Politika

Đonović: Svaki protest protiv Crne Gore Amfilohije je dosolio

Đonović

Politički analitčar Ranko Đonović kaže za Dnevne novine da mitropolit Amfilohije preko litija kupuje vrijeme i pravi svojevrsni pritisak na crnogorsku vlast, kako bi sebi obezbijedio bolju pregovaračku poziciju u razgovorima do kojih će doći.

On, kako ističe Đonović, dobro zna da je ovo i izborna godina i računa da može možda napraviti i neku vrstu političke trgovine.

“Vjerujem da je vlast svega toga svjesna i da ne može imati povjerenja u Amfilohija. Što se tiče litija i građana koji idu za Amfilohijem, siguran sam da jedan odsto njih nije pročitao Zakon o slobodi vjeroispovijesti, niti zna što tamo piše, niti su im duhovne vođe koje slijede to objasnili. Vjerovao sam da će objašnjenjima koja dolaze od strane onih koji su učestvovali u izradi Zakona, koji su ga predlagali i usvojili, građani shvatiti da se nikome ništa ne otima, da se radi o jednoj ogromnoj manipulaciji, ali to se, nažalost, ne dešava. Idu za Amfilohijem koji preko litija vodi političku bitku, uspijevajući da obezbijedi određenu podršku dijela građana koji vjeruju da će neko da “otima svetinje”. Ali, da se ne zavaravamo sve to što vidimo na ulicama, nije jedan, eventualno dva odsto Crne Gore. To nije Crna Gora, ali se stvara privid da je veliki broj onih koji su spremni da podrže Amfilohija, ne samo oko Zakona, nego što god bude trebalo. Ne znaju da Risto Radović, po mojoj procjeni, kupuje vrijeme, praveći preko litija svojevrsni pritisak na crnogorsku vlast, obezbjeđujući sebi bolju pregovaračku poziciju u budućim razgovorima”, ocjenjuje Đonović.

Ističe da treba imati u vidu i činjenicu da Amfilohiju ne “cvjetaju ruže” ni u odnosima sa vrhom SPC i zvaničnicima države Srbije.

“U njihovoj komunikaciji koju vidimo u medijima može se prepoznati izvjesna nesaglasnost sa ljudima koji vode glavnu riječ u Srbiji, a to su Aleksandar Vučić i Irinej. Dakle, sve to će lukavi Risto Radović dobro da izvaga i da vidi od koga i pod kojim uslovima može da izvuče najveću korist. Pri tom, u toj svojoj političkoj utakmici, vrlo vješto koristi pitomce Kalabića i Mihailovića. Ali i pitomci žele da pobijede, pa je ova utakmica vrlo zanimljiva za posmatranje. Ali, samo dok traje, jer rezultat se zna svi će izgubiti. Mislim da je Amfilohije dobro svjestan da im je ovo posljednja utakmica, kao i oni koji stoje iza crtanja trobojki po crnogorskim gradovima”, naglašava Đonović.

Đonović kaže da, kada MCP u pitanju, ne treba isključiti nijednu mogućnost pa ni tu da Risto Radović napravi određene zaokrete.

“Neće to biti još. Dokle god bude građana koji će da šetaju, dokle god bude raspoloženih da crtaju i brane zastavu druge države i da napadaju policiju, dotle će se pokušavati sa podizanjem tenzija. Kako je država odlučna da ne dozvoli radikalizaciju, Amfolihije će u jednom trenutku ući u dijalog sa Vladom i pokušati najviše da izvuče. Tako radi decenijama. Uvijek je znao da se prikloni tamo gdje je za sebe mogao da obezbijedi najviše koristi. Ne mislim na korist u materijalnom smislu, nego na uticaj”, smatra Đonović.

On skreće pažnju na različite izjave koje dolaze iz Srbije, da Amfilohije ne može biti pregovarač, kao i da može.

