Politika

DPS: Brojni su dokazi da je SPC politički akter i partner Demokratskog fronta

Reakcija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori na bjelodane činjenice: da mitropolit i njegovi saradnici imaju svoju političku agendu koja se poklapa sa antidržavnim djelovanjem stranaka okupljenih oko Demokratskog fronta, te da je Zakon samo lažni povod za proteste, predstavlja nevješto opravdanje za brojne poteze ove vjerske zajednice koja se sama legitimisala kao politička, saopšteno je iz DPS-a.

“Dokaze za ovakve tvrdnje dali su, upravo, čelnici Srpske pravoslavne crkve i Demokratskog fronta. Uz činjenicu da je Crkva nakon vapaja jednog od funkcionera DF, Marka Carevića, da im litijama politički pomogne, samo nekoliko dana kasnije i najavila proteste, do brojnih izjava njenih čelnika koje se po suštini i značenju poklapaju sa tvrdnjama lidera ovog političkog subjekta”, kažu oni.

Prisjetili su se, kako kažu, samo nekoliko dokaza.

Da li da je mitropilt trazio da padne Vlada koja je legitimno, glasovima građana, izabrana?

“Dolje bezakona Vlada!”- 16.01.2020. Tivat

Da li je mitropolit već pozivao vjernike da ne glasaju za ovu vlast ?

“Ne glasajte za one koji podržavaju Zakon o slobodi vjeroispovijesti” – 24.02.2020. Risan

Da li je mitropolit organizovao 21.01.2020. na Cetinju sastanak, između ostalih, i sa liderom DF, koji je Mitropolija sakrila od javnosti, ali se DF njime pohvalio?

“U posljednje vrijeme, kao i ranije, mnogo puta smo se sastali sa mitropolitom Amfilohijem i veći broj puta smo se sastali sa vladikom Joanikijem”, Andrija Mandić.

Da li je mitropolit lično pokušao da sačuva vlast DF u Budvi, i da li je tim povodom direktno uticao na nezavisnog odbornika Džakovića?

“Sastanak je trajao sat, Amfilohije je tražio da podržim te mlade momke (Demokrate i ove što su sad došli) i Carevića”, Stevan Džaković, 5.06.2020. “ Živa istina”, RTCG)

Da li je lider Demokratskog fronta, Andrija Mandić, sam rekao da cilj litija nije povlačenje zakona nego tehnička vlada?

“Nije dovoljno da samo povuku Zakon, oni treba da odstupe od vlasti, oni treba da podnesu ostavke, da se formira prelazna vlada i da Crna Gora ide na izbore.” – 4.01.2020. Beograd

Da li je Andrija Mandić rekao da su Demokratski front i Crkva, (dakle udruženo), pozvali na “uzbunu”, i zahvalio se SPC što je stala sa Frontom “rame uz rame”?

“Mi i naša Crkva pozvali smo na uzbunu i naš narod se odazvao. Zahvalan sam svima koji su u ovim teškim vremenima za dio srpskog naroda i eparhija, koje su dio SPC, stali sa nama zajedno rame uz rame” – 15.02.2020

“Brojni su dokazi vaše očigledne kooperacije na projektu rušenja vlasti u Crnoj Gori: od zajedničkih sastanaka i konsultacija do podudarnih izjava. Zato, opravdano vjerujemo da je to pravi razlog što ste razumnu i korektnu ponudu vlasti koja se odnosi na Zakon, a koju je pozdravila i EU – odbili. Ona se svakako nije uklapala u vašu predizbornu agendu kojom ste se legitimisali kao naš ravnopravni politički konkurent na narednim izborima”, zaključuju u DPS-u.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mile
Gost
Mile

Aha!!!!!!!!!!!!

