Politika Fatić ugostio preživjele borci divizije Garibaldi

DPS statutarno baštini antifašizam kao temelj društva i države

Demokratska partija socijalista statutarno baštini antifašizam kao temelj crnogorskog društva i naše države, kazao je predsjednik Opštinskog odbora DPS u Beranama i poslanik Bogdan Fatić, koji je juče primio delegaciju Asocijacije ratnih veterana i preživjelih boraca divizije „Garibaldi“.

Kako je saopšteno iz beranskog odbora DPS-a, delegacija boravi u Beranama u okviru programa „Stazama divizije „Garibaldi“, a Fatić je goste upoznao sa političkom i ekonomskom situacijom u Beranama.

“Tokom razgovora je iskazao divljenje i zahvalnost borcima italijanske partizanske divizije „Garibaldi“, koji su značajno pomogli da se porazi fašizam i na ovim prostorima. Iskazana je zahvalnost članovima ove Asocijacije, koja čuva sjećanje na ovu partizansku diviziju, a građani Berana su to učinili i podizanjem spomenika palim borcima divizije „Garibaldi“ na Gradskom groblju”, navode u DPS Berane.

Takvi susreti, dodaju, pokazatelj su prijateljskih odnosa naših naroda sa porukom vječne zahvalnosti svima koji su učestvovali u antifašističkim borbama tokom Drugog svjetskog rata, zahvaljujući kojima je velika i trajna ideja antifašizma, koju baštini i SUBNOR Berana.

U delegaciji koja je posjetila Berane su bili Annita Garibaldi Jallet, praunuka Đuzepea Garibaldija, sin sa članovima porodice jednog od oficira iz divizije „Garibaldi“, Đulija de Agostinija, koji se borio sa partizanskim jedinicama na prostoru sjeverne Crne Gore, Agostino de Agostini, istoričar Eriko Bobeti, Vesna Šćepanović, kao i predsjednik OO SUBNOR-a Berana Miroslav – Miro Joksimović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Teško da je Krsto Popović bio antifašista

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Srbi prvi antifasisti u Evropi

CcF
Gost
CcF

Kad nemaju nikakvog uspjeha u vođenju države, ostalo im je da se hvale nečim od prije 100 godina

Send this to a friend