“Vučić pokušava da nametne Irineja da on bude za pregovaračkim stolom i da preko njega napravi politički uticaj u Crnoj Gori, jer znaju da sa Amfilohijem nije sigurno. Ipak, neće da pokažu do koje mjere mu ne vjeruju, pa zato i ne komentarišu njegove drske izjave upućene na račun predsjednika Srbije. Ali, sve to neće imati nikakvog uticaja na našu državu. Crna Gora nikada nije bila jača nego što je sada, nikada nije bila organizovanija i bliža cilju nego što je danas. Nikada državni niti interesi nijesu bili zaštićeniji i nikada nije bila na boljem putu nego što je danas. Poređenje sa 1918. ne prolazi, jer to vrijeme i okruženje u kojem je Crna Gora postojala ne može se uporediti sa današnjim. Crna Gora ima najmoćnije partnere u sviijetu, ima i rukovodstvo koje zna šta radi”, poručuje Đonović.

On kaže kako se nada da će Amfilohije biti dovoljno pametan da ne radikalizuje proteste, kao i da će prestati da “ispod žita” huška, kao što je to radio u slučaju kada je Crna Gora priznala Kosovo.

“U tom i sličnim slučajevima Amfilohije Radović nije bio nevin. Sve što se dešavalo podržavao je tajno, kao što, vjerujem, podržava i crtanje trobojki po Crnoj Gori. Prilično sam siguran da otpori koji se navodno dešavaju zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti o kojem pojama nemaju oni koji šetaju, sigurno nije bez Amfilohijevog znanja i amina. On sve to pomalo dosoljava”, smatra Đonović.

Mnogo je više onih koji vole Crnu Goru

“Onih što bi preokrenuli Crnu Goru naglavačke je mnogo manje, nego što to možda nekom izgleda. Najbolje to pokazuju rezultati predsjedničkih izbora. Neka saberu glasove gospodina Đukanovića i onih Crnogoraca koji bi danas glasali i vidjećemo da dvije trećine Crne Gore stoji na pozicijama nekadašnjeg Liberalnog saveza Crne Gore, te programa DPS-a i SDP-a koji su nas, na sreću, doveli do samostalne države i trasirali evropski put naše države”, poručuje Đonović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pocrnogorčen
Gost
Pocrnogorčen

Ko je ovaj mnogo bitni?

Crni Gnojni Čir
Gost
Crni Gnojni Čir

Za mene je Veliki Slavko potrefio nadimak, zaboravio sam kako je kolegu Đonovića pohvalio.

Pedja
Gost
Pedja

Milo oce da oduzme svetinje e vala sad je tek puka. Crna gora nek postoji al bez toga mila i mirasa dedeica. Mnogi crnogorci isto ovako misle ko i ja.

Stefan
Gost
Stefan

Amfilohije kao vjerski poglavar treba da smiri gradjane, a ne da ih koristi kao stit za licne interese.

freeMNE
Gost
freeMNE

Neće,da je htio davno bi to uradio.

Jovan
Gost
Jovan

Ono sto oni rade ne rade pravi vjernici, poruke koje salju na litijama su iste one poruke koje su slali njihovi 90-tih godina

PG_taksista
Gost
PG_taksista

Dzaba mu sve shvatit ce narod da je ovo sve igra opozicije u saradnji sa Srbijom koja ima daleko vise koristi od naseg naroda

Marko
Gost
Marko

Amfilohije doliva ulje na kao sto ih je dolivao tokom rata i blagosiljao ratne zlocince

Planinka
Gost
Planinka

Najgori su mi ovi sto su na ulice a ni da se prekrste ne znaju. Toliko koliko su oni vjernici

Silvana
Gost
Silvana

Dako vise shvate da nece moci da ruse drzavu ovim putem

Kasija
Gost
Kasija

Zna se od pocetka ko stoji iza ovih litija i protesta

DragoNK
Gost
DragoNK

Sramotno je sto se na litijama skandiraju kosovske pjesme i sire trobojke. Toliko o njima.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Drago, Njegoš je pjevao o Kosovu, Kralj Nikola je napisao ,,Onamo, namo da viđu Prizren, ta to je moje, doma ću doć”, državna zastava Kraljevine Crne Gore je bila trobojka.

