Politika

DPS: Amfilohije u gubitničkoj predizbornoj koaliciji sa DF

Nekonstruktivan odnos mitropolita i njegovih saradnika prema više nego korektnoj ponudi koju su im saopštili najviši državni zvaničnici – moratorijumu na primjenu Zakona i pokušaju traganja za obostrano prihvatljivim rješenjem – još jedna je potvrda da njih Zakon i ne zanima već im služi kao sredstvo manipulacije vjernicima i javnošću, u cilju stvaranja političke platforme pred predstojeće izbore, saopštili su danas iz Demokratske partije socijalista.

Kako navode u toj stranci, predstavnici SPC u Crnoj Gori još jednom su dokazali da su im politički interesi, a prije svega oni antidržavni, važniji od položaja vjerskih zajednica i zakona koji se tim pitanjem bavi.

“Iz svega što se dešavalo prethodnih dana, jasno je da se Mitropolija stavila u službu jedne političke opcije, koju personifikuje Demokratski front i dio je izborne kampanje onih snaga kojima su litije i destrukcija jedina tačka političkog programa. Mnogo je dokaza koji potkrepljuju ovu tvrdnju: od činjenice da je mitropolit litije zakazao nakon zahtjeva čelnika DF – poslednji vapaj na ovu temu došao je od umišljenog “Njegoša od Budve”, funkcionera DF Marka Carevića – do informacije da Crkva dozvoljava da joj DF kroji pravni tim”, ističu u DPS-u.

Poručuju da se nedavnim instruisanjem vjernika za koga da glasaju na predstojećim izborima mitropolit napokon legitimisao i ogolio svoje političke ambicije.

“Tim činom zapravo nam je pomogao: sada je svakome jasno da njega ne interesuje da promijeni članove Zakona o vjerskim zajednicama, već bi on da mijenja vlast?!  Iako je želja mitropolita da u građanskoj Crnoj Gori konačno postane novi Sveti Petar Cetinjski, potpuno nerealna, njegove jasno iskazane političke ambicije ga postavljaju u ravan naših političkih konkurenata, čijim će izvjesnim porazom na izborima, zapravo biti poraženo i sve što je u ovoj političkoj borbi koristio, prikrivajući svoju ambiciju vjerskim razlozima”, navode u DPS-u.

Zato je, kažu, krajnje neodgovorno što SPC u Crnoj Gori pokušajima destabilizacije države, ignorisanjem epidemiološke situacije u zemlji i protivljenjem zakonima jasno stavlja političke interese ispred crkvenih, a vjernicima manipuliše da bi ostvarila svoj politički cilj.

“Imajući sve to u vidu, pozivamo građane da se ne izlažu dodatnim rizicima i ne učestvuju u političkim kampanjama, pa makar one bile i nevješto maskirane crkvenom ikonografijom”, zaključuju u Demokratskoj partiji socijalista.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bozidar
Gost
Bozidar

Pa kad je gubitnička zašto se onda toliko brinete ali vidi se da čim se spomenu litije vama se tresu gače.

Pg cg
Gost
Pg cg

Tika taka

Nick
Gost
Nick

Nikad Crnogorci neće prihvatiti vjerskog vođu kojim se upravlja iz inostranstva i koji je neprijatelj Crne Gore, jer je narod naučio na vladike junake i koji stvaraju drzavu.
Parafraziram po sjećanju.
Blažo Jovanović

Miki Crnogorac
Gost
Miki Crnogorac

Nocas izlazim da brojim litijase, da vidim livno koliko ih ima, znam koliko ljudi stane u sportski a koliko na stadion, da se licno uvjerim, jer je vjerovatno istina nedje u sredini !

ZGUBIDANkoooooo
Gost
ZGUBIDANkoooooo

Ja kao neko koga politika ne interesuje , koji zeli samo da gleda stvari sa strane , postavio bih jedno pitanje ! Ako zaista Crkvu ne zanima zakon o vjeroispovesti vec ona ima neke druge ambicije , onda drzava takodje treba da izmeni ona tri famozna clana i tada Crkva zaista nece vise imati prostor za manevar a DPS ce… Više »

Milo
Gost
Milo

Ma tebe ne interesuje politika ali isto mislis kao Amfilohije,jesi li procito ta tri famozna clana ili mislis tudjom glavom.

