Politika

DPS pozvao nadležne da istraže sve incidente i kršenja predizborne tišine

Demokratska partija socijalista poziva nadležne državne organe da istraže sve incidente koji su se dešavali u toku izborne ćutnje i na sam dan glasanja na lokalnim izborima na Cetinju, u Mojkovcu,  Petnjici i Tuzima.

Takođe, kako naglašavaju iz vladajuće partije, ovom prilikom pozivaju i medijske regulacione organe i samoregulaciona tijela da ispitaju flagrantna kršenja predizborne tišine, kako bi se, kako poručuju, ubuduće spriječilo nepristrasno i neprofesionalno izvještavanje pojedinih medija.

“Smatramo da su pojedine opozicione stranke, a prije svega Demokrate Alekse Bečića, u cilju sticanja prednosti u odnosu na ostale stranke, a svjesni drastičnog pada rejtinga u predizbornoj kampanji, tendenciozno proizvodile medijske objave koje su  koordinirano plasirane u njima bliskim medjima. Ovakav scenario započeo je u petak, 24. novembra u 21 čas, kada je Bečićeva stranka zakazala pres konferenciju, pokušavajući da izigra norme kojima je regulisana  predizborna tišina. Narednog dana ova stranka je plasirala preko portala www vijesti.me, medijske objave koje su se sastojale iz jednog izvještaja sa pres konferencije, tri stranačka saopštenja, jedne video izjave Alekse Bečića”, objašnjavaju iz DPS-a.

Oni smatraju da je  nedopustiva praksa da se na ovaj način izigravaju izborna pravila kao i slobodna volja glasača.

“Posebnu odgovornost u predizbornoj tišini imaju mediji, tako da je svaki pokušaj arbitriranja i neskrivenog protežiranja političkih subjekata, ne samo neprofesionalan već i zabranjen. Na dan izbora, predstavnici opozicije su svjesno unosili nemir među građane, konstantnom proizvodnjom incidenata, čime su pokušavali da stvore osjećaj straha kod birača i da ih odvrate od glasanja”, navode oni.

Iz DPS-a napominju da su tokom predizborne kampanje, a posebno u izbornom danu predstavnici Demokrata, agresivnim ponašanjem i nasilnim pokušajima pridobijanja podrške, remetili mir građana i ugrožavali njihov privatni posjed. Tom prilikom su, kako dodaju, upotrebljavali čak i sredstva kao što je bejzbol palica za fizički obračun sa DPS aktivistima.

“Smatramo da je izuzetno važno da se svi ovi slučajevi ispitaju kako bi se zaustavila loša praksa koju su predstavnici opozicije i njima bliskih medija demonstrirali u ovom izbornom procesu. I ovi izbori kao i svi prethodni, pokazali su političku zrelost naših građana koji su, bez obzira na neprimjerene političke pritiske i pokušaj arbitriranja pojedinih medija na crnogorskoj političkoj sceni, nepogrješivo znali da izaberu  opciju koja je uspjela dostojanstveno da odoli svim provokacijama, ne odustane od svojih temeljnih političkih principa i ostvari nikad časniju i ubjedljiviju izbornu pobjedu”, zaključili su iz DPS-a.

A.G.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
free cetinje
Gost
free cetinje

Normalno je dati prednost opoziciji.

Petar
Gost
Petar

Treba uvesti zakon, ovako se ponasa tokom izborne cutnje a ovako na dan izbora i nema tu da iko narod presrece, lome glasacke kutije?? Dje to ima, nidje i ne smije biti jer isti oni koji se zalazu za demokratiju su tu demokratiju precrtali kad su ljude slali da napadaju i nemire prave !

Goran
Gost
Goran

Nikako prijatna atmosfera nije bila i zar treba da se to dopusti?? Da strijepimo smijemo li izaci ili ce nam neko iz redova Demokrata napraviti sacekucu!

Lidija
Gost
Lidija

Mislim da tuzilastvo treba da se ukljuci u ovo i da sankcionise svaki vid incidenata koji se desio na Cetinju, jer treba da se stane na kraj onim vidu ponasanja koje su Demokrate pokazale sad na izborima !

Sale
Gost
Sale

Evo ispade da je DPS zrtva, smetaju im sto su neki mediji obavestavali o napadima njihovih aktivista na opoziciju. Kako vi ne smeta sto vasi privatni mediji po citav dan ponavljaju vase lazi. Hvala CDM-u i Vijestima sto daju prostora i opoziciji, u suprotnom bi bili kao Sjeverna Koreja.

Murchielago
Gost
Murchielago

Sve istraziti treba oi kazniti krivce, onda se nece vise slicne situacije desavati!

Karlito
Gost
Karlito

Ne zelim da razmisljam sto bi se moglo desiti da je neko od ovih rusitelja svih zakonskih propisa iliti bagre od opozicije dosao na vlast!

Magnum
Gost
Magnum

Na putu do glasackog mjesta toliko nedopustivih stvari sam vidio, toliko sam iznenadjen ponasanjem opozicionenata da prosto u strahu da bi neki slicni njima bili na vlast glasao sam za vlast, njima i treb dati podrsku, a ove druge iskljuciti na svaki nacin

Boeing747
Gost
Boeing747

Mi Cetinjani smo itekako svjesni sta znaci to kad neko vrsi pritisak na vas, kao sto na nas opozicione partije jesu…jedva docekasmo kraj izbora, a DPSu svaka cast i na pobjedi i na tome sto su dostojanstveno docekali rezultate!

Jovo
Gost
Jovo

Svudje se postuje izborna tisina jedino su ovi nasi to pravilo prekrsili.

maldita
Gost
maldita

Bila sam svjedok sta se sve desavalo na Cetinju na dan izbora.. ne moze moja majka da ode kod komisinice na kafu sto je nece zaustaviti neko od Demagoga da je slika ili ispituje na sred plocnika… ajde bree.. ono je ruglo !

agata
Gost
agata

sta se sve desavalo na Cetinju u nedelju je za svaklu osudu ! Mislim da je vrijeme da se neke stvari iskristalisu… zasto niko nije reagovao i stao na put Krapovicu i ostaloj ”gospodi” koja su dosla da prave haos u Prijestonici??

Jana
Gost
Jana

Tacno, tako i treba. Onakvo ponasanje opozicionih partija treba zestoko kazniti. Krsenje predizborne tisine, pritisci, sirenje nemira po ulicama, opstrukcije… Ono je katastrofa.

Send this to a friend