Kolasinacc
Gost
Kolasinacc

Nisu ovo vjerski protesti, nego politicki protesti Amfilohija i njegovih piona kojima ce ostati bez para koje nemilice trose

Gospodja Franca
Gost
Gospodja Franca

Ne mogu nista CG, sad je jaca nego ikad!

BokeljHN
Gost
BokeljHN

Ko vam je Đonović hahahah

JunaK
Gost
JunaK

Naravno da je mnogo vise nas koji volimo Cg!!

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Amfilohije je u svakoj corbi mirodjija

Sony
Gost
Sony

Neka setaju koliko oce i gdje oce uzalud im je!

Zvezdasica
Gost
Zvezdasica

Setaju ulicama huligani koji samo gledaju kako ce izazvati neki nered, to je i vise nego ocigledno

HNovljanin
Gost
HNovljanin

Burek i jogurt za bota

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Mirne litije, samo saobraćajni policajci da na raskrsnicama regulišu saobraćaj, a ti vidiš huligane.

Djekna
Gost
Djekna

Pola ovih sto setaju ne znaju ni zbog čega setaju. Preko noci sve neki vjernici

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Kako je to biti bot ?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Očigledno da narod zna zašto prisustvuje molebanima i litijama.

Knjaz Danilo
Gost
Knjaz Danilo

Evo prodje 2 mjeseca od usvajanja, ne čuh da je ni jedna crkva, hram ili manastir otet??

BosaNova
Gost
BosaNova

Haha 2 puna mjeseca ihaaa…e nista onda

Knjaz Danilo
Gost
Knjaz Danilo

Bas tako kako u naslovu pise!!

Niksic
Gost
Niksic

Djonovicu, znas ti odlicno da su za dps glasali mnogi sa litija i šetnji. Bar 1/3 od njih. Samo u Niksicu seta svake noci preko 20 000. Juce po provali oblaka cak i vise. Brojke su jasne, tu je ogroman broj glasao dps. Ne prisvajaj i njih sad!

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Demokratija je izgleda kad može neko ovako da govori u javnost i da niko nista ne preduzima od vlasti i još ga ta ista vlast ohrabruje.

Bnjj
Gost
Bnjj

Kupljeni analitičar

brkoo
Gost
brkoo

Uzeli su nam budućnost,protjerali djecu, rasprodali društvenu imovinu, opljačkali muzeje, pokušavaju da nam protjeraju pismo i jezik i na kraju hoće i vjeru da nam oduzmu. Dokle ovo može da ide, mora se jednom reći stanite ljudi ovako više ne ide.

Knjaz Danilo
Gost
Knjaz Danilo

Uzela te uzma!! Kako vas brw nije vise sramota..zasticeni ste ko bijeli medjedi, sva prava imate veca nego crnogorci.. neko cera tvoje pismo koje tvoje pismo jado jadni ćirilica je crnogorsko pismo koje ste prisvojili.. kad vas je vuk karadzic opismenjavao po srbiji njegos je imao 5 knjiga.. prva stamparija na balkanu je bila oktoih.. ko ti to proceruke jezik..… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Knjaz Danilo, kada već pišeš o pismenosti, da te napomenem da je Knjaz Danilo Petrović na današnji dan 1856.god. uveo za školsku slavu dan Svetog Save.

Haris
Gost
Haris

Što vi miraševci ne odsolite

Svjefol
Gost
Svjefol

Djonovic je potpuno u pravu. Pop Risto igra svoju licnu igru, opozicija se grcevito bori da opstane ba politickoj pozornici, sa onom dvojicom koji misle da ce tako da izbjegjnu zatvor, Vucic bi da vrati CG pod okrilje Srbije ali je sve uzalud. Nema vise…. A tek ce da vide sto ce se desiti kada pop Risto ne postane patrijarh,… Više »

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Ironicno je da se spc buni protiv otimanja hramova a oni su prvi upisali katolicku crkvu u boki na sebe

Leart
Gost
Leart

Ne vidim poentu ovih litija ,protiv cega se tacno bune kad se tacno zna da niko ne otima nikakve crkve

mrkela
Gost
mrkela

Znaju li šetači da su penzije i plate veće u Crnoj Gori nego u Srbiji i to boli Srbiju .

