Politika

DPS: Sve što treba znati o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Demokratska partija socijalista pripremila je pet video klipova koji prikazuju odgovore na najčešća pitanja u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, zbog koga protestuju vjernici Mitropolije crnogorsko primorske.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti

Obnavljanjem državne nezavisnosti 2006. godine, Crna Gora je stekla i pravo i obavezu da na svojoj teritoriji uredi korpus vjerskih prava i sloboda, odnosno, da normira položaj vjerskih zajednica i njihovih odnosa sa državom.

Zakon je usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, počev od konvencija Ujedinjenih nacija u ovoj oblasti, preko Evropske konvencije o ljudskim pravima sa pratećom praksom Evropskog suda za ljudska prava, do Smjernica Venecijanske komisije i OEBS/ODIHR-a iz 2004. i 2014. godine, a sada je u cjelosti usaglašen i sa posljednjim preporukama Venecijanske komisije iz juna ove godine.

Ovaj zakon garantuje svakom građaninu Crne Gore slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja, pri čemu država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbjeđuje da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji države.

Usvajanjem ovog zakona ispunjava se ustavna i međunarodno-pravna obaveza da pitanja slobode vjeroispovijesti u Crnoj Gori uredi modernim zakonom, usklađenim sa najvišim međunarodnim standardima.

Sloboda misli, savjesti i vjeroispovjesti garantovana je Ustavom Crne Gore, ali je na podustavnom nivou i dalje je bio na snazi Zakon iz 1977. Ovaj zakon je usvojen prije gotovo pola vijeka, u bivšoj državi, u doba socijalizma, od kada su relevantni međunarodni standardi slobode vjeroispovjesti znatno unaprijeđeni, što je još jedan od ključnih razloga za donošenje ovog zakona koji je u potpunosti usklađen s Ustavom Crne Gore.

U skladu sa najvišim međunarodnim standardima u ovoj oblasti, dobili smo izuzetno liberalan zakon, koji obezbjeđuje viši stepen slobode misli, savjesti i vjeroispovijesti i značajno viši stepen prava i sloboda nego bilo koji zakon iz ove oblasti u našem okruženju.

Zašto je važan ovaj Zakon?

  • Da bi nam djeca i unuci živjeli u miru i slozi i da ne bi i oni za 20 ili 30 godina raspravljali da li je bilo koja vjera ili nacija u Crnoj Gori starija i važnija od same Crne Gore.
  • Da jednom za svagda utvrdimo da u Crnoj Gori nema vjere ili nacije koja je važnija i zaslužnija od drugih, i da je Crna Gora naša zajednička kuća gdje nikome nije tijesno i gdje svi imamo ista prava.
  • Da bismo ispravili tešku istorijsku nepravdu koja je nanesena Crnoj Gori nasilnim ukidanjem njene nezavisnosti 1918. godine. Ovim Zakonom zaokružujemo ono što smo započeli 21. maja 2006. godine i učvršćujemo temelje državne kuće koju su zajedno gradili Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Muslimani, Albanci, Hrvati i svi drugi.
  • Da zakoni Crne Gore važe jednako za sve – da svako ko je vlasnik imovine mora imati dokaz o vlasništvu, da svako pravno lice mora da bude evidentirano kod države i da se kulturna baština svih nas mora zakonito koristiti.
  • Da bi bogomolje, kao u razvijenom svijetu, bili spomenici vjere i kulture, a ne mjesta gdje se politički i nacionalno prebrojavamo.

Da li ovaj Zakon otima imovinu SPC?

 

Ne. Čak se država obavezuje da brani pravo SPC da ostane vlasnik svih onih objekata za koje ima dokaze o vlasništvu.

Dakle, kao što niko ne može nijednom građaninu uzeti objekat koji je njegovo vlasništvo, tako niko ne može uzeti ni SPC objekat za koji ima dokaz da je njeno vlasništvo. Ovo se posebno odnosi na objekte koje je SPC gradila samostalno ili, naprimjer, uz podršku Vlade Crne Gore, kao što je Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, koji je neprikosnovena imovina Pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske.

Zakon samo konstatuje da oni vjerski objekti koji su građeni od državnog novca i zajedničkim ulaganjem građana prije nasilnog ukidanja nezavisnosti Crne Gore 1918. godine pripadaju državi. I to samo pod uslovom da neka vjerska zajednica nema dokaze da je tu imovinu zakonito stekla, po propisima koji su nekada važili ili koji danas važe, a radi se o kulturnim dobrima koji kao takvi pripadaju svim građanima Crne Gore.

Hoće li država tjerati sveštenike i vjernike SPC iz hramova? 