Mestar
Gost
Mestar

Oni imaju zajednicki cilj: obnavljanje podgoricke skupstine, rusenje i posrbljavanje Crne Gore, drzanje monopola nad pravoslavljem na Balkanu. Izgubili su apsolutno svaki rat u istoriji koji su vodili, pa ce isto tako da izgube i ovaj. Srpskom nacionalizmu u Crnoj Gori se napokon blizi kraj.

ŠKRIPAR
Gost
ŠKRIPAR

Ne dajte se Crnogorci! Čuvajte svoju neovisnu domovinu Crnu Goru! Velika podrška i pozdrav iz zapadne Hercegovine,sa Širokog Brijega.!

Panda
Gost
Panda

Nemam komentar sta rade predstavnici DF-a.Strasno.

Mile
Gost
Mile

Sta rade?

Oaza
Gost
Oaza

O Frontu je suvisno trositi rijeci.

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Treba stalno podsjecati na jednu od Poslanica Svetog Petra Cetinjskog…Crnogorci,ne budite tudja metla i lopata,ne lizite tudje sake,ne obijajte tudje pragove,ne dajte se varati,ne dajte se kupovati,ne budite tudja sreca,vracite se sebi i svome,tako vi ljeba i vode,ne kopajte jamu jedan drugome,ne radite za svoju pogibiju…

Jole
Gost
Jole

Dps ocrni Andriju Mandića,sad kad ste ga igoreli nemate vise svog čovjeka u opoziciji

Moje
Gost
Moje

Vrni se Sveto, uvce vide da nemogu bez tebe

Moje
Gost
Moje

Df=Dps

Svjefol
Gost
Svjefol

Mislio sam da ove treba u zatvor, ali sam se prevario… Ove treba protjerati iz drzave. I tako staviti tacku na lazi, podvale i prevare. I pljacku, naravno

petar
Gost
petar

Polako, zlato… Dobices ti i vi ono sto ste zasluzili!!!

Opus Dei
Gost
Opus Dei

Srbi su poginuli na Kosovu Srbija je ostala prazna šta radi crkva⛪? Ona namjerno pusta 🕌 da udje u 🇪🇺 (Nikopoljska bitka) pa preko 🕌vrsi oplodnju srpkinja 👩 koje radjaju nove srbe zašto je SPC ⛪ sacuvala objekte u Srbiji? jer ista ⛪potpisuje Dekret sa 🕌 o vojnoj saradnji one srpkinje 👩koje su rodile srbe? Sad moraju u 🇹🇷vojsku šta… Više »

Mile
Gost
Mile

Sta sve papir mora da trpi….

XXL
Gost
XXL

SPC se otvoreno predstavila kao lider događaja, koordiniranih i vodjenih iz Moskve, Beograda i Banjaluke (i možda još nekih centara moći) čiji je krajnji cilj destabilizacija države, unošenje straha, nemira i sukoba, stalno održavanje tenzija radi prikaza države prema vani kao politički i bezbjedonosno nestabilne čime se želi uništiti ekonomija i osiromašiti stanovništvo a time podgrejati i podstaći narod na… Više »

Pravnik
Gost
Pravnik

Ove litije samo formalno vodi Risto&co, sustinski to je djelo DFa. Jedne druge nadopunjuju i podrzavaju. Biti danas u litije, bice sjutra da ruse CG. Ako vecerasnjim litijama budu prekrsene mjere NKT-a o maksimalnom broju na javnim okupljanjima, sljedece se litije moraju zabraniti. Ako je vlastima u CG stalo do zdravlja njenih gradjana, upravo to ce uraditi. Danas je crkva… Više »

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

To bi DF volio da je tako, ali znas kad bi oni skupili i deseti dio ovoga naroda? Prikačili se crkvi kao pijavice radi rejtinga.