Nikšić
Gost
Nikšić

Nije tačno. Stigla nas je Srbija od 1 Januara a za koji mjesec će nas i zvanično prestići.

BosaNova
Gost
BosaNova

Netacno…bilo nekad

Nedjeljko
Gost
Nedjeljko

Prije odvajanja ovi Dusebriznici su se “bojali” da cemo SVI skapati i ubiti se od nerada…Sada Kad su primanja u Crnoj Gori oko30% veca ne mogul da se Kano bi oni kazali..Opasulje..trt za to..mozete pucsti od zavisti..

Strijelac
Gost
Strijelac

Ako preko njega ne uspiju ( a, izvjesno je da neće ), ostvariti svoje političke ciljeve, političke stranke, kao što je DF, Demokratska i druge raznorazne ,, crnogorske ” stranke….ubrzo će kao nekad pisati grafite: Risto – Turčine!

Jež
Gost
Jež

Istina, pokušsvaju prečicom, tj. ulicom doći na vlast.No, to će im biti jedna u nizu neosyvarenih želja.
Nikad više 1918.g.

Komita
Gost
Komita

Ko o cemu risto o kosovu,da je srece preselio bi se tamo da odmorimo

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Litorgijanje po crnoj gori treba pod hitno zaustaviti,imamo li prava mi koji zaglavimo u saobracajne guzve zbog njihovog srbovanja ili ne ?

Liberal
Gost
Liberal

Amfilohije se odavno bori protiv ove drzave i njene samostalnosti

Stefo12
Gost
Stefo12

U pravu je ,niko od gradjana nije procitao ni nacrt a ne citav tekst zakona

Bokelj
Gost
Bokelj

hahahahha Ko je Đonović?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kažu da ih je sinoć bilo najviše pa me interesuje da li je zbog toga što je Amfilohije juče izjavio da je Crnogorska crkva bila autokefalna i priznata od cijelog svijeta. Da li sad treba da promijene zastave? Da li su i dalje Srbi ili su i Srbi i Crnogorci?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, Mitropolit reče da je Mitropolija uvijek bila i biće dio SPC. A lijepo je što si primijetio da su litije bile najbrojnije do sada.

Andjela
Gost
Andjela

Tesko drzava dje popovi popuju! Njihova duhovnost je za druga obiljezja a ne drzavna. Popovi izbjegli iz Kinina i restva one Yu kakvo dobro misle Crnoj Gori i crnogorcima osim svojih interesa, pogledajte im vozne parkove, pogledajte im niacin zivota nidje ih nije bilo a sada kao crne vane mlate gradovima i guraju se prvi u redove Caj i samoposlugu,… Više »

Suljo Kožar
Gost
Suljo Kožar

Je li bilo naroda na litije sinoc ?? Ja mislim nidje niko .

Novljanin
Gost
Novljanin

Ne znam za druge gradove ali u Herceg Novom po provali oblaka 10 000 ljudi.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Biti državljanin ove zemlje,i raditi protiv nje,to je van svake pameti!!!

sela radi
Gost
sela radi

Đonoviću, ti nama soliš pamet

Joo
Gost
Joo

Jesi procitao zakon?!….bibliju??!!!….nisi….tisina…

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Đonović izjavio da jedan do dva posto naroda izlazi na litije. To bi značilo oko 6.000. Vidi se da drug Đonović prati samo TV CG i CDM. Pošto vas pomenuh,očekujem brisanje komentara.

e ne znam
Gost
e ne znam

Odje ne brisu kao na vijesti. Ovo nije politizovan portal.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Gavrilo, da umiješ čitati ne bi bio protiv svoje države.