Ne, to je manipulacija onih koji žive od podjela u Crnoj Gori. Najbolji dokaz za to je da je Cetinjski manastir i danas upisan u katastar na Prijestonicu Cetinje, pa niko ne brani Mitropolitiji crnogorsko-primorskoj da joj u tom manastiru čak bude sjedište. Osim toga, najznačajniji istorijski vjerski objekti u Rusiji, Francuskoj i nekim drugim državama su vlasništvo države.

Ako bi bilo ko pokušao da istjera nekog sveštenika ili vjernika iz hrama, država bi ih prva branila, a branila bi ih i cijela Crna Gora. To se neće desiti!

Dodatno, i ako se utvrdi državno vlasništvo nad nekim vjerskim objektima, država nikoga neće iseljavati iz tih vjerskih objekata. Ali će se vjerski objekti u državnom vlasništvu morati koristiti zakonito i savjesno, u svrhu promocije vjere, i čuvati kao kulturno dobro.

Država će imati i dodatnu obavezu da ulaže u obnovu i očuvanje hramova koji budu u državnom vlasništvu, kao kulturna baština Crne Gore.

Dakle, ništa se u vjerskom životu neće promijeniti – svaki vjernik će i dalje ići u svoju crkvu, svaki monah će ostati u svojoj keliji, svaki sveštenik će služiti u svojoj parohiji i u svojoj crkvi.

Čije interese ovaj Zakon štiti?

Ovaj zakon štiti pravo svakog građanina da, po sopstvenoj savjesti, bude ili ne bude vjernik bilo koje vjeroispovijesti.

Kao što država štiti zakonito stečenu imovinu svakog građanina, isto tako će štititi i imovinu svih vjerskih zajednica.

Takođe, svi koji zakonito i savjesno koriste vjerske objekte koji budu u državnom vlasništvu moći će da nastave da ih koriste.

Svi vjernici i sve vjerske zajednice su u potpunosti zaštićeni i svi imaju jednaka prava.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
glibo u majbah
Gost
glibo u majbah

Ima li kakvo tumačenje za ove što nijesu članovi DPS-a?

Objektivna
Gost
Objektivna

Ovakva saopstenja treba da daje Vlada ili Skupstina. Ovako se samo obracaju dps clanovima jer clanovi drugih ih nece cuti.

Libero7
Gost
Libero7

Samo izgurajte inace crnogoraca nece biti ni u crnoj gori

male ispravke
Gost
male ispravke

Da zakoni Crne Gore važe jednako za sve – da svako ko je vlasnik imovine mora imati dokaz o vlasništvu ( uključujući i državu), da svako pravno lice mora da bude evidentirano kod države i da se kulturna baština svih nas mora zakonito koristiti.

sinji
Gost
sinji

DPS i istina … hahahaha …mislim trude se … Navikli da obmanjuju narod ovakvim bajkama. Zna se šta je rekla Venecijanska komisija, da preprava i isprave sve nedostatke do zadovoljavajuće verzije za sve verske zajednice. To što je u Crnoj Gori slobodarski mrak … zato sam i otiša odande.

Beli
Gost
Beli

Sinji, što je rekla kad ti znaš. Objavi taj dokument. Ako nemaš onda ćuti.

free samples
Gost
free samples

sve je to sto pise u redu i kako treba ali …..30-togodisnje iskustvo koje imamo sa vama na vlasti bar mene glasi da kad bi vidio da golom gu…om sjedete na vrelu ringlu ne bih vam vjerovao da ste opekli zadnjicu

Sanja
Gost
Sanja

ma blizu ti je Srbija pa polako kreni….

Crni
Gost
Crni

Nema spasa ovom narodu…

male ispravke
Gost
male ispravke

Da zakoni Crne Gore važe jednako za sve – da svako ko je vlasnik imovine mora imati dokaz o vlasništvu (uključujući i državu), da svako pravno lice mora da bude evidentirano kod države i da se kulturna baština svih nas mora zakonito koristiti.

Velja gora
Gost
Velja gora

Dobri.moj.CDMu
Ako je iko.obavezan da podigne spomenik Neznanom Srpskom junaku, to ste vi
Da nema Srba prestao bi da postoji smisao vaseg postojanja.
A onda eto pojacanja na Birou…

Mina
Gost
Mina

Citam i ne vjerujem.Zar je moguce da su ovoliko slijepi i da ne vide sto strucna javnost i , skoro,vecina pravoslavnoh crnogoraca odbacuje ovaj nakaradni zakonm.Naucili su da ,kao papagaji,ponavljaju za vodjom,i slijede svaku njegovu ideju , pa i kad vide da je glupa.Ali ,to je DPS,vladajuca i odnarodjena partija,koja kupuje ljudske duse ,i koja nam je trideset godina ukrala… Više »

Sanja
Gost
Sanja

opet ti je mozak blokirao, nemoj se previše uzbuđivati

Dragan
Gost
Dragan

To je to verovatno ce im bit uskoro jasnije da se svi mi nalazimo u drzavi crnoj gori i da moramo postovat i voljeljet svoju zemlju i zakone u njoj. Nek je vjecna Crna Gora 🇲🇪♥️

Dragan Pg
Gost
Dragan Pg

Meni je sad mnogo jasnine kad sam pročitao zakon tek sad sam shvatio da je zakon usmjeren protiv srpske crkve i srpskog i crnogorskog naroda pravoslavlja u CG.
Tako da pojacavam sad nas je po dvoje setalo iz kuce od 16 h ide od danas cetvoro inace smo sedmoclana porodica !

