Politika

DPS bi podržalo 40 odsto građana 

Demokratsku partiju socijalista (DPS) bi na parlamentarnim izborima podržalo 40 odsto građana, Demokratsku Crnu Goru 23 odsto, a Demokratski front (DF) 15 odsto, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je objavila američka neprofitna organizacija Međunarodni republikanski institut (IRI).

Istraživanje, objavljeno na sajtu IRI, radila je agencija IPSOS u periodu od 6. do 12. oktobra na uzorku od 1,22 hiljade ispitanika, piše Pobjeda.

Na pitanje za koju partiju bi glasali ukoliko bi izbori bili u nedjelju, najviše ispitanika, njih 40 odsto, odgovorilo je DPS. Slijede Demokrate sa 23 odsto glasova, DF sa 15 odsto, Socijalistička narodna partija (SNP) sa pet odsto i Demos, Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija (SDP), Građanski pokret URA i Bošnjačka stranka po tri odsto, piše Pobjeda.

Da bi situacija bila bolja ukoliko dođe do smjene vlasti na vnarednim izborima smatra 43 odsto, dok 31 odsto misli da se ništa ne bi promijenilo. Situacija bi se pogoršala, smatra 18 odsto, a osam odsto nije moglo da ocijeni.

Ukoliko bi bila dva kandidata na predsjedničim izborima, muški i ženski, koji imaju iste kvalifikacije, 49 odsto ispitanika je kazalo da bi im u tom slučaju bilo svejedno kojeg je pola kandidat za kojeg bi glasali, 27 bi podržalo muškarca, a 22 ženu, dok je dva odsto kazalo da ne zna.

Čak 54 odsto ispitanika je kazalo da država ide u pogrešnom smjeru, 37 odsto je reklo da ide u dobrom smjeru, dok je deset odsto kazalo da ne zna.

Na pitanje da li sadašnja generacija mladih ljudi ima dobru budućnost u Crnoj Gori, 61 odsto je kazalo da nema, 29 je odgovorilo da ima, dok 11 odsto nije znalo da ocijeni.

Najveći broj ispitanika, njih 66 odsto, kazalo je da je najveći problem u državi nezaposlenost. Na drugom mjestu, sa 38 odsto, su male plate i penzije, a na trećem kriminal sa 33 odsto. Korupciju kao najveći problem vidi 28 odsto ispitanika, a nizak
životni standard 26 odsto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend