Politika

DPS: Spriječiti nezakonit izbor generalnog direktora RTCG, protiv onih koji u tome učestvuju podnijećemo krivične prijave

RTCG

Demokratska partija socijalista smatra da treba spriječiti, kako kažu, nezakonit izbor generalnog direktora RTCG, i najavljuje da će protiv onih koji u tome učestvuju podnijeti krivične prijave.

“Nakon više nepravilnosti i političkih pritisaka koji su pratili izbor novog Savjeta RTCG, trenutno je u završnici pokušaj ozbiljnog podrivanja pozitivnih pravnih odredbi, a sve u cilju nezakonitog izbora generalnog direktora Nacionalnog javnog servisa koji će biti u službi vladajućih političkih struktura. Aktuelna procedura izbora generalnog direktora Nacionalnog javnog servisa protiče uz brojne nezakonitosti, o čemu smo ranije obavijestili releventne međunarodne adrese, a kršenje pozitivnog prava tek predstoji u narednim danima”, saopšteno je danas iz DPS-a.

Prije svega, tvrde u DPS-u, dva kandidata – od kojih će novi Savjet, shodno instrukcijama političkih partija jednog izabrati na poziciju generalnog direktora – ne ispunjavaju zakonske uslove za obavljanje te dužnosti, koji se odnose na jedan od ključnih uslova – radno iskustvo u propisanom stepenu kvalifikacije.

“Podsjećamo da je sve to u koliziji u odnosu na odredbe Zakona o Nacionalnom javnom emiteru RTCG, kao ključnom i aktu najvišeg reda koji uređuje funkcionisanje tog emitera. Iako i Savjet i krugovi bliski dvojici kandidata pokušavaju predstaviti situaciju drugačijom nego što jeste, Zakon o Nacionalnom javnom emiteru RTCG apsolutno je jasan u članu 50, a u slučaju da neko zaista ima dilemu šta je radno iskustvo – upućujemo na član 5 Zakona o radu. Imajući u vidu sve okolnosti koje prate izbor novog generalnog direktora RTCG, jasno je da je riječ o nizu ozbiljnih formalnih manjkavosti koje ukazuju da cjelokupna procedura mora biti poništena, jer će u suprotnom svi članovi Savjeta biti suočeni sa krivičnom odgovornošću koja proističe iz Zakona o Nacionalnom javnom emiteru RTCG – čijih bi odredbi oni prvi trebalo da se pridržavaju”, kažu u DPS-u.

Prema njihovoj ocjeni aktuelna situacija i veliki pritisci samo govore o očiglednom uticaju djelova aktuelne vlasti na proces koji mora ostati izvan političke borbe.

“Upravo težeći da stvorimo dodatne garancije da politika nema uticaja na ključne procese u RTCG, prošle smo godine i izradili Zakon o Nacionalnom javnom emiteru RTCG, koji je prošao sve neophodne ekspertize naših evropskih partnera, od OSCE do Evropske komisije, i u finalu dobio pozitivno mišljenje. No, sada svjedočimo grubom kršenju odredbi tog zakonskog akta, koje u potpunosti žele obesmisliti i urušiti brojni faktori – od članova Savjeta RTCG do predstavnika političkih partija iz vlasti. Situacija sa izborom generalnog direktora RTCG, po svemu sudeći, predstavlja još jedan primjer partijske podjele i politizacije javnih preduzeća i institucija koja se dešava već godinu dana uprkos svim upozorenjima međunarodne zajednice da se sa takvom praksom prestane. Jasno je da jedino legitimno rješenje u datom momentu jeste poništavanje cjelokupne procedure, a ukoliko se to ne dogodi – kao odgovoran politički faktor – Demokratska partija socijalista pokrenuće pitanje krivične odgovornosti u slučaju svih članova Savjeta RTCG koji u tome budu učestvovali”, poručuju iz DPS-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krsto
Gost
Krsto

Otpremnina je vazna, pusti ostalo. Prilagodicemo se. Ka i vazda braco.

Titan
Gost
Titan

Hahaha kmee

Otac Marko
Gost
Otac Marko

Voljeni DPS-u, nijeste li upravo vi jos 2016. u politickoj trgovini žrtvovali tadašnji urednički tim RTVCG, čuo sam i to zbog pretjerane lojalnosti upravo vama . Tada je krenuo početak kraja i principijelnosti i profesionalnosti , a bogami i da se naziru neki drugi procesi . Nijesam srecan, naprotiv , ali karma je čudo , još vi sanjate … I… Više »

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Hahahahahahahaha hahahaha…
Pa ovo je crtani film hahahahahaha…Ko o čemu, DPS o partijskom zapošljavanju.

Sasa PG
Gost
Sasa PG

Da ste se ranije sjetili zakona mozda ne biste izgubili na izborima. Sad imamo monstruma sa preko sedamsto zaposlenih, svi uhljebljeni partijski i rodjacki. I njih toliko ne umiju da naprave jednu profesionalnu emisiju. Trebace godine da ovo postane servis svih gradjana.

VrhLovćena
Gost
VrhLovćena

Samo sanjajte

Atos
Gost
Atos

Tako je prijave i idite na Strazbur i u Kan i u Holivud

Gojko63
Gost
Gojko63

Kako ste vi sad posteni

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Anarhija iz obrazovnog i zdrastvenog sistema dolazi i u RTCG!

Petar
Gost
Petar

Sve bi to imalo smisla da prethodna vlast nije nezakonito smjenjivala clanove savjeta rtcg. Nažalost nema kredibiliteta za ovakve izjave.

Njegoš
Gost
Njegoš

Znači pošto su srbi izvršili genocid/e, sad neko drugi ima pravo da izvrši genocid nad srbima??

Fendi
Gost
Fendi

Preskačeš dva rata i baviš se onom 91′ jeli to. A tema je Rtcg, nije ti komentar na mjestu

Petar
Gost
Petar

Pogrešno rezonuješ, ne govorimo ovdje da je u redu kako teče postupak izbora, nego da to ne mogu kritikovati oni koji su isto postupali.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

A ništa od ovoga nebi bilo da je standard približan evropskom?
I sad će počet na javnom servisu veličanje četnika,nemanjića,stijo,pardon kraljevića ,obilića a možda i nekih vila i pitaj boga čega još?
Đe se rodih baš ođe,piiiii!!!??
Opet jovo nanovo,sizife,nijesi mogo gorz kaznu dobit sad vidim?

Marina
Gost
Marina

Lijek za to je : NE GLEDATI VISE RTCG dok ovo smece od zemlje kakva je sada (prekopirana Srbija) ne postane opet normalna zemlja !!!
Zaboraviti na domace medije jer vise nema ni jednoga jedinoga na kojemu mozes cuti ista drugo osim fasistickoga Vucicevskoga ludila!!!

MitaHN
Gost
MitaHN

U pravu ste! Prvi i osnovni uslov je da bude odani član DPS-a, a sve ostalo, nije bitno.

ND123
Gost
ND123

DPS se na vrijeme sjetio da se politika ne miješa u izbor i uređivačku politiku javnog servisa, kao da se sve do sada oni nijesu miješali i sada izigravaju francuske sobarice

Send this to a friend