Daco
Gost
Daco

blago tebi sa takvim razmišlajnjem

Voitila
Gost
Voitila

zar je bitno sta ovi pricaju ??

CRNAGoroVječna
Gost
CRNAGoroVječna

da. bitno je. bitnije puno nego zaludjenici velikosrpstva

Naopako
Gost
Naopako

DPS, u ime države, crkve, institucija, … naroda.
Prava komunistička parola.

Dakica
Gost
Dakica

Pa šetači, litijaši kako vas već nazvati jesmo li shvatili poentu zakona ili ćemo i dalje da slušamo vaše prazne priče kojima vam glavu pune ovi što mogu da sanjaju o vlasti koju žele da preuzmu

Minja
Gost
Minja

Ovo da se okači ovim tzv litijašima dako se malo dozovu u pamet!

Unico
Gost
Unico

Evo im je sve servirano, samo blesav ovo ne bi shvatio pa neka posle uzmu da pričaju kako njima neko nešto uskraćuje

gledna
Gost
gledna

znači isključivo se radi o nepriznanju i srbozaciji Crne Gore jer njihov cilj je jasan ! Nema ovdje truke crkvenog, sve je politicko, a slovo zakona nisu procitali.

Planinka
Gost
Planinka

Svi koji šetaju neka ovo malo iščitaju možda im neke stvari budu mnogo jasnije

uskok
Gost
uskok

Ovo je duboko kamuflirana politička akcija koja za cilj ima da se vaskrsne velikosrpska državna ideologija.

evazuta
Gost
evazuta

te litije i molebani su samo navodni vjerski skupovi pod političkim ogrtačem. To su dominantno politička okupljanja, nemaju nikakve veze sa vjerom. Amfilohije (Radović) od početka svog djelovanja 1990. godine u Crnoj Gori nije organizovao nijedan vjerski skup koji nije bio duboko politički, svetosavski i velikosrpski. Svi današnji skupovi koje on organizje su usmjereni i vođeni od strane velikosrpskih krugova… Više »

zorka
Gost
zorka

Ta organizacija (SPC) čiji je centar u Beogradu, je neprijatelj nezavisnosti Crne Gore i crnogorske slobode i jedini cilj im je da vrate Crnu Goru na status kakav je imala 1918. godine. Vidimo koje se nacional-šovinističke orgije dešavaju u organizaciji SPC koja želi da vaskrsne kataklizmičke događaje iz 1918. i 1989. Upravo ova priča o navodnom otimanju imovine ide u… Više »

agata
Gost
agata

Crna Gora ne otima crkvenu imovinu, oni su otimači! SPC je nakon uništenja nezavisne Crne Gore i uništenja Crnogorske autokefalne crkve otela imovinu koja je sad u njenom posjedu. Imovina se od lopova ne može otimati, već se lopovu mora reći da je lopov, a imovina se mora vratiti onome kome pripada. Do 1920. crnogorska država je bila vlasnički titular,… Više »

rejna
Gost
rejna

Nema sa zakonom i crkvom ništa sto se dešava ovo je dobro dosao izgovor Beogradu da sruše Mila, al neće im proći.

eho
Gost
eho

Zakon je usvojen, zakon je u sluzbenom listu Evropska komisija za ljudska prava ocijenila ga je kao fantasticnim zakonom, Venecijanska komisija je ocijenila zakon fantasticnim prema tome zakon na djelo mora da se sprovodi… E sad drzava moze da se dogovori oko dokazivanja imovine za to moze da se dogovara… I da pocne krivicno da odgovaraju ovi sto urlaju po… Više »

Masnica
Gost
Masnica

Evo pet kratkih naznaka o zakonu.

fossil
Gost
fossil

Ријеч је увијек била испред и иза мача, како год…

Majka
Gost
Majka

Meni je najjace kad covjek pita ove litijase koja su im prava ugrozena, oni stanu zbunjeni, pricaju da su vjernici, da slave slavu, Bozic.. Kad ce ljudi vise shvatiti da njima ovaj zakon ne ogranicava njihova prava!