Soko
Gost
Soko

Ona nije ni bila vjerska ustanova. Velicajuci I podrzavajuci ratne zlocince. Blagosiljajuci ratne zlocince I direktno ucestvujuci u njima je direktno krsenje svih vjerskih Noemi. Proglasavanje ratnih zlocinaca za svece pokazuje pravo lice te paravojne organizacije. Pop maca I ostali sveci su zaklali najvise pravoslavaca. Toliko o vjeri te organizacije

Ljubo
Gost
Ljubo

To ste tek sad zakljucili

Zagor te nej 12
Gost
Zagor te nej 12

Svetosavska sekta koja svu svoju duhovnu i finansijsku moć koriste da zauvjek nestane crne gore i postane region srbije tipa banaka ili sumadije

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Pa mi smo vec u srednjem vijeku – vlada jedna dinastija drzavom, a sada hoce i crkvu. To je cista definicija situacije srednjeg vijeka.
Fali nam promjena vlasti, prije svega…

Mrgud
Gost
Mrgud

Vi jeste i pokušavate i da nas odvučete.

Haris
Gost
Haris

Fali vi promjena pameti, za vlast je lahko ako se pojavi pametniji, no teško.

Safet Sušić
Gost
Safet Sušić

Vucaj se tamo dje smatras da je tvoja drzava,sikter

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

sve si u pravu.
zaboravio si bačanje kletvi.

Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

Pa ces da mjenjas vlast sa popovima i cetnicima???

Tajfun
Gost
Tajfun

Risto i njegova vojska,velikospska,cenicka kamarila,koja pokusava da ponisti dtzavnost CG,i da budemo Srbijanska gubernija.MALO MORGEN.

Titograd
Gost
Titograd

Svetosavska fašistička sekta ne miruje.

marko
Gost
marko

Zna se to jos od 1990. ..samo sto je politici odgovaralo da je sa popovima tada a onda se nije nista pruzuzelo nakon nezavisnosti…popovi svetosavci uzbicali i sad podivljali.
Sve je kriva pogresna pokirika blage Drzave koa je probleme gurala pod tepih.
popovi ili lopovi j

okolo
Gost
okolo

Sa vjerom u Boga, za kralja i otadžbinu!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Cijeg kralja? Pojasni

Sekula
Gost
Sekula

Za kralja koji je pobjego 1941.godine u britaniju umjesto u bratsku pravoslavnu rusiju…greškom ili namjerno
Velikosrbi danas pljuju p.o. Britaniji koja im je spasila kralja…..za rubriku vjerovali ili ne.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Crkva nije i nece osnivati stranke a vlast je najavila osnivanje crkve, sto je protivno ustavu.

XXL
Gost
XXL

Postoje više nego u ubjedljivi dokazi o postojanju crnogorske autokefalne crkve koji su i te kako dostupni svima. “To može svaki građanin koji uđe na internet izdanje Službenog glasnika Kraljevine SHS da vidi i vidjećete 3. jun 1922. piše da je Kraljevina SHS, sveti Sinod SPC i Vaseljenska patrijaršija, da su donijeli Odluku o prisajedinjenju autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve –… Više »

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

A kad je proglašena autokefalnom i koliko ke to trajalo? Nekad je Pruska bila država. Rim takođe. Zeta, Raška…

XXL
Gost
XXL

SPC je osnovana 1921 ukazom kralja SHS Aleksandra Karadjordjevica

mijo
Gost
mijo

Pametnome dosta👍🏻

delia
Gost
delia

Jasno je od prvog dana da su ove litije samo jedan paravan srpske vlasti!

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Kako se zove prvorodjeni nekrsteni poglavnik koji osniva novu crkvu.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

A da nije sveti sava mozda?

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Crnogorac promasio si Sveti Sava je bio krsten i nije bio poglavnik.

Mrgud
Gost
Mrgud

Svetosavska sekta,pa zaključi.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Rastko Nemanjić?

uh uh
Gost
uh uh

Argumenti sve govore! 👏🏼👏🏼👏🏼

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Dps nije Crna Gora. Dosta vise sa podjelama.