Mestar
Gost
Mestar

DPS nikad nije bila jaca a ni ozbiljnija partija. Nikada nisam za njih glasao ali sada sa sigurnoscu hocu. Ujedinili su sve nas koji volimo i postujemo nasu domovinu nezavisnu Crnu Goru i sve narode koji zive u njoj. Nikada nismo bili jaci i odlucniji da je sacuvamo od fasista izdajnika i okupatora koji hoce da je vrate u srednji… Više »

Bozidar
Gost
Bozidar

Šta se tebi dogodilo djeluješ mi nekako stresno i usput ne valja ti lagati druge a posebno ne valja lagati sebe jel to je onda znak neke boleščine

Barski
Gost
Barski

Koliko ste sigurni u pobjedu mogu opisati na svom primjeru.. Nikad nisam ni privirio u neku partiju, ni ja ni bilo ko iz uze familije, svako od nas je pozvan od strane dps staba da vide kako smo, treba li nam sto, da dodjemo do opstinskog odbora ako mogu kako da nam budu na usluzi, kako smo zadovoljni covid mjerama… Više »

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Sve je tu, umjesto čiča Draže tu je đedo Risto, umjesto četnika tu su pristalice na litijama i umjesto politike Karađorđevića prema Crnoj Gori tu je politika DFa i satelita…… U pamet se Crnogorci!!!

Bozidar
Gost
Bozidar

E lako je reč u pamet se ali ?

E mail
Gost
E mail

Nisam glasac DrPS-a, jer smatram da su unistili institucije drzave zbog cega se ovo i desava ali su ovdje u pravu, SPC je politicka partija i vjerska sekta a ne crkva. Ovo sto oni rade nema veze sa Bogom i hriscanstvom!

ND123
Gost
ND123

Mrzitelji SPC i Mitropolita samo da ste zdravo “Iz mržnje progovara strah. Mrzimo one kojih se bojimo jer nas ugrožavaju ili bar verujemo da nas ugrožavaju, što nikako nije isto. Naše su procene veoma često nepouzdane i varljive. Veoma retko procenjujemo ljude na osnovu onog što stvarno jesu i stvarno čine, daleko češće na osnovu naših predubeđenja, očekivanja i zahteva.… Više »

Marko
Gost
Marko

Pa ko pljuje na Crnu Goru i Crnogorce eo 30 godina ? ko nas nazva kopilad ? ko ne priznaje ovaj narod i njenu zemlju ? i onda se pojavi neki lik poput tebe, da prica da smo mi mrzitelji ? Ko nam je zapalio zastavu ? Je li ova crkva osudila taj cin ? A ko nikad ne stavlja… Više »

mitkoo
Gost
mitkoo

Ovo mu je misija od kad je došao u CG, samo ste ponovili ono što svi misle od 91. no vam je do skoro valjao. Ili imate mu.a da preživite bez njega ili idite zajedno sa njim.

Dali
Gost
Dali

Neznam kad bi stvarno mitropolit Amfilohije pozva vjerujuci narod pa i Joanikije nisam siguran da bi DPS dobro prosao .Narodu ne treba da ih neko uvjerava kakva je vlast ,oni imaju sud naroda,sto vise prave prema crkvi sukobe to ce im se samo obijati o glavi ali neka sve ce doc na svoje.

Bar
Gost
Bar

Nikad u zivot nebi glasa pipuna i ostale. Crnogorac sam. Crkvu svoju i svoju Mitropoliju ne dam. Na aparate ste svi,vlast pogotovo. Jer ovaj put nema da izlaze sigurni glasaci do 15h ja sam medju te bio sad vise ne

Bar
Gost
Bar

Hahaha gledamo se sjutra

Haris
Gost
Haris

Ovi popovi srbi su obična sekta u CG, dok se ne registriraju mogu samo da glume crkvu aaaaaaaahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

Vlajko
Gost
Vlajko

Sada kad nema Mandica neka Risto preuzme DF

Moje
Gost
Moje

Nema spasa do DF.
Df=dps

Laz ili istinLa
Gost
Laz ili istinLa

Pjescani sat
😂😂😂

Stav
Gost
Stav

Vazno je striktno postovati zakone! Ko zeli da seta, neka izvoli. Moze do sledece Nove…

Vjecna
Gost
Vjecna

Milo je krsan pametan pravi Crnogorac i pravi predsjednik a oni iz srbije bi nekoga mutavca da manipulisu sa njim

Oro oro
Gost
Oro oro

Tik tak

Oro oro
Gost
Oro oro

Tik tak

Janko
Gost
Janko

Cetnicka ideologija u Crnu Goru nema plodno tlo dzaba vucku jer Crnogorci su antifasisti

Milan
Gost
Milan

Crnogorci su vecina i oni ce vodit Crnu Goru to Se zna

Mila
Gost
Mila

Samo fali da Amfilohije ode na izbornu listu. Bruka, kakva su to vera i crkva

Joo
Gost
Joo

Niti vera niti crkva vec svetosavska sekkta…..

