Politika

Dozvoljen izlazak iz samoizolacije radi glasanja

Građani koji se nalaze u samoizolaciji ili karantinu, a nisu pozitivni na koronavirus, moći će na dan izbora, u nedjelju 30. avgusta, privremeno da izađu radi glasanja i nakon toga se vrate u karantin ili kuću, dok će oni koji su pozitivni, a koji se nalaze na kućnom liječenju moći da glasaju putem pisma, kao i oni koji se nalaze na bolničkom liječenju, navodi se u naredbi koju je na prijedlog Instituta za javno zdravlje usvojilo Ministarstvo zdravlja.

“Birači koji su, na osnovu rješenja sanitarne inspekcije, smješteni u karantin ili samoizolaciju prilikom ulaska u Crnu Goru ili zbog sumnje da su bili u kontaktu sa licima oboljelim od novog koronavirusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti mogu da izlaze iz karantina ili porodičnog smještaja ili drugog objekta, radi glasanja na biračkom mjestu, samo u vremenu potrebnom za glasanje, uz obavezno pridržavanje svih propisanih mjera (nošenje zaštitne maske, fizička udaljenost od dva metra, dezinfekcija ruku), u skladu sa preporukama Državne izborne komisije”, ističu u Ministarstvu.

Dalje navode da birači koji su na osnovu rješenja sanitarne inspekcije smješteni u karantin ili samoizolaciju jer imaju pozitivan rezultat PCR testa na novi koronavirus i imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti, mogu samo da glasaju putem pisma u porodičnom smještaju ili drugom objektu u kojem su smješteni.

Oni su takođe dužni da se tokom glasanja obavezno pridržavaju svih propisanih mjera (nošenje zaštitne maske,  fizička udaljenost od dva metra), u skladu sa preporukama Državne izborne komisije.

“Povjerenici za glasanje van biračkog mjesta prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma dužni su da se pridržavaju svih propisanih mjera (fizička udaljenost od dva metra, dezinfekcija ruku, nošenje zaštitne maske i rukavica i jednokratne prekrivke za odijelo), u skladu sa preporukama Državne izborne komisije”, ističe se u naredbi.

Oni su prilikom povratka na biračko mjesto dužni da se pridržavaju svih propisanih mjera (fizička udaljenost od dva metra, dezinfekcija ruku i koverte sa glasačkim listićem, nošenje zaštitne maske, odlaganje korišćene zaštitne opreme).

I birači koji se nalaze na bolničkom liječenju, koji glasaju putem pisma u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se nalaze, dužni su da se tokom glasanja obavezno pridržavaju svih propisanih mjera.

“Povjerenici, prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma gore navedenih birača, dužni su da se pridržavaju svih propisanih mjera (nošenje zaštitnog odijela, visoko filtracione maske, vizira, rukavica, adekvatne obuće ili zaštite za obuću). Povjerenici, prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma ove kategorije birača u zdravstvenoj ustanovi, dužni su da postupaju u skladu sa propisom kojim se uređuje način i postupak sprovođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, a po uputstvima prisutnog zdravstvenog radnika”, navodi se u naredbi.

Birači koji se nalaze u bolnici radi dijagnostike, liječenja, medicinske rehabilitacije ili zdravstvene njege, koja nije prouzrokovana infekcijom novim koronavirusom, koji glasaju putem pisma u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se nalaze, dužni su da se tokom glasanja obavezno pridržavaju svih propisanih mjera.

I povjerenici, prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma gore nadevenih birača, dužni su da se pridržavaju svih propisanih mjera.

“Nepostupanje po ovim mjerama podliježe krivičnoj odgovornosti. Zadužuju se nadležni državni organi da pojačaju kontrolu poštovanja mjere samoizolacije, u skladu sa ovom naredbom i rješenjima sanitarne inspekcije”, ističe se u naredbi.

S.Đ.

Send this to a friend