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Tacno! DPS nije Crna Gora! Ali nije ni SPC Crna Gora,a jos gore da bude,ona želi da bude Srbija!

Mrgud
Gost
Mrgud

Tačno,ali SPC nije Crnogorska crkva. SSS-srpska svetosavska sekta u prevodu.

Haris
Gost
Haris

DPS je ZA Crnu Goru! Dosta više svetosavkog fašizma! Nikad više 1918.!!!

Jokso
Gost
Jokso

Tomica je majka poslaala da spijava.Za DF i ua Crna Gora

Boris
Gost
Boris

nije tacno!!! ja sam crnogorac koji ide u mitropoliju crnogorsko-primorsku!! ne zanima me df i njima slicni! Uostalom ista ste fela svi!! na litije idem zato sto sam protiv ovog sramotnog zakona!! Nece bezboznik vatikanov meni da donosi zakon!!!

Delboj
Gost
Delboj

Ti si Crnogorac koji radi protiv drzavnosti Crne Gore. Mozda to ne znas. Ti kao Crnogorac nisi priznat od strane iste te Mitropolije. Probaj da krstis dijete a da ga zavedu kao Crnogorca a ne kao Srbina pa ces da vidis sto ce ti reci. Ja za DPS nisam nikad bio ali sad cu da ih glasam. Ovo vise nema… Više »

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Kako se zove prvorodjeni nekrsteni poglavnik koji osniva novu crkvu.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Sveti sava

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Crnogorac promasio si Sveti Sava je bio krsten i nije bio poglavnik.

Grmožur
Gost
Grmožur

Kao da kažeš ja sam Jevrej i clan sam nacističke partije

Dovla
Gost
Dovla

I brane li ti da se vjenčaš kao Crnogorac u crkvi sa Crnogorskom zastavom u hramovima MCP, a da par sati prije toga crkveno vjenčanje obavljaju mladenci bez problema kad je u pitanju Srpska zastava? Za mene je to takođe sramno.Da li kao Crnogorac osuđuješ takav čin u državi Crnoj Gori? I još se tvrdi da u državi CG neko… Više »

Dokle cete?!
Gost
Dokle cete?!

Dovla, pa upravo HRAMOVI NIJESU SPC, NO CRNOGORSKI

Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

Uz to SPC je glavni promoter srpskog nacizma , velicaju cetnistvo i propagiraju svi srbi u jednoj drzavi! Cetnicke koljace proglasavaju svecima, okupljaju i finansiraju radikalne grupe u regionu i teuju omladinu mrznjom prema drugim narodima !

Sekula
Gost
Sekula

Pope jel si se spremio za litijanje noćas ?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Nijesi ti Crnogorac. No si izgubljen u vrijemenu i prostoru. Imas li oci i usi?

Haris
Gost
Haris

Idi boki đe god hoćeš, ali okupirane Crnogorske svetinje se moraju vratiti Crnoj Gori i Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi.

cikoticka-drack
Gost
cikoticka-drack

a kako curevic rece” amfilohije nam je dao blagoslov da litijamo”

Mila
Gost
Mila

Nijedna crkva na svijetu ne šuruje sa opozicijom. To nema nidje. Tako se kompromituje.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Glavna posast je tvoj DPS. Kada to shvatite, bice kasno.

Delboj
Gost
Delboj

Ne to je druga posast. Prva je SPC sa svojim partijama. Kakvi takvi imamo drzavu, ocemo li ih vremenom maci, vjerujem. U suprotnom odosmo pod beogradski patronat. A ako se oni odozgo dohvate ovih resursa ovi nasi ce biti male mace za te lesinare odozgo.

Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

Vlast se mora mjenjati ali ne bilo kad i ne bilo ko i ne po svaku cijenu.

sssSektaStop
Gost
sssSektaStop

ssssekta je to cetnicka.