Stari Djedo
Gost
Stari Djedo

Đonoviću: Problem je u tome sto DPS nece da dozvoli da se vidi taj broj (ne vidim razlog? “Grand Strategy?”) ali da hoce, svima bi bilo jasno da je Djavo odnio salu! Priznajem da sam TAKTICAR(vrhunski bez lazne skormnosti!) kao oficir ali stvarno ne razumijem tu strategiju!

Joo
Gost
Joo

Da si takticar kaosto nisi razumeo bi kakva je taktika iza pustanja neprijatelja da pokaze sve svoje adute….a vreme uvek radi za strpljivog….

Stari Djedo
Gost
Stari Djedo

Đonović

Komsija
Gost
Komsija

Sve i da je ovo tacno,samo se pitam da li ovaj DJONovic,Miras,”knjizevnik” Popovic,vlasnik “Zive istine”….. smiju poci u Beograd ili bilo koji drugi grad u Srbiju??

PG-TG
Gost
PG-TG

A što bi išli u prslu srbiju, a komšija?

Србин
Gost
Србин

Па кад је прсла, што се не вратите из Београда у ЦГ..

Komsija
Gost
Komsija

Da lijece bolesne mozgove zajedno sa tobom.

Joo
Gost
Joo

Zabole i njih i nas patka za Srbistan….toliko sveta a ti mislis daje nekom stalo do Srbistana…..

mrkela
Gost
mrkela

Kada imate crkvu Srbije u svojoj državi ne piše Vam se dobro . Srpskim popovima komanduje Vučić . Sve je jasno kao dan .

free samples
Gost
free samples

i zato ga mitropolit nece da primi nego mu kaze …idi ti kod druga ti pa nek te on prima ostavi narod na miru

🤣🤣😃😃🤣😃😃
Gost
🤣🤣😃😃🤣😃😃

Kako sada ja koji ne volim “””ove I one “”da se spustim sa drveta . Zato odoh u Svemir mozda jer tamo nema lopova kriminala otimanja mojeg I njihovog mafije …svega sto su zaboravili pri “” ovijema I onijema “”” NE vracem se vise a ti narode zagrli drvo i r PJEVAJ volim te volim vise od svega od zarkog… Više »

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

Kad bi gradjani procitali zakon, zapravo kad bi znali da procitaju zakon, uz izjave predsjednika, premijera, ministra, djonovica, cerovica, adzica, radonjica, ……it., izasli bi mnogo masovnije na te tzv. litije ! Ne toliko zbog same crkve nego vise zbog nacina i velicine manipulacije, jer je ocigledna namjera da se ide bas na to da zakon nece procitati ni shvatiti ni… Više »

e ne znam
Gost
e ne znam

A ti si procitao svih 66 clanova?

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

Nijesam, samo od 62 do 65 ! Znam sto pise i u 66 ! Ali ono sto pise tamo je potpuno jasno i u stilu je kadija te tuzi, kadija ti sudi !

Mileva
Gost
Mileva

Ove parade kiča po gradovima treba da prekine Risto jer ih je on i pokrenuo.

samo kažem...
Gost
samo kažem...

To su parade ponosa…

PG-TG
Gost
PG-TG

Hahahahahahaahah, e dobro si, litije parade ponosa, hahahahahahaha

Nikšić
Gost
Nikšić

Mozda su za vas iz Rozaja parade kiča

Titov pionir
Gost
Titov pionir

Milo I Amfilojije ne daju milione uzete od naroda
Zato ce se dva ” biznismena ” dogovoriti cim se njima uzdrma prijestol

mačor
Gost
mačor

Kazniti i protjerati mantijaše,zagovornike velikosrbijanske ideje,protjerati prvog gatačkog paroha Velimira Kovača zbog političkog protesta u Nikšiću-jednostavno ga vratiti u BiH.

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Tacno ali je ovo izazvala POLITIKA I POPOVI
…NA KRAJU CE SE MILO I AMFILOHIJE SVE KAO PO OBICAJU IZDOGOVARATI

Miro
Gost
Miro

SVI NA LITIJE DANAM SE DJEDOVI NE STIDE.

Send this to a friend