐONOVIĆ: Srpski mediji koji su pod potpunom kontrolom Aleksandra Vučića, a gotovo i svi drugi (sem par njih) vode u potpunosti sofističku kampanju protiv CG. Dakle, laž na laž. Milo Đukanović danas, svidjelo se to kome ili ne, jeste čovjek rješenja crnogorskog proevropskog puta, što naravno prepoznaje međunarodna zajednica, ali je time Milo Đukanović i čovjek koji sahranjuje velikosrpski hegemonizam za sva vremena, zato je prirodno da je Đukanović njihova meta.

Danas u XXI vijeku čovjek jedino može da zažali taj časni i napaćeni, a u velikoj mjeri zapušteni srpski narod. Sa onakvom pozicijom i onakvom dominantno flustriranom opozicijom, srpskom narodu se ne piše dobro. Ove riječi izgovarali su poslanici LSCG u posljednjoj deceniji prošlog vijeka mnogo puta. Nažalost, u Srbiji se nijesu našle većinski one političke snage koje su zaustavile nazadnu politiku, a sproveli onu koja donosi dobro srpskom narodu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Deni
Gost
Deni

Da bas su Srbi zapusteni, nikako da se nadju. Od Slovenije, preko Hrvatske i Bosne pa do Makedonije i Kosova in na kraju Crne Gore. Nek im je bog upomoci.

floresita
Gost
floresita

U pravu je covjek skroz! To su crkve naseg naroda,a ne popova,tako da sto prije to treba da se vrati nama i nasoj drzavi! I da se popovi manje bave politikom!

mnee
Gost
mnee

Sto sad ne organizuju “spontane” litije kad su se zatvorile granice prema Srb i Bih?Jos sto kaze da nema djece ,plus ovih sto dodju sa strane,rijetko koga bi i bilo!

keposs
Gost
keposs

Pokusavaju da nam poljuljaju reputaciju koju imamo u evropi…srecom,nece im uspjeti!

hemuli
Gost
hemuli

Ja ne znam,Srbija sa svima ima problem…sa evropom,CG,sa svima…ocigledno da nije do nas

Steff
Gost
Steff

Ziva istina.Milo je covjek koji nas je okrenuo evropi i nekim sirim vidicima,prostoru dje su razne vjere i nacionalnosti,a svi smo kao jedno! I logicno je da to smeta ovoj drugoj strani.

ND123
Gost
ND123

“Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite, bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite, mjerit će vam se. Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Ili kako možeš reći bratu svomu: ‘De da ti izvadim trun iz oka’, a eto brvna u oku tvom? Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka… Više »

vitamin C
Gost
vitamin C

ND123, uravo SPC i Srbi sude Crnogorcima i Crnoj Gori.I čeka ih ovo što ste napisali, i to vrlo brzo.

Tetrijeb
Gost
Tetrijeb

Mediji su plaćeni da sire negativnu propagandu protiv Crne Gore to je očigledno

Gospodja Franca
Gost
Gospodja Franca

Sve je ovo Vucicevo maslo i Df i SPC radi kako im on diktira

Srna
Gost
Srna

Df je davno pokazao svoje pravo lice tako da je o njima svaka rijec suvusna

Zvezdasica
Gost
Zvezdasica

Koja je svrha postojanja Df samo me interesuje

Lav
Gost
Lav

Da zgrcu milione i reklamiraju DPS.

Vanzemaljac
Gost
Vanzemaljac

Sta se moze pametno nauciti od Mandica?

Sony
Gost
Sony

Država mora da im stane na put. Ako treba i najvećom silom, i da im ostavi do znanja da su prešli svaku mjeru tolerancije!

PetarPan
Gost
PetarPan

Vucic je osoba o kojoj covjek ne treba mnogo da trosi rijeci. Bez komentara.

Panda
Gost
Panda

Srpski mediji jesu pod potpunom kontrolom Aleksandra Vucica.To je covjek koji svakog dana iznosi neistine.

opozicijaMne
Gost
opozicijaMne

Front neka se pozabavi svojim problemima.

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Ispade da se svetinje brane tako sto se skrnave spomenici partizanima

Bjelopoljac
Gost
Bjelopoljac

Sa crkvenih pitanja su presli na politicki teren i to je pogubno

Ilija
Gost
Ilija

Volio bih da malo skalaju sa retorikom i nastupima jer je ovo zaista prevrsilo vise svaku mjeru

Kengur
Gost
Kengur

Mnogo se podigla tenzija i o utice na ove usijane glave koje su na sve spremne

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Sa crkvom nemam problem nikakav,samo da oce skrajnut rista joanikija i ove ostale ratnike ,pa neka ostave samo miroljubive popove

Mestar
Gost
Mestar

To je kao da hoces iz nacisticke partije Njemacke da izbacis Hitlera, Himlera i Gebelsa. Dakle nemoguce zato sto je to utkano u samoj DNK te organizacije.

