Politika

DPS: Parlamentarna većina i po cijenu zaustavljanja evropskog puta želi partijsku kontrolu nad tužilaštvom

Parlamentarna većina

Parlamentarnu većinu ni kršenje Ustava države, ni mišljenje Venecijanske komisije, ni preporuke evropskih partnera ne mogu spriječiti u naumu da nezavisnu granu vlasti, odnosno tužilaštvo, stavi pod partijsku kontrolu. To je nezapamćen potez u jednoj zemlji koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i naravno izazvaće nesagledive posljedice, saopštili su danas iz Demokratske partije socijalista.

“Ovo urušavanje institucija i pokušaj instaliranja partijskih poslušnika, ne tiče se borbe protiv kriminala već je to puka instrumentalizacija tužilaštva i urušavanje institucija, koje nosi rizik zaustavljanja našeg daljeg evropskog puta i poništavanje učinaka koje smo postizali svih ovih godina”, navode u DPS-u.

Oni su, dodaju, ponudili izbor VDT-a, uglednih pravnika iz Sudskog savjeta i sudije Ustavnog suda.

“Odbijanjem te naše jasne ponude da se ishitreno i na silu ne usvajaju izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu, i da se uz dodatan vremenski okvir obave konsultacije i dogovori oko pitanja izbora čelnih ljudi u pravosuđu, tužilaca, uglednih pravnika u Sudskom savjetu, parlamentarna većina je pokazala da nije za dijalog, što nas dodatno uvjerava i da je ucijenjena od strane djela partija koje podržavaju Vladu. Žalosna je nada vlasti koja je pet mjeseci provela u skandalima, raspravama, gafovima i svađama da će im teledirigovano tužilaštvo i spektakularna hapšenja političkih neistomišljenika pomoći da poprave sliku o svojoj nesposobnosti. Tu lijeka nema”, zaključuju u DPS-u.

Send this to a friend