Danilo
Gost
Danilo

Pa vi ni nemate svoju crkvu i veru…Ili ste katolici ili SPC…Izmisljena nacija…

Izbori
Gost
Izbori

Ovako je čistije. Srpska crkva se uključila u predizbornu kampanju. Nadamo se da ćemo uskoro saznati njene kandidate.

Perko
Gost
Perko

Tik tak

Liberal Budva
Gost
Liberal Budva

Kralj Nikola bi bio ponosan sto je Crna Gora nezavisna

Crni panter
Gost
Crni panter

Ono sto je sigurno iako to opozicija ne vidi je cinjenica da su zajednicke izjave SPC i DF, koje su sve samo ne i prijatne za cuti za vecinu gradjana drzave Crne Gore koji te izjave dozivljavaju kao avet proslosti i kao sredovjekovni lov na vjestice, najveci razlog da se glasa protiv njih.I tako ce i biti opozicija ce osvojiti… Više »

Boban
Gost
Boban

Kad bankrotiramo na jesen onda ce nam jedino ostati da se u crkvu Bogu molimo.Ili cete nam mozda vratit sve pokradeno.Pisite malo o ekonomijo i ne skrecite temu!

Joo
Gost
Joo

Ovo isto si napisao ispod skoro svih tema….vidimo da ti je zelja najveca da Cg bankrotira….ali zelja ce ti bit…..obzirom da je tvoj Srbistan najzaduzeniji na Balkanu pre ce vama biti taj scenario……

Bozidar
Gost
Bozidar

Kad već pišeš a ne bi trebao jel lupetaš gluposti onda napiši da je kvartalno najuspješnija zemlja po Eurostatu Srbija koja ima najveći rast BDP – a u Evropi za razliku od CG koju u najoptimističkoj varijanti čeka pad BDP-a od najmanje 9% a to znaći glad. I ako nisi znao Srbija je odbila pomoć od EU od 3 miljarde… Više »

Vjera
Gost
Vjera

I Amfilohije je pokrao crkve, manastire i groblja. Iskoristio bezakonje devedesetih da ih sve prepiše na sebe i SPC.

Sjever
Gost
Sjever

Ne zamaraj te nas, da vidimo kako da prezivimo i nesto stvorimo. Kad budemo siti, pricacemo o tim temama…

Omer Milov
Gost
Omer Milov

Tu tu,pa pa

Haris
Gost
Haris

Ovi popovi srbi su obična sekta u CG, dok se ne registriraju mogu samo da glume crkvu aaaaaaaahahahahahahahahahahahahahahahahaha

Mikac678
Gost
Mikac678

DPS hoće pregovore i dogovor, samo reda radi a sve radi kako ne bi došlo do dogovora. Postoje ugovori između države i Katoličke crkve i sve ispod toga ne treba prihvatiti, to bi trebalo da bude osnov za ugovor između Mitropolije i države

Joo
Gost
Joo

Ali katolicka crkva NIJE okupirala Crnogorske svetinje kao svetosavska……jos svetosavcima nije bilo dosta nego su i 4 katolicke crkve…..naravno na primorju……devedesetih dok su mesetarili po CG upisali na svetosavce……sve o crkvenom pitanju vratiti na stanje pre okupacije 1918.-e

Zivjela nam
Gost
Zivjela nam

Dps je opozicija ubrzo, ako bog da narednih 50 godina

Mrgud
Gost
Mrgud

Dok je vas nema šta da strepe.

bog se javi
Gost
bog se javi

to nas lažete evo 30 god

Boban
Gost
Boban

Nisi u pravu,oni kad izgube vlast idu do Spuza narednih 50 godina,to je svima jasno a najvise njoma,zato se i bore svim silama

Joo
Gost
Joo

Nikada ti necemo dozvoliti da vam se taj san ostvari…..nikada vise srbochetnici i klerofashisti nece vladati u CG…..nikad vise 1918,-a…….e viva Montenegro 🇲🇪