Nacertanije
Gost
Nacertanije

Ako nam SPC , Amfilohije, Atanasije i Joanikije, dovedu DF na vlast u Crnoj Gori, desice nam se Podgoricka Skupština II, izgubicemo nezavisnost i suverenitet jer ce nas prisajediniti Srbiji, izaci cemo iz NATO i prekinuti pregovore sa EU. Srpski dinar ce postati platezno sredstvo umjesto eura, trobojka i boze pravde nova zastava i himna. Srusice mauzolej na Lovcenu i… Više »

Dodatak
Gost
Dodatak

I vjersku policiju kao u Teheranu.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Glavna posast je tvoj DPS. Kada to shvatite, bice kasno.

Lav
Gost
Lav

Nece, ne boj se. Milo im je tata mata.

Cica D.
Gost
Cica D.

Zivjela istinita srpska Crna Gora

Uros
Gost
Uros

Ovo ce biti jedinstven primjer u svijetu da Crkva zajedno sa DF-om izlazi na izbore! Hahahahah a kako ima zajedno onda da placu kad budu porazeni na izborima!

Kosta
Gost
Kosta

Carevic zove u pomoc Amfilohija da krene sa litijama, sto da ga nijesu spasile mozda smjene vlasti. E dzabe si setao na litijama nijesu tu pomogle!

Patriota
Gost
Patriota

Sve im je uzalud!
Šteročine Crne Gore!

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Glavna posast je tvoj DPS. Kada to shvatite, bice kasno.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Haha koja si ti paljevina,broju jedan.

Marko
Gost
Marko

I posle kad ovo covjek procita ne moze niko da kaze da nema dila izmedju DF i Amfilohija. Jer ovo je sve usaglaseno izmedju njih i dogovorene akcije djelovanja.

Radenko
Gost
Radenko

Amfilohije vodi predizbornu kampanju Mandicu, pa na sta je spao taj pusti politicar!

Goran
Gost
Goran

Oni kao da se dogovaraju sta ce koji da kaze, ili imaju istog mentora za medijske nastupe.

Lav
Gost
Lav

Svaka cast. Elegantno, poklopili ste ih.

Plaza
Gost
Plaza

Preslatki

Mrgud
Gost
Mrgud

Samo slijep i glup be vidi. Šta očekivati od onih koji baštine četničku ideologiju?

Independista06
Gost
Independista06

Uzalud vam napadi na Mitropoliju. Dosta podjela. Ne damo Crnu Goru! Ne damo svetinje! Ponistite zakon

Delboj
Gost
Delboj

Ti mozes samo da ne das Veliku Srbiju.

Bernini
Gost
Bernini

Nije skter i partner,nego vodeća struktura.

VERITAS
Gost
VERITAS

Politika.

Xander
Gost
Xander

Sad ce citav kampanja DPS_a da se svede pricanjem o crkvi.

Narod
Gost
Narod

O onome što je najvažnije. Smjestite crkvu đe joj je mjesto pa će doći i druge teme na red.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Kako se zove prvorodjeni nekrsteni poglavnik koji osniva novu crkvu.

Antoan
Gost
Antoan

SPC je instrument u rukama srpskih nacionalističkih krugova i rade apsolutno sve po njihovim nalozima i uputima

Prc CG
Gost
Prc CG

Ne znam sto je SPC ali znam da ste vi odnosno dps završili svoju emisiju.