Liberal
Gost
Liberal

Mene je sramota dje zivim kad vidim da je cetnicka ideologija zatrovala djecu partizana da lome sponenike borcima koji su zivot dali za jugoslaviju

Stefo12
Gost
Stefo12

Spc je mafijaska organizacija koja u rukama ima sve zivo ,od medija i poloticara,do obicne sirotinje kojima daju mjesecnu pomoc i onda upravljaju s njima kako oce

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Trebalo bi evropa da se dogovori i da im pošalje nekoliko ljudi da vrše vlast jedno 30godina i onda bi se nešto u glavi srba promjenilo,ovako im prijeti nimalo fina budućnost?

ElPatron
Gost
ElPatron

E nemo, a ti nas.guras u casne???🤣😂🤣😂🤣🤣🤣😂

Čudnovata voćka
Gost
Čudnovata voćka

Slusah ga skoro na nekoj A televiziji. Super lik! Takvu opoziciju bih glasala momentalno!

Toni
Gost
Toni

Ti takva jedna jedina si dovoljan razlog da se bježi odavde.

Boka di cataro
Gost
Boka di cataro

Kako ide gradnja stanova i prodaja polovnjaka.

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo, njihova rak rana!!!

ilke
Gost
ilke

Pa jeste, nama znaci. Mi se ne odricemo svojeg, da menjamo zastavu i himnu svakih 20 godina.

Neka to
Gost
Neka to

ilke vi ste se 1918 odrekli pa sad lutate i nemozete vjerovati da ste zalutali

Anonimous
Gost
Anonimous

Vas niko nije izdao i ugasio državu i crkvu nakon što je skoro cijela vojska izginula braneći budućeg okupatora…

ilke
Gost
ilke

@Anonimus. Ko je vas izdao? Vi ste kapitulirali i postali austrougarski saveznici. Ako vas 1918. vredja , je l’ vas vredjaju i granice koje ste tada dobili?

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

ilke znaš li kako je Bežanija u Beogradu dobila ime. 1916. ste bježali pred vojskom Austrougarske preko Mojkovca. Tada je izginula crnogorska mladost da bi vi pobjegli u toplije krajeve. Zato se primiri i ne pominji vašu bruku, mada ste se u dosta ratova prilično obrukali, što jes’ jes’.

ilke
Gost
ilke

Bezanija je pripala Srbima 1918, pa ti vidi ko je bezao. Srpska vojska je bila na Vidu mesec dana pre Mojkovacke bitke, gde su Srbi iz CG branili svoju cast i nisu hteli da prihvate kapitulaciju koju je CG potpisala. Sa 200 poginulih to vam je i danas najveca bitka koju imate. Sto se tice izgubljenih ratova imamo ih mnogo,… Više »

Артур
Gost
Артур

Поштено би било присјетити се каменовања ЦЕТИЊСКОГ МАНАСТИРА од стране присташа ЛСЦГ 1991.Ђоновић је био члан ЛСЦГ а о његовом квалитету пише Славко Перовић.

Mrgud
Gost
Mrgud

Zato je Risto dovodoo svog vojnika Arkana na Cetinje.

ilke
Gost
ilke

@Mrgud. Pa sta ste uradili pobegli ili po obicaju isli po rodjake da pokazete kako ste jaki u grupi.

Anonimous
Gost
Anonimous

Risto je i onda od strane LSCG bio nazivan pravim imenom.

Serdar
Gost
Serdar

Referent opštenarodne odbrane i društvene samozaštite se opet javlja po zadatku.

Ovako je
Gost
Ovako je

Četnička zvijer skida kožu jagnjeta i pokazuje se onakva kakva jeste.

POJK
Gost
POJK

Nekada su se partizanska djeca igrala partizana i četnika. Danas se odrasla četnička djeca igraju partizana i četnika.

Ljesnjanin
Gost
Ljesnjanin

Sve tacno od A do S

Nata
Gost
Nata

Od A do S ???? Opet nova azbuka… o Boze

Meko
Gost
Meko

Sada je svima jasno u CG da je napad na spomenik direktna naredba SPC I prosrpskih partija.Smrt fasizmu slobodna narodu.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

U redu je i to da se raspravi,ali dajte prvo da procesuiramo ovu silnu korupcju u ovoj državi,ambasadorka usa kaže endemska korupcija,i da odgovaraju oni koji su odgovorni za propast i pljačku naših fabrika i firmi,pa ćemo onda o df i crkvi.

Gavrile
Gost
Gavrile

To Rankiša. Da znaš da je falilo tvoje britko pero i briljantno rasuđivanje. Čekamo Čedu, Čanka i Šerba.

Srbo
Gost
Srbo

Džaba krečite gotovo je, narod se sam digao niko ga ne gura a najmanje Df, sramota je Njegoša spominjati a micati ga iz udžbenika

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Zamisli da se Njegos digne i vidi nema Crne Gore,lakse bi bilo srbadiji kako ve sam zva da Njegosa nikad nije ni bilo ovako on ka pravi Crnohorac ne da da muva pane na Montenegro

Anonimous
Gost
Anonimous

Brate Trbo, ‘desio se narod’ je poznata floskula. Ne prijetie se tako, baš se ne sjećate kako bi sve završavalo kada počne tako?

Send this to a friend