Garo
Gost
Garo

Necete cetnici nikad za nikad zapamtite

Monako
Gost
Monako

Brzo ce izbori a većina su pravoslavci 75% podrzava MCP zato se dobro razmislite jer možete izgubit izbore na primer na sjever ćete imati žestok pad zato pamet u glavu!Veliko je ogorčenje medju ljudima na sjever!E viva🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Lav
Gost
Lav

Ja sam bio vjeciti opozicionar i protestova protiv Mila od kako sam ima 15 godina, ali sad kad sam vidio da su mu alternativa mrzitelji Crne Gore i crnogorskoga, glasacu samo za njega. Razmisli kolko jos ima takvih.

Milun
Gost
Milun

Da da
Kad bi samo dva grada predstavljala Crnu Goru.
Nikad jači DPS

Montenegro!
Gost
Montenegro!

Veliko je nezadovoljstvo i na primorje jer im je sezona propala tako da nije samo dva grada a videces na izbore koliko je jak DPS!

bog se javi
Gost
bog se javi

a koliko je pravih vjernika e qq

Istina boli
Gost
Istina boli

To što je 75% pravoslavaca na znaci da je 75% srba a upravo to će biti najveći problem Rista Radovića.Ja sam pravoslavne vjere CRNOGORKA i glasam DPS.

Istina boli
Gost
Istina boli

75% pravoslavaca nije 75% srba i prestanite da posrbljavate svakog ko je pravoslavac.To što radite je šovinizam.

Sekula
Gost
Sekula

Bitno je da većina nisu svetosavci

Antoan
Gost
Antoan

Vise je nego jasno da im ne odgovara pronalazenje zajednickog resenja i da zakon nije sppran neho su po srijedi pretenzije da se rusi vlast na drzavnom nivou

Bjelopoljac
Gost
Bjelopoljac

Nista ne bi oni progrijesili da su prihvatili da se susprenduje zakon do momenta kada ce nadlezni ustanoviti je li u u skradu sa ustavom ili nije

Marta
Gost
Marta

Ponida vlasti je bila sasvim korektna i na mjeato pritom podržana je i iz Brisela

Rada
Gost
Rada

Šteta je da smo jos jednom uvidjeli da se crkveni velikodostojnici mijesaju i guraju u politiku onamo dje im nije mjesto

Migara
Gost
Migara

Vidjeli smo da DPS gura nos u crkvena pitanja, a nismo da se crkva mijesa u politiku. Neka potpusu ugovor jao sa ostalima oli promijene sporne tacke i vidjecelo ko je u pravu. Lako je d😉

Kengur
Gost
Kengur

Jasno glaano i nedvosmisleno Amfilohije je pozvao da se ne glasa za DPS nego za opozicione partije

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Besprizorno je mijesanje crkve u unutardrzavne i partijske stvari kao i vodjenje i ucestvovanje u predizborne kampanje

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Najbolje za srbe hriscane je da pogledaju kakav im je pastir u S’edoku bozje ljubavji

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Vi ste prošlost,ovo se ne komentariše

Prc CG
Gost
Prc CG

Samo sanjajte dps,kad gubiš onda ne postavljaš uslova nego predlažeš rješenja kao sto vi pokušavate da bi ostali na vlasti.
Došlo vreme da se rastaljene vi i vlast,tik-tak-tik-tak….

Lida
Gost
Lida

Kraj Ristu i df -u.

biram pravdu CG
Gost
biram pravdu CG

Kome god je Crna Gora u srcu neće ići na litje Srpske pravoslavne crkve, koja niti pripada Crnoj Gori , niti su joj “koreni” ođe. Tim prije što se SPC ponaša kao politička partija sui generis, čiji cilj nije jačanje samostalne države Crne Gore, no njeno ponovno unijaćenje u Srbiju, kao srbijansku regiju. Kome to nije jasno? Crnogorcima jeste, i… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Vi nijeste Crna Gora

C P C
Gost
C P C

Nije da ni vas nešto posebno preferiram, ali svaka vam je na mjestu. Nema popuštanja više, samo po zakonu. Vakat je!

Barski
Gost
Barski

Pa glavar ti je rekao da se stopira sve, sto se sad ti busas, koji zakon, ovaj sto su rekli da ce da suspenduju jel? 😂😂😂😂

Send this to a friend