Sejo
Gost
Sejo

Ovaj zakon je donesen sa najvišim medjunarodnim standardima. Opozicija sluzi samo da dolijeva ulje na vatru.

Nikolas
Gost
Nikolas

Ovaj zakon je donesen za dobrobit svih gradjana.

Vjernik
Gost
Vjernik

Sve što treba da znamo, rekao je Mitropolit Amfilohije … Aminovala MCP i vjerujući narod u Crnoj Gori.

Ana Nirvana
Gost
Ana Nirvana

Vjerniče, ponekad razmisli sam, svojom glavom – Biblija to ne zabranjuje. Šta misliš o tome što je taj isti Amfilohije rekao da su pored svih zvjerstava popovi Maca i Kama sveti? Je li te sramota što će u isti kalendar sveti Vasilije Ostroški, sveti Petar Cetinjski i dva zlikovca?

crnogorka
Gost
crnogorka

Ovi iz Spc znaju da ce se donosenjem ovog zakona jedino promijeniti to sto nece moci da rade sve sto pozele. U Cg su doveli preko 800 popova, a prijavili njih 20, ne placaju poreze, raspolazu milionima iz svetinja kako njima odgovara, ne postuju zakone. Dosta je bilo!

Sara
Gost
Sara

Svetinje pripadaju nama gradjanima, nasi preci su odvajali od usta da bi se pojedine svetinje sagradile!

JunaK
Gost
JunaK

Ovaj zakon garantuje svima ista prava i nasa drzava se bori za to da niko ne bude obespravljen! Dosta je Spc bila drzava u drzavi

Marta
Gost
Marta

E ovo je istina a ne ono sto se plasira i prica

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Neka ste ovo izbacili da se vidi sto je istina

Antoan
Gost
Antoan

Da konacno vise nas narod ne bude u zabludu malo da se olaverti

Pollo
Gost
Pollo

Evo da malo otvore oci nasi protestanti

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Ja ne znam sto se Spc buni, neka podnesu dokaz o vlasnistvu i niko im ni rijec nece reci, ali su i oni svjesni na koji nacin su oni prepisali crkvenu imovinu na njih

Bjelopoljac
Gost
Bjelopoljac

Narod da ovo procita i ne dozvoli da se njime manipuliše

Ilija
Gost
Ilija

Evo da peocitaju nasi protestanti koje crkva zloupotrebljavaju

Kengur
Gost
Kengur

Ja sam prvi bio u zabludu i pojma nisam imao o nekim stvarima dok ovo nisam procitao

eu kolonija
Gost
eu kolonija

u modernim državama nije 29% stanovištva proglašeno neprijateljima države I izbačeno iz institucija sistema. “ako laže koza ne laže rog”

CRNAGoroVječna
Gost
CRNAGoroVječna

ne mlat’. Cg vas je primila ka nijedna žena.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

to što si ti primio možeš I odpustiti. srbi crne gore su svoji na svome

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Evo da se malo ovi šetači edukuju i nauče nešto

Aladin
Gost
Aladin

Kakva je to litija kad ti su tamo sve trobojke, pjeva se o Srbiji i Kosovu??? To nijesu litije to su politicki protesti.

Boka
Gost
Boka

Odje je sve jasno, ako imaju dokaz o postojanju imovine zasto onda to ovi iz SPC ne pokazu da imaju vlasnistvo nad tim?? Nego bas zato sto nemaju onda prave ovaj haos.

Marocco
Gost
Marocco

Cujem da svestenici pricaju kako da ako ne izadju na litije da ce rak da dobiju, pa zamislite te manipulacije sta svestena lica rade!!!

Petra
Gost
Petra

Zali Boze ovog naroda sto seta ulicama a misli da ce zakon da otme crkve ili da im zabrani da slave praznike, to treba da im se objasni da odje niko nista ne otima niti ce ikad otimati.

Velja gora
Gost
Velja gora

Pet u jedan
Super
Kako se otvara ova boca ?

Gordan
Gost
Gordan

Zakon ne brani nikome da slavi slavu, Bozic i ostale praznike, kao sto to pricaju ovi iz opozicije.

StevanPG
Gost
StevanPG

Znas li kad bih izasao na ove litije? Nikad, jer nijesam neko ko ce nasjesti na pricu koji serviraju ovi iz SPC.

Cetinje svih
Gost
Cetinje svih

Dopada mi se ovo DA SVI IMAMO ISTA PRAVA.KONACNO POSLIJE 30 GODINA MOZDA DOBIJEM I JA POSAO A NISAM U DPS.

Cipsy
Gost
Cipsy

Svi vjernici i sve vjerske zajednice su u potpunosti zaštićeni i svi imaju jednaka prava.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Ovaj zakon garantuje svakom građaninu Crne Gore slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja, pri čemu država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbjeđuje da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji države.

Send this to a friend