Mili
Gost
Mili

Vidjecemo ko je zavrsio

Bogdan
Gost
Bogdan

Zao mi je sto se toliko manipulise i zloupotrebljava vjerujući narod Crne Gore u njihovom interesu

Bjelopoljac
Gost
Bjelopoljac

Litije su sada klasicni politicki protesti i mitinzi jer vise nikakve veze nemaju sa molebanima i hristovim hodom kako su ih u pocetku nazivali

Marta
Gost
Marta

Realno gledano ne trebaju da se mijesaju u politiku, nego da se posvete crkvenim zivotu i molitvi za sve nas

Ilija
Gost
Ilija

Spc svjesno i namjerno radi sve samo da bi diskreditovala vlast i dala podrsku opozicionim partijama

Virus
Gost
Virus

1. Vlada nije izabrana legitimno, nego krađom glasova i izmišljenim državnim udarom;
2. Nijedan vjernik neće glasati za bezakonu vlast;
3. Džaković je rekao da mu je lično Putin nudio milion rubalja da sačuva vlast u Budvi, pametnome dosta;
4. Ima slika đe Lopov ljubi Mitropolitu ruku, pa ne vele da je Amflohije partner DPS-a;
5. DPS je odsvirao svoje.

Delboj
Gost
Delboj

Kradje glasova nema i nije ih bilo. Svi posmatraju glasanje i to je to sto se prebroji. Druga je stvar utice li ko na glasace prije izbora raznoraznim potkupljivanjem i slicno. Ali to vidimo radi i druga strana. Kako bi inace nazvao pozive crkvenjaka a vrlo brzo i kletve vjerovatno za drugu stranu. To ide u korist slobodnih izbora je… Više »

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Pa ako vlast kupuje glasove…ko ih prodaje…logicno opozicioni glasaci…sredite vi to u vasim opozicionim redovima da vasi glasaci ne prodaju glas za 20-30 eura pa onda pricajte…

Pedja
Gost
Pedja

A ako vlast opet dobije … da li ce se crkva konacno povuci i poceti da postuje crnu goru ?

Rada
Gost
Rada

Vidimo mi odlicno da je cilj obaranje i rušenje vlasti a ne spornog zakona

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Pravi i tipični peimjer miješanja u politički život, onamo gdje crkvi nije mjesto

Delboj
Gost
Delboj

Citirajte Amfilohija od 90-tih pa do danas i vidjecete da je on jedan od najaktivnijih politicara u zadnjih 30 godina. Rijetko kad su mu i bozicne molitve prolazile bez politike a kamoli svakodnevna obracanja.

Aloinformer
Gost
Aloinformer

A ne smije se to…imacete posla sa onom Cirovickom…

Nikolas
Gost
Nikolas

Tako je.

Liberal u duši
Gost
Liberal u duši

Rigidnost,politikanstvo, pretjerano prisustvo u medijima,neduhovno ponašanje velikog broja svještenika,nedopuštanje različitog mišljenja, ubjeđivanje Crnogoraca da su srpskog porijekla iako bi se moglo pouzdano dokazati da su Srbi Crnogorskog porijekla,nepriznavanje države Crne Gore i prisvajanje Crnogorske istorije proglašavajući je srpskom, pokazivanje šta misli o učesnicima na litijama nazivajući ih vjernim narodom(ogromna je razlika između pojmova vjerni i vjernik),proklinjanje Crnogoraca,hibridno pravoslavlje koje je… Više »

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

Kakve ovce takav je i pastir

Medim
Gost
Medim

A nesto ste se na njih opasno naljutili kad ne prihvatise,inace vas plan,da suspendujete zakon koji ste sami donijeli…blago narodu sa vama i njima

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Od mantije do četničke bratije.

Vaso
Gost
Vaso

Gubitnici, prosli ,sadasnji i buduci !

Zzzzzzzzzz
Gost
Zzzzzzzzzz

Ajde vi tu kao nesto hahahha nisu to oni.

Ojha
Gost
Ojha

Tik tak

Monako
Gost
Monako

A Čime se vi ljudi bavite crkvom??Pustite vise crkvu pričajte o ekonomiji malo o čega će narod da živi viditeli da nema nikog na primorje a već je pola juna sta je sa vama???

Miki
Gost
Miki

Zajedno ce dobiti sto zasluzuju

Ommin
Gost
Ommin

A ko ne vidi da je tako, ociju nema. Cista politika